Ο ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΙΟΝΙΟ & Ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ!

0
1585
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, φοιτητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το 1966 στην Μήλο για εργασία αποτύπωσης | ©Σίμος Μπενσασσών
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, φοιτητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το 1966 στην Μήλο για εργασία αποτύπωσης | ©Σίμος Μπενσασσών

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ», ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Μπορεί ένα περιοδικό να μην… πετιέται; Μπορεί να κερδίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη; Το στόχο πρέπει να έχει; Και τι ύφος;

Το «Θεσσαλονικέων Πόλις» είναι ένα τέτοιο περιοδικό, σπάνιο στην εποχή όπου όλα κινούνται στο ρυθμό του facebook και του survivor. Είναι το περιοδικό που εκδίδει, εδώ και 15 χρόνια, τέσσερις φορές το χρόνο η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Τι είναι η Πολιτιστική Εταιρεία; Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος. Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, αθόρυβος και ουσιαστικός στις παρεμβάσεις του για το καθημερινό πολιτισμικό πρόσωπο της πόλης.

Και το περιοδικό; Μια κιβωτός που μεταφέρει στο χρόνο τη μνήμη του παρελθόντος και, ίσως, δημιουργεί τη μνήμη του μέλλοντος με την καταγραφή εικόνων, ανθρώπων και καταστάσεων του παρόντος, που όμως υπερβαίνουν την οποιαδήποτε επικαιρότητα. Ένα έντυπο που καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της ιστορικής και σύγχρονης πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής του «Θεσσαλονικέων Πόλις», συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας δηλώνει: «Σημαντική δράση της Πολιτιστικής Εταιρείας αποτελεί η τριμηνιαία πολιτιστική επιθεώρηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ. Δίνουμε το λόγο σε καταξιωμένους δημιουργούς, πραγματοποιούμε αφιερώματα που τονώνουν την ιστορική μνήμη, παρουσιάζουμε πνευματικούς ανθρώπους που καταθέτουν τον στοχασμό τους για την κοινωνία της κρίσης. Παράλληλα νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους και ερμηνεύουν τα μηνύματα της εποχής όπως τα βλέπει η γενιά τους. Η ύλη του περιοδικού θέλουμε να αποτελεί καθρέπτη της συνείδησης της πόλης».

Η πυρκαγιά του ‘17, ο Παπάζογλου κι ο Λουκιανός

Για παράδειγμα, το τεύχος 59 που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που το 1917 κατέστρεψε την πόλη κι αποτέλεσε την αφορμή για τον ανασχεδιασμό της, με κείμενα του συγγραφέα Γ. Σκαμπαρδώνη, του αρχιτέκτονα Β. Κολώνα και του Ευ. Χεκίμογλου. Στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνεται μια συνεισφορά του αρχαιολόγου Πέτρου Μεχτίδη, με πέντε άγνωστες φωτογραφίες από την πυρκαγιά του ‘17, τις οποίες εντόπισε προ ετών σε δημοπρασία. «Η περίοδος του πρώτο παγκοσμίου πολέμου με ενδιαφέρει τόσο ερευνητικά όσο και προσωπικά, αφού ο προπάππος μου John Henry Mason υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη, στο 26th Battalion, Middlesex Regiment όταν και γνώρισε την προγιαγιά μου Δάφνη, ακριβώς την περίοδο 1917-1918» σημειώνει.

Το Μπέη χαμάμ (λουτρά Παράδεισος). Διακρίνονται ερείπια και κατεστραμμένο κτίριο στα αριστερά | ©Συλλογή Πέτρου Μεχτίδη

Επίσης, περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στο Νίκο Παπάζογλου με κείμενα – μαρτυρίες του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, του δημοσιογράφου Κ. Μπλιάτκα και του αρχιτέκτονα και φωτογράφου Άρι Γεωργίου ο οποίος «δίνει» και τέσσερις φωτογραφίες του Παπάζογλου. «Σε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις πλάι στον Σαββόπουλο, που τον ανέδειξε, ήταν στην Αθήνα, στην οδό Χέιδεν, νομίζω, το 1979 στο κύτταρο, που τον άκουσα για πρώτη φορά. Από κει είναι και αυτές οι φωτογραφίες που τους τράβηξα» σημειώνει ο Γεωργίου.

Ο Νίκος Παπάζογλου | ©Άρις Γεωργίου)

Και ο Σίμος Μπενσασσών γράφει για πρώτη φορά ένα μικρό κομματάκι ζωής για τη φιλία του με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Θεσσαλονίκης το 1963. Μια μαρτυρία που συνοδεύεται από πέντε φωτογραφίες με τον… αγνώριστο Λουκιανό, από τα χρόνια που ο σπουδαίος μουσικός μάθαινε κιθάρα! «Ήταν τότε μια άλλη Θεσσαλονίκη – μια Άνω Πόλη υποφωτισμένη που θύμιζε χωριό και σε κάθε γύρισμα του δρόμου μπορούσε να σε περιμένει μία έκπληξη, όπως μια παλιά βρύση ή κάτι σαν το Αλατζά Ιμαρέτ, που με πανσέληνο και χωρίς άλλο φως φάνταζε σαν στοιχειωμένο παλάτι» σημειώνει ο Μπενσασσών.

Ο Λουκιανός στο πλοίο για την Μήλο | ©Σίμος Μπενσασσών

Το τρέχον τεύχος περιλαμβάνει αρκετά άλλα κείμενα στις 120 σελίδες του, όπως για τον Δημήτρη Μυταρά και την συνεργασία του με το ΚΘΒΕ, το Νίκο Εγγονόπουλο και τη σχέση του με την Θεσσαλονίκη, την πορεία της Στοάς Μοδιάνο μέσα στα χρόνια, το Γαλεριανό Συγκρότημα, τα προτηλεοπτικά σινεμά της Θεσσαλονίκης και την μετεξέλιξή τους σε αίθουσες multiplex κ.ά. Όλα ενδεικτικά του ύφους και της φιλοσοφίας που έχουν επιλέξει οι επιχειρηματίες για το «Θεσσαλονικέων Πόλις».

Γ. ΚΕΣ.

INFO

Κυκλοφορεί συνδρομητικά καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Τηλ. 2310-551754

[email protected]

www.peebe.gr

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 25/3/2017

Προηγούμενο άρθροΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΕΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ»
Επόμενο άρθρο«ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ» ΜΕ ΤΗ Γ. ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.