Θεσσαλονίκη 1912: Χριστούγεννα εις την ελευθερωθείσαν Μακεδονίαν…

0
1127

Θεσσαλονίκη, 1912
«Χριστούγεννα σήμερον. Είμαι στενοχωρημένος μακράν του Λόχου μου και μακράν των γονέων μου, οίτινες έχουν επίσης την σκέψιν των εις εμέ και εις τον τραυματισθέντα εις το Μπιζάνι αδελφόν μου Γιώργην. Αλλά η στενοχώρια αυτή σβύνει, με την σκέψιν ότι περνούμε τα Χριστούγεννα εις την ελευθερωθείσαν Μακεδονίαν. Σήμερον εις τους ναούς αι ψαλμωδίαι ψάλλονται θριαμβευτικότερα από άλλοτε. Εκλεκτικώς ψάλλονται ίσως με στόμφον τροπάρια υπαινισσόμενα την απελευθέρωσιν της Μακεδονίας»

Με αυτό το απόσπασμα από το βιβλίο «Πολεμικαί Αναμνήσεις – Οι ελληνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι 1912-1913» του Αντιστρατήγου Ι.Σ. Αλεξάκη (επικεφαλής του 1ου Τάγματος Κρητών – Τάγματος Κολοκοτρώνη), επέλεξε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα να ευχηθεί στους φίλους του Μουσείου Καλά Χριστούγεννα.

Αυτό το μικρό χωρίο αποδίδει τη δυσκολία της εποχής, ιδίως για τους στρατιωτικούς, που μόλις είχαν ολοκληρώσει μια επίπονη αλλά νικηφόρα πορεία η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Ο Αλεξάκης, τα Χριστούγεννα του 1912, βρισκόταν νοσηλευόμενος στη Θεσσαλονίκη, μακριά από τους δικούς του. Οι πολεμικές του αναμνήσεις αποτελεί μια σπουδαία μαρτυρία για τα γεγονότα και τις καταστάσεις της εποχής.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | [email protected]
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.