They do it with mirrors

0
1371

Σ’ αυτή την συνύπαρξη στη γκαλερί TinT, οι τρεις γυναίκες εικαστικοί [ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ / TRACEY SNELLING / ΧΡΥΣΗ ΤΣΙΩΤΑ] εξερευνούν με έργα επιφάνειας και χώρου, σχέδια, εκτυπώσεις, εγκαταστάσεις και βίντεο-γλυπτική, τα αδιέξοδα και επιπόλαια εικονογραφικά στερεότυπα και τους συγκεκριμένους ρόλους που αποδίδονται στις γυναίκες.

Οι δουλειές τους παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα σύγκλιση, καθώς σε μεγάλο μέρος της δουλειάς τους και οι τρεις είτε υποδύονται ρόλους,  είτε «κλωνοποιούν»  τον εαυτό τους, είτε δημιουργούν υβρίδια.

Η συνάντηση αυτή των τριών εικαστικών έχει στόχο πρώτα απ’ όλα να εντοπίσει συνδέσεις αισθητικές κι εννοιακές και να διερευνήσει πώς προσεγγίζουν το ίδιο θέμα  καλλιτέχνες από  διαφορετικές χώρες και κουλτούρες: ηTracey Snellingμε πολλά δάνεια από την ποπ αμερικάνικη κουλτούρα και τα κόμικς, η Χρυσή Τσιώτα με αναφορές στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τη λογοτεχνία και τέλος η Ελένη Θεοφυλάκτου σχολιάζοντας την ιστορία της τέχνης με δάνεια από το θέατρο. Έπειτα να θέσει ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί το θέμα των ρόλων είναι μια προσφιλής πρακτική των γυναικών εικαστικών στην παρουσία τους στην  ιστορία της τέχνης (Orlan, Cindy Sherman κλπ.);

Η ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991. Έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο (2001-2002) ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

H ΧΡΥΣΗ ΤΣΙΩΤΑγεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ecole Nationale des Beaux-Arts de Bourges, Γαλλία (1995 – 1997) και στην Ecole Nationale des Beaux-Arts de St. Etienne, Γαλλία (1992 – 1995), σπούδασε επίσης γραφικές τέχνες στην Ελλάδα (1990 -1992). Δίδαξε φωτογραφία  στην École Régionale des Beaux-Arts de Saint Étienne, Γαλλία (1998 – 2008). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

 

Η TRACEY SNELLING γεννήθηκε το 1970 στο Όκλαντ της Kαλιφόρνιας. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο San Joaquin Delta College, στο Στόκτον της Kαλιφόρνιας  και φωτογραφία στο Art Studio  του University of New Mexico, στην Aλμπουκέρκη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις HΠA και Eλλάδα και έχει πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις στις HΠA, Oλλανδία και Aγγλία. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές μουσείων στις HΠA.

 

Γκαλερί TinT  ■  TinT gallery

Χρυσ. Σμύρνης  13, 546 22 Θεσσαλονίκη ■  13 Chrys. Smyrnis st., GR-546 22Thessaloniki

tel. + 30 2310 235 689 – tel./fax + 30 2310 220 191 – [email protected]www.tintgallery.gr

Προηγούμενο άρθροΣτα δυτικά της πόλης Λονδρέζοι και… παικταράδες!
Επόμενο άρθροΣτις 19/9 ξεκινούν οι εκδηλώσεις Zithos ’11
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.