Το παιδικό βιβλίο γιόρτασε! Τώρα, ποιος γιορτάζει το βιβλίο;

0
2632

Είναι πολύ όμορφο να γιορτάζεις με όλο τον κόσμο κάτι που σου δίνει χαρά και φτερά! Είναι πολύ αστείο να γελάμε όλοι μαζί με τις ίδιες λέξεις. Είναι φανταστικό να ξέρεις τη συνέχεια από τις αγαπημένες σου ιστορίες και να τις μοιράζεσαι με τους φίλους σου. Νιώθεις πολύ ωραία όταν ξέρεις ότι διαβάζεις την ίδια στιγμή, το ίδιο βιβλίο, με κάποιο άλλο παιδί πάνω στον πλανήτη!

Γράφει η Κατερίνα Τζαβάρα, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

Αυτή είναι η χαρά της συντροφικής ανάγνωσης… μοιράζεσαι σκέψεις, αγωνίες, γέλια, τραγούδια, πειράγματα, ιδέες και πολύχρωμες εικόνες με την παρέα σου.

Υπάρχει και η μαγεία της μοναχικής ανάγνωσης… εκεί που ταξιδεύεις με τη φαντασία σου και βουτάς μέσα στις σελίδες του βιβλίου χωρίς να σε διακόπτει κανείς, γίνεσαι ήρωας κι εσύ, βυθίζεσαι σε έναν κόσμο παραμυθένιο που σου δίνει γαλήνη και ευχαρίστηση. Σε κάνει πιο σοφό, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής των βιβλίων, των παιδιών και των δημιουργών. Είναι μια σπουδαία μέρα που μας υπενθυμίζει ότι για να δημιουργηθεί ένα βιβλίο, δεκάδες άνθρωποι δουλεύουν και κοπιάζουν για αυτό. Για να φτάσει ένα βιβλίο στον προορισμό του, δηλαδή στις βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία, τα σχολεία, τα σπίτια και από κει στους αναγνώστες, διαμεσολαβούν άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο και φροντίζουν να έχει την καλύτερη συντροφιά και προώθηση. Αναλαμβάνουν να γνωρίσουν την αναγνωστική απόλαυση στα παιδιά, εμπνευσμένοι δάσκαλοι και ανήσυχοι, βιβλιόφιλοι γονείς.

Ο κύκλος του βιβλίου είναι μεγάλος, και για να γίνει ακόμη μεγαλύτερος, πιο δεμένος και πολύχρωμος για να χωράει όλα τα παιδιά, χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας. Την οικονομική στήριξη και την κατάλληλη εκπαιδευτική πολιτική του κράτους. Την ενίσχυση του καλού, ποιοτικού βιβλίου με αγορές και προσεκτικές επιλογές από τους γονείς. Την επιμόρφωση και την ενίσχυση των καλών πρακτικών των εκπαιδευτικών στην προώθηση της βιβλιοφιλίας. Την διευκόλυνση των εκδοτών για να μπορούν να επενδύουν σε πρωτότυπες ιδέες και ευφάνταστους δημιουργούς με πιο αυστηρά κριτήρια συνεργασίας. Την αδιάβλητη νομική κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δημιουργών και τη διασφάλιση της σταθερής αμοιβής των συγγραφέων με ευνοϊκότερους όρους συνεργασίας. Την στελέχωση όλων των χώρων και φορέων που εμπλέκονται στην προώθηση της φιλαναγνωσίας με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Τη διευκόλυνση της δια ζώσης επικοινωνίας των συγγραφέων και εικονογράφων με παιδιά, γονείς και δασκάλους σε όλη την Ελλάδα. Την ίδρυση και στελέχωση τμημάτων φιλαναγνωσίας σε κάθε δήμο και περιφέρεια, σε όλες τις βαθμίδες και τα γραφεία εκπαίδευσης.

Το παιδικό βιβλίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι ένας τόπος συνάντησης του ονείρου και της αλήθειας, του ενθουσιασμού και του προβληματισμού, της απόλαυσης και της κριτικής σκέψης. Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών να περπατήσουν, να τρέξουν, να παίξουν, να παρηγορηθούν στα μονοπάτια του. Είναι δική μας ευθύνη να τα μυήσουμε σε αυτόν τον κόσμο, να τα βοηθήσουμε ώστε να σκέφτονται πρωτότυπα και δημιουργικά, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να κρίνουν και όχι να επικρίνουν, να νοιάζονται, να προσπαθούν, να βοηθούν, να συνεργάζονται.

Αυτό γίνεσαι όταν διαβάζεις από μικρός.

Ελεύθερος άνθρωπος.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • home
Προηγούμενο άρθροΟ COVID-19 ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ…
Επόμενο άρθροΠροσομοίωση πανελλαδικών και διαγωνισμός πειραμάτων από το σπίτι
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.