Το ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: από την εικόνα στην εμπειρία

0
227

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Το ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: από την εικόνα στην εμπειρία. Δράσεις αναβάθμισης της διάδρασης και της εμπειρίας επίσκεψης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», με Κωδικό ΟΠΣ 5029874, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», πραγματοποίησε δράσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του ίδιου του Μουσείου και του παγκόσμιου κοινού του.

Οι δράσεις επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της εμπειρίας επίσκεψης των επισκεπτών όλων των ηλικιακών βαθμίδων, εθνικοτήτων και δεξιοτήτων, στη δυνατότητα της εξ αποστάσεως επαφής του κοινού με το μουσείο και στη δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης του ψηφιακού αποθέματος του μουσείου, τόσο αυτού που προϋπήρχε όσο και αυτού που προέκυψε από την παραγωγή των νέων δράσεων.

Για την υλοποίηση των προσφερόμενων δράσεων το Μουσείο προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας συγγραφή κειμένων, φωτογραφήσεις & βιντεοσκοπήσεις, στην ανάπτυξη 3D μοντέλων, στη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου και στην εγκατάσταση τοπικού ασύρματου δικτύου σε όλους τους χώρους του (χώρος υποδοχής, 11 αίθουσες μόνιμης έκθεσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, πωλητήριο).

Έτσι, το Μουσείο αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε τις τεχνολογικές υποδομές του, και προχώρησε στη εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που καθιστούν πιο συναρπαστική και διαδραστική τόσο την επιτόπια επίσκεψη, όσο και την επαφή και ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για το Μουσείο και τις δράσεις του.

Ιδιαίτερος σχεδιασμός εφαρμόστηκε σε ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται στο νεανικό κοινό με τη μορφή παιχνιδιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, πλούτο θεματολογίας και εποπτικών μέσων.

Απώτερος στόχος όλων των συντελεσμένων δράσεων, εκτός από την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δημιουργία ενός πολλαπλά αξιοποιήσιμου ψηφιακού αποθέματος από τους επιστήμονες και το ευρύ κοινό στο παρόν και στο μέλλον, είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού να αποτελέσει έναν διαρκή παγκόσμιο πόλο έλξης απόλυτα εναρμονισμένο στις σύγχρονες ανάγκες μάθησης και ψυχαγωγίας. Καθώς επίσης, να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο με έναν τρόπο εξωστρεφή, ευχάριστο και προσαρμοσμένο στη σύγχρονη πραγματικότητα και την ψηφιακή εποχή. Έτσι, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διαθέτει στο εξής:

• Εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης με τη χρήση φορητών συσκευών (audio guide) για τους επισκέπτες όλων των δεξιοτήτων. Οι ξεναγήσεις είναι διαθέσιμες σε 11 γλώσσες: Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ρωσική, Σερβική, Βουλγαρική, Εβραϊκή, Τουρκική και Κινεζική. Ομοίως για τους επισκέπτες του μουσείο που έχουν προβλήματα ακοής παρέχονται ειδικές συσκευές ξενάγησης  στην Ελληνική νοηματική γλώσσα

• Εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης με χρήση πιστοποιημένων φορητών συσκευών (audio guide).
• Εφαρμογή ξενάγησης για άτομα με προβλήματα ακοής στην ελληνική νοηματική.
• Εφαρμογή πολυγλωσσικής ξενάγησης για τις φορητές συσκευές των επισκεπτών (mobile app για φορητές συσκευές Android & iOS).

·         Για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ

·         Για συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ

• Εφαρμογή εικονικής επίσκεψης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου με χρήση AR τεχνολογίας για τις φορητές συσκευές των επισκεπτών ( mobile app για συσκευές Android & iOS).

·         Για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ

·         Για συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ

• Ειδική σήμανση στους χώρους και στα εκθέματα του Μουσείου που αντιστοιχούν στις ξεναγήσεις (αριθμητικές σημάνσεις και QRCodes).

• Επανασχεδιασμένη, αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη νέα ιστοσελίδα που είναι φιλική σε φορητές συσκευές και tablets. www.mbp.gr

• Ψυχαγωγικές εκπαιδευτικές διαδραστικές εφαρμογές για νέους. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν παιχνίδια αντιστοίχισης, σύνθεσης, πολλαπλών επιλογών, ερωτήσεων, εξερεύνησης και ζωγραφικής. Έχουν αναπτυχθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ενότητα των εφαρμογών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.mbp.gr/game/ ή επισκεφτείτε το κάθε ενότητα παιχνιδιών από τον παρακάτω σύνδεσμο:

·         Διαβάζοντας ένα βυζαντινό νόμισμα:
1. Παιχνίδι ερωτήσεων & 2. Παιχνίδι αντιστοίχισης

·         Επισκέπτομαι ένα βυζαντινό σπίτι:
1. Παιχνίδι ερωτήσεων & 2. Παιχνίδι αντιστοίχισης

·         Ζωγραφίζω μία βυζαντινή εικόνα:
1. Παιχνίδι ζωγραφικής & 2. Παιχνίδι ερωτήσεων

·         Στο λιμάνι της πόλης τον 13ο αιώνα:
1. Παιχνίδι εξερεύνησης & 2. Παιχνίδι ερωτήσεων

·         Χτίζω μία βυζαντινή εκκλησία:
1. Παιχνίδι πολλαπλών επιλογών & 2. Παιχνίδι σύνθεσης

• Σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν σύντομα και περιεκτικά εκπαιδευτικά βίντεο. Μπορείτε να τα εξερευνήσετε στη youtube κανάλι του μουσείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/MuseumByzantineCultu/featured, ή να δείτε το καθένα στον παρακάτω σύνδεσμο:

·         Το υπέρπυρον, το νέο νόμισμα του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού

·         Επισκέπτομαι ένα βυζαντινό σπίτι

·         Ζωγραφίζω μία βυζαντινή εικόνα

·         Στο λιμάνι της πόλης τον 13ο αιώνα

·         Γνωρίζω μία βυζαντινή εκκλησία

Για τους επισκέπτες του μουσείου, που κατά την επίσκεψή τους, δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό ή ταμπλέτα, στην τελευταία αίθουσα του μουσείο έχουν εγκατασταθεί σε ειδική κατασκευή τέσσερα tablets από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να εξερευνήσεις με ψηφιακό τρόπο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.