Το δικό τους καλοκαίρι! Ερωτευμένοι με την Επιστήμη

0
728


Οι τραμπάλες του Αρχιμήδη, ο Ζυγός της Θέμιδας και πολλά ακόμη όργανα της πρωτότυπης παιδικής χαράς των Invetors από το 4ο Δημοτικό της Βούλας , η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής FutureLab, η ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτισμού «Αριστοτέλειον» στο Βόλο , οι RebelS Up, όλα τα παιδιά ηλικίας από 9-16 ετών που συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που οργανώθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη virtual &live από το Νόησις (www.noesis.edu.gr) είναι μερικοί μόνο από τους εκατοντάδες μαθητές του διπλανού θρανίου που καινοτομούν δίπλα μας.
Το πιο εντυπωσιακό και αισιόδοξο ταυτόχρονα είναι ότι τα παιδιά αυτά , εν μέσω lockdown ,τηλεκπαίδευσης, αλλά και θερινής ραστώνης , απέδειξαν πως είναι …κολλημένα με την Επιστήμη.
Αλλιώς δεν εξηγείται πώς στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματολογίας και πειραμάτων φυσικής #iynthellas (Hellenic Young Naturalists Tournament) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο, δεκάδες ομάδες από όλη τη χώρα διαγωνίζονταν μεταξύ τους σε έναν από τους πιο πολύπλοκους και δύσκολους διαγωνισμούς που περιλαμβάνει όχι μόνο λύση προβλημάτων φυσικής, αλλά ερωτήσεις, απαντήσεις και επιχειρηματολογία …
Δεν έχω ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ χώρο για να περιγράψω την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων μας σ αυτή τη νέα , ταλαιπωρημένη, αλλά παρά τα δικά μας «τσαλακώματα» τόσο γενναία και λαμπρή νέα γενιά.
Μια γενιά που είναι –ευτυχώς- λιγότερο εγωίστρια και κοντόφθαλμη από τη δική μας.
Το απέδειξαν άλλωστε παίρνοντας μέρος στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής της δραστήριας Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (www.eef.gr) .
Μια γενιά γεμάτη ιδέες και όνειρα . Μια γενιά που τα υλοποιεί.
Το ηλιακό πάρκο με φωτοβολταϊκά 3D εκτυπωμένα δένδρα και με τον γενικό τίτλο «η Φύση συνοδοιπόρος της Τεχνολογίας για ένα πράσινο μέλλον» , της ομάδας μαθητών του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, κέρδισε τις εντυπώσεις και βραβεύτηκε όχι μόνο στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΕΦ , αλλά και στον διαγωνισμό STEM Stars Greece.
Αντίστοιχα , η ομάδα μαθητών γυμνασίου από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη κατασκεύασε φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας με ΑΠΕ δουλεύοντας την ιδέα τους από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο σε συνθήκες καραντίνας.
Μια νέα δραστήρια καινοτόμα ευφυής γενιά αγωνίζεται να βρει τον δρόμο της. Ας τους υποστηρίξουμε όλοι. Όχι απλώς επειδή αυτοί το αξίζουν, αλλά επειδή εμείς έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε

Φωτό από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.