«Τριάντα έξι ώρες βροχής»: μεταγράφοντας το αρχέτυπο του τραγικού έρωτα της Φαίδρας

0
2183

Γράφει η Αναστασία Μαλούκου

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα βασισμένο στον μύθο του έρωτα της Φαίδρας για τον πρόγονό της, γιο του Θησέα, Ιππόλυτο. Το μυθιστόρημα του Πασχάