ΟΑΣΘ: ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ… ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

0
2028

THINK BUSINESS | Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

Η κατάθεση Νομοσχεδίου για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ μας θύμισε άλλες, αλήστου μνήμης εποχές Σοβιετίας. Εν έτει 2017 που τα πάντα οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και λιγότερο κράτος είναι προφανής η αγωνία του συντάκτη του Νομοσχεδίου να αναζητά σοσιαλιστικά «παράθυρα» στην καταφανώς φιλελεύθερη οικονομική πολιτική στην οποία έχει συρθεί η Κυβέρνηση ελέω Τρόικας. Και προχωρά σε ένα Σχέδιο Νόμου «απαλλοτρίωσης», ή αλλιώς κατάσχεσης ιδιωτικής περιουσίας, παρακάμπτοντας Σύνταγμα, Νόμους, και κοινή λογική.

Το Κράτος είχε υπογράψει μια Σύμβαση με έναν ιδιωτικό φορέα, τον ΟΑΣΘ, για την εκτέλεση του Συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης, δεσμευόμενο (το Κράτος) να επιδοτεί το μέρος των εξόδων του ΟΑΣΘ που αφορούν την κρατική κοινωνική πολιτική (άγονες γραμμές, μειωμένα εισιτήρια κλπ) και που αφορούν περίπου το μισό του προϋπολογισμό. Ξαφνικά το Κράτος σταματά να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ο ΟΑΣΘ με τη σειρά του αδυνατεί για πρώτη φορά να πληρώσει μισθούς και το προσωπικό κατεβαίνει σε απεργία. Μια, δυο, τρεις φορές… Ο κόσμος αγανακτεί και στρέφεται κατά του ΟΑΣΘ και κατά των «ιδιωτικών μονοπωλίων».

Το σενάριο εκτελείται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.  Ο υπουργός προσφέρει λύση: Κρατικοποίηση και κατάσχεση της περιουσίας των μετόχων. Ο  κόσμος χειροκροτεί. Επιτέλους θα έχουμε συγκοινωνίες κρατικές. Όπως στην Αθήνα. Με τα μισά λεωφορεία εκτός κυκλοφορίας, λόγω ελλιπούς συντήρησης. Με τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων, τις χιλιάδες υπερωρίες, τις περίεργες προμήθειες  στερεοφωνικών εγκαταστάσεων για μουσική τέρψη των επιβατών, τα λεωφορεία που πιάνουν  φωτιά εν κινήσει, τα ρουσφέτια, τους διορισμούς.

Ιδιαίτερα τους διορισμούς. Με ένα κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για  νέα βολέματα ημετέρων. Άσε που κάποιοι καχύποπτοι το σκέπτονται και αλλιώς: Απαλλοτριώνει το Κράτος τον ΟΑΣΘ, τον καθιστά προβληματικό – δεν είναι δύσκολο , αρκούν 50-100 νέες προσλήψεις – και τον εντάσσει στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση – από την οποία εισπράττει και τα σχετικά κονδύλια. Μα θα μου πείτε, είναι δόλιο σχέδιο, κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας. Ε, και τι έγινε;  Κράτος είναι, ό,τι θέλει κάνει. Πρώτη φορά είναι;

Τώρα, βέβαια, θα μπορούσαν να προκύψουν και κάποια εμπόδια στα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια. Κάποια τρόικα που είναι αλλεργική  σε κρατικοδίαιτους φορείς, κάποιες προηγούμενες  Συμβάσεις που δεν μπορούν να καταργηθούν, κάποια Ελεγκτικά Συνέδρια περί νομιμότητας Νομοσχεδίων, η Δικαιοσύνη, το Συμβούλιο Επικρατείας. Ε και τι πειράζει; Άλλωστε μέχρι το τέλος του 2019 που ο ΟΑΣΘ παραμένει μεταβατικός φορέας, ποιος ζει ποιος πεθαίνει – το έχει πει και συντοπίτης μας. Ως τότε θα έχουν γίνει εκλογές και «γαία πυρί μειχθήτω». Τις εντυπώσεις όμως προσώρας τις κερδίζουμε. Είμαστε σοσιαλιστές εμείς.

