ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΜΕΣΩ… FACEBOOK!

0
1853

pigassu1

Η ομάδα του fb «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες του δρόμου – Θεσσαλονίκη 1916 – στα βήματα του Πιγκασού». Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 20 Μαρτίου ως τις 20 Απριλίου 2016, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η έκθεση, εκτός από την πρωτοτυπία των εικόνων, έχει και μια ακόμη αναδεικνύει τη θετική διάσταση των social media μιας και «γεννήθηκε» μέσα στο facebook αφού μέλη και φίλοι της ομάδας «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» οργάνωσαν και χρηματοδότησαν την παραγωγή της έκθεσης.

pigassu3

Ο  Πιγκασού, (1878-1961) ήταν Γάλλος γιατρός της Στρατιάς της Ανατολής που έβγαλε φωτογραφίες  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβρη του 1916 ως τον Ιούνη του 1917. Φωτογράφισε την καθημερινότητα της πόλης με τους ανθρώπους και τις ασχολίες τους.  Οι φωτογραφίες του από δρόμους και μνημεία που χάθηκαν από την πυρκαγιά του 1917 και τις οικιστικές αναπλάσεις της πόλης συνοδεύονται στην έκθεση και από μια σημερινή φωτογραφία του ίδιου σημείου και ένα χάρτη της περιοχής, για να μπορεί ο επισκέπτης να καταλάβει πού βγήκε η φωτογραφία και να αντιληφθεί καλύτερα την αλλαγή. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 2014 άρχισαν να εντοπίζονται από μέλη της ομάδας σε ένα blog που είχε ανοίξει ο Bernard Maurice θέλοντας να τιμήσει τον Ζοζέφ Πιγκασού, που ήταν παππούς του. Ανεπεξέργαστες οι εικόνες στην πλειοψηφία τους, ταυτοποιήθηκαν από την ομάδα μας και αυτό που  προέκυψε είναι μια από τις πιο πολύτιμες συλλογές, με διακόσιες περίπου φωτογραφίες της πόλης από την εποχή του Α′ ΠΠ.  Με την ευγενική παραχώρηση του Bernard Maurice, έπειτα από συστηματική μελέτη του υλικού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στο κοινό επιλεγμένες φωτογραφίες της συλλογής.

Είσοδος ελεύθερη

pigassu2Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 20 Απριλίου 2016

Χώρος: Αίθουσα Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ (Λ. Νίκης και Μοργκεντάου 1, 1ος όροφος, Τ.2310 237004)

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 11:00-20:00, Κυριακή 11:00-15:00

Διοργάνωση: «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

Επιμέλεια-Παραγωγή-Χρηματοδότηση: μέλη και φίλοι της ομάδας «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

Με την υποστήριξη: Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.