Τι μας διδάσκει η Αυστραλία: Πλάνο Προστασίας από την κλιματική αλλαγή

0
1248

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα έχουν χαθεί μέχρι τώρα στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας, ενώ καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνει εκτιμούν πως 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πτηνά και έχουν χαθεί από τον Σεπτέμβριο με τον αριθμό τους να αυξάνεται δραματικά.
Πρόκειται για μια ακόμη επίπτωση της κλιματικής κρίσης που στην Αυστραλία έχει μετατραπεί σε κρίση πυρκαγιών.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχει ανατρέψει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μπαίνει πλέον στις πρώτες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δημιουργεί πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Στο σχέδιο περιγράφονται μεταξύ άλλων παράμετροι όπως το κλίμα της περιφέρειας και τα μετεωρολογικά της χαρακτηριστικά, οι παράγοντες τρωτότητας του τοπίου, τα βασικά γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, οι τύπο των ακτών , ο ρυθμός μεταβολής της θάλασσας, οι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημογραφική κατάσταση της περιοχής. Το Σχέδιο προβλέπει και την εκτίμηση των κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεων τους σε διάφορους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας , ενώ προτείνονται μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (ENVELAB) του ΑΠΘ, που ανέλαβε την εκπόνηση του Σχεδίου, τονίζει ότι «γίνονται μια σειρά από σενάρια και υπολογίζονται οι κοινωνικές , οι οικονομικές επιπτώσεις και γενικότερα οι πιέσεις που θα δεχθεί κάθε περιοχή. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα μπορούμε να μειώσουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Αναπτύσσουμε χρήσιμα εργαλεία ειδικά για την Ελλάδα , για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.