 

14.180 λουκέτα στα χρόνια της κρίσης

Βαρύ φόρο στο βωμό της κρίσης πληρώνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης καθώς σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις. Και παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μοιάζουν πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος μειώθηκαν κατά 26% εντούτοις ο ρυθμός φυγής συνεχίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το εξεταζόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους 339 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το ΒΕΘ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 459 επιχειρήσεις αποφάσισαν την αναστολή των εργασιών τους. Την ίδια ώρα 186 επιχειρήσεις αποφάσισαν να εισέλθουν στην ενεργό δράση τους πρώτους μήνες του 2017 μειωμένες κατά 2,1% έναντι του περσινού αριθμού που άγγιζε τις 190 νέες επιχειρήσεις.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι κυβερνώντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει, χρησιμοποιώντας σαν καραμέλα την λέξη ανάπτυξη» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

«Τα capital controls που φέτος συμπλήρωσαν δύο χρόνια, και άγνωστο για πόσο θα μείνουν, έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά».

 

Ημερίδα ΕΒΕΘ: «Χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Φως στην άκρη του τούνελ της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω τραπεζών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν οι τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης παγίων και κεφαλαίων κίνησης, με ευνοϊκούς όρους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι τεσσάρων Τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) παρουσίασαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν, μέσω των συμφωνιών που έχουν συνάψει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλο πρόγραμμα που διαθέτουν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε από στελέχη των τραπεζών στο COSME Loan Guarantee Facility, ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους και με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων. Το ποσοστό εγγύησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανέρχεται στο 50% επί του ύψους της χρηματοδότησης και ο σκοπός χρηματοδότησης είναι Πάγια / Κεφάλαιο Κίνησης (ανακυκλούμενο όριο ή εφάπαξ χρηματοδότησηΚεφάλαια θα διατεθούν και από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) –μέσω ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- σε επιλέξιμες επιχειρήσεις με μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος. Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος ορίστηκε έως 30/11/2018.

Επίσης, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα Innovfin που αφορά στην παροχή χρηματοδότησης σε καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο. Η χρηματοδότηση αφορά Κεφάλαιο Κίνησης – Επενδύσεων σε Πάγια (εξοπλισμό, στέγη) ή/και άυλα Πάγια (πχ software) και διάρκεια έως 10 έτη. Απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και καινοτομία.

Και βέβαια αναφορά έγινε και στο ΟΑΕΠ-Εξωστρέφεια, ασφαλιστικό πρόγραμμα (με εγγύηση και του ΟΑΕΠ) που προχρηματοδοτεί τις εξαγωγικές πωλήσεις μέχρι την εξόφλησή τους. Παρέχει κάλυψη 80% μέχρι 1 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε εξαγωγείς που πραγματοποιούν επί πιστώσει εξαγωγές και έχουν εγκεκριμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΟΑΕΠ για πελάτες-αγοραστές.

Επίσης, παρουσιάστηκαν όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που διαθέτει καθεμιά από τις τέσσερις τράπεζες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

 

Ολική …επαναφορά  Φούχτελ

To Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης  επισκεφτηκε ο γνωστός μας υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος πραγματοποιεί εκ νέου κύκλο επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Τον κ. Φούχτελ ο οποίος συνοδευόταν από 20μελη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δημάρχων και μελών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε Θεσσαλονίκη και Βερολίνο υποδεχθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι σκοπός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, πάντα μετά από τη διατύπωση σχετικών αιτημάτων από την ελληνική πλευρά.

 

Μνημόνιο Συνεργασίας ΣΒΒΕ – TAITRA

Μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ της Ελλάδος και της Ταιβάν υπέγραψε με την TAITRA ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής στην Ταιπέι. Εκ μέρους του ΣΒΒΕ το μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Γιάννης Σταύρου, Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.

H TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) ήταν ο τοπικός συνδιοργανωτής της αποστολής στην Ταϊπέι και έχει αναλάβει την οργάνωση των συναντήσεων Β2Β των επιχειρήσεων που συμμετείχαν  αλλά και την πραγματοποίηση επισκέψεων σε πέντε εκθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Αποστολή στην Ταϊπέι/ Ταϊβάν διοργανώθηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΕAGLE 2 (European Actions for GlobaL tradE 2) σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς από έξι χώρες και συγκεκριμένα το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου, το Εμπορικό Επιμελητήριο των Βρυξελλών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουγγαρίας, το Κέντρο Καινοτομίας της Λιθουανίας και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Σικελίας.

Συνολικά στην αποστολή συμμετείχαν 38 επιχειρήσεις από έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ελληνική Αποστολή απαρτιζόταν από οκτώ επιχειρήσεις στο τομέα των τροφίμων, ποτών και συσκευασιών

 

ΣΒΒΕ:Ελληνοαμερικανικό Φόρουμ για επενδύσεις

Στο 6ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum – Select USA που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο  στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συμμετείχε ο ΣΒΒΕ δια του Προέδρου του κ. Αθ. Σαββάκη.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια του Forum και μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργο Εμπορίου των ΗΠΑ. Wilbur Ross,  ο κ. Σαββάκης, «… Στο πλαίσιο του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στις ΗΠΑ, κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος και των επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή. Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός συναντήσεων με σημαντικούς Αμερικανούς επιχειρηματίες και επενδυτές, με επενδυτικούς οίκους και ομάδες επιρροής.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τη Βόρεια Ελλάδα και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σ΄ αυτήν μας καθιστά αισιόδοξους ότι πλέον υγιείς, δυναμικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας, μπορούν να γίνουν “ορατές” στη διεθνή αγορά επενδύσεων και ειδικά σε σημαντικούς επενδυτές στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα χρήσιμες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της αναβάθμισης της διεθνούς δικτύωσης του Συνδέσμου, ήταν οι συναντήσεις με θεσμικούς φορείς, όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Αμερικανικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. …»

                                                                        

ΣΕΒΕ: Η υψηλή προστιθέμενη αξία βασικός πυλώνας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

Μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών αναδείχθηκε το συνέδριο EXPORT SUMMIT V του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από 1300 άτομα παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και μέσω livestreaming τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ το «παρών» έδωσαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και ακαδημαϊκοί σε ένα συνέδριο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκειά του. Το θέμα του Export Summit V ήταν το “Adding Value to Exports” (Προστιθέμενη Αξία στις Εξαγωγές)

Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική μεταβολή των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας τους πρώτους μήνες του 2017, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερβολική αύξηση των καυσίμων, στοιχείο που υποδεικνύει τη χαμηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του παραγωγικού και εξαγωγικού μοντέλου και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών, θέμα στο οποίο ήταν αφιερωμένο το φετινό συνέδριο.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν με ομιλίες τους η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Γιάννης Μπουτάρης και ο Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. Ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες επικεντρωμένες στα Διεθνή Πρότυπα και την  Πιστοποίηση, τις Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας, τη Συσκευασία, τις Μεταφορές και τη Διανομή, με ομιλητές διακεκριμένους επιχειρηματίες, ευρωβουλευτές επιστήμονες και στελέχη από το χώρο των εξαγωγών και το δημόσιο τομέα

Το Export Summit V πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

 

ΕΕΔΕ: Wokshop … Αντιπαραθέσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη και το β΄ επαναληπτικό workshop το οποίο οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, με τίτλο «Διαχείριση και Επίλυση Αντιπαραθέσεων», για την ανάδειξη πρωτοβουλιών που επιτρέπουν τη μετατροπή της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης σε συνεργασία.

Εισηγήτρια του workshop ήταν η κ. Μαρία Κυπριανίδου, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας, η οποία τόνισε ότι, τόσο στον κοινωνικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο, οι αντιπαραθέσεις θεωρούνται αναπόφευκτες και είναι δυσάρεστες και διαβρωτικές για τις σχέσεις. Προκαλούν θυμό και πικρία και συχνά εκλαμβάνονται ως σύμπτωμα αδυναμίας και προσωπικής ήττας. Πολλές φορές εξελίσσονται σε αγώνα εξουσίας, κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει και έτσι η επικοινωνία «πάσχει».Από την άλλη μεριά, η αποφυγή της αντιπαράθεσης συχνά ενισχύει την πικρία και τη δυσφορία και πολλές φορές τα ξεσπάσματα μετατίθενται σε άλλα πρόσωπα ή πράγματα..

Στη συνέχεια επέδειξε τρόπους εποικοδομητικής διαχείρισης των αντιπαραθέσεων / συγκρούσεων, αξιοποιώντας βιωματική μεθοδολογία εκπαίδευσης, μέσα από μελέτες περιπτώσεων, role playing, συζήτηση και διάλογο.

Το workshop αποτελεί μία σειρά από δραστηριότητες που η ΕΕΔΕ επιθυμεί να προσφέρει κάθε μήνα, στα Μέλη και τους Φίλους τους, στο πλαίσιο των καταστατικών της στόχων.

 

Το ΝΟΗΣΙΣ τίμησε το Μάνο Ιατρίδη

Τιμητική εκδήλωση μνήμης για τον Μάνο Ιατρίδη, ιδρυτή του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που έφυγε στις 25 Απριλίου 2017 οργάνωσε τo Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ  και το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος.

Στην 25η Δ.Ε.Θ, το έτος 1960, που συνέπιπτε με τη 10η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων Μάνος Ιατρίδης, παρουσίασε δύο ιδέες. Στη μία από τις δύο αίθουσες του περιπτέρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού,  εγκατέστησε και λειτούργησε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Στη δεύτερη, έναν τηλεοπτικό σταθμό με εμβέλεια 20-30 χλμ που λειτούργησε για τρείς εβδομάδες, τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα! Τα όσα προηγήθηκαν για να στηθεί με πολύ κόπο και να λειτουργήσει η πρώτη Eλληνική τηλεόραση προκάλεσαν τον θαυμασμό ξένων και Ελλήνων συνεργατών, οι οποίοι δήλωσαν χαρακτηριστικά για τον Μάνο Ιατρίδη:

“Δεν ήξερε πως αυτό που πήγαινε να κάνει ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Γι αυτό και το κατόρθωσε”.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ.

 

Catwalk fashion show

Παιδιά ηλικίας 6-16 χρονών, οι μαθητές του “Catwalk” σε διπλό ρόλο σχεδιαστή και μοντέλου παρουσίασαν οι ίδιοι τις δημιουργίες τους στη πασαρέλα, μετά από πρωτοβουλια του ομώνυμου  πρότυπου εργαστηρίου μόδας  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το κτήμα Δέδα μεταμορφώθηκε σε ένα fifties σκηνικό με πολλές εκπλήξεις για τους καλεσμένους. Η ομάδα ρυθμικής του “Αρίωνα” Πανοράματος  πλαισίωσε το catwalk των μαθητών στην πασαρέλα, μαζί με τους χορευτές της σχολής χορού “Diagonal”.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Αλέξης Κωστάλας και η Σοφία Τουντούρη, ενώ μέρος των εσόδων διατέθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο Μ.Α.Ζ.Ι.

 

Α. Ευθυμίου: Εννέα άξονες για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ως μοναδική λύση στην πάταξη του προβλήματος της ανεργίας προβάλλει η πολυπόθητη αλλά και άλλο τόσο δυσθεώρητη ανάπτυξη,  όπως προκύπτει από την εκδήλωση στα πλαίσια του Money Show που πραγματοποίησε η δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, με τίτλο: «Στρατηγικές Ανάπτυξης για την Καταπολέμηση της Ανεργίας».

Η κ. Ευθυμίου παρουσίασε επιλογές ανάπτυξης, με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης οι οποίες στηρίζονται σε εννέα (9) άξονες. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποκατάσταση της σταθερότητας και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι η σταθερότητα και εμπιστοσύνη προϋποθέτουν κυβερνητική αξιοπιστία και σοβαρότητα, οι οποίες, δυστυχώς σήμερα, αποτελούν «αγαθό σε ανεπάρκεια».

Παράλληλα, εστίασε στην υιοθέτηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, που θα στοχεύει στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, από μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία,  που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε κλάδου και τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας. Ενδεικτικά ανέφερε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον ιατρικό τουρισμό, τη διαχείριση αποβλήτων, τις εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων, τη δημιουργία και ανάπτυξη προγραμμάτων κλασσικών σπουδών.

 

Εύσημα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Περιφερειών στον ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Την αρτιότητα των εγκαταστάσεων όσο και την άψογη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης του ΣΜΑ Ευκαρπίας  διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στο Σταθμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Μάρκους Μαρκούλα.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη, τον περιφερειάρχη ΚΜ  Απόστολο Τζιτζικώστα  και τον αντιπρόεδρος της επιτροπής  Δ. Καλογερόπουλο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Περιφερειών ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ εν πλήρη λειτουργία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκούλα που είναι Φινλανδός στην καταγωγή «οι εγκαταστάσεις είναι εφάμιλλες των εγκαταστάσεων του Ελσίνκι όπου εξυπηρετούνται 2 εκατ. περίπου κάτοικοι» και έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση του Συνδέσμου καθώς και στην Περιφέρεια για το έργο.

Από την πλευρά του ο κ. Γεράνης υπογράμμισε την προσήλωση της διοίκησης του Συνδέσμου στην τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία του ΣΜΑ ενώ ανέπτυξε στον ευρωπαίο επίτροπο τον υπό υλοποίηση σχεδιασμό του ΦοΔΣΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων με κύριους άξονες την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ενεργειακή αξιοποίηση.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασε και ο κ. Τζιτζικώστας που κάλεσε τον κ. Μαρκούλα για πιο εμπεριστατωμένη επίσκεψη στο άμεσο μέλλον προκειμένου να διαπιστώσει όλο το έργο που γίνεται στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

 

Επίτιμο Προξενείο της  Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας  του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη

Την ίδρυση του ομώνυμου Επίτιμου Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη, (Πλ. Αριστοτέλους 3) ανακοίνωσε η Πρεσβεία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της χώρας σε εκδήλωση που οργανώθηκε πρόσφατα σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.

Ο νέος  Επίτιμος Πρόξενος,  Βασίλης Κωνσταντινίδης μαζί με την Α.Ε. Πρέσβυ της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας  του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κα.Tran Thi Ha Phuong, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους διπλωμάτες, πολιτικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών και φορέων της πόλης, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε εμπορικά, δημογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία  του Βιετνάμ και ανέφερε μεταξύ  άλλων,  ότι οι στόχοι  και ο ρόλος του Προξενείου,  είναι η ανάπτυξη επιτυχημένων διμερών επιχειρηματικών  και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας  και της μακρινής ασιατικής χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η  ελληνική Πρεσβεία στο Ανόι άρχισε να λειτουργεί από το 2007 ενώ η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2010. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βιετνάμ έχουν αναπτυχθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία με τη διεύρυνση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς  και την ικανοποιητική συνεργασία στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

Προηγούμενο άρθροΖΩΗ ΤΣΟΚΑΝΟΥ: “ΝΟΙΩΘΩ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ”
Επόμενο άρθροΤΟ ΟΡΦΙΚΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΚΑ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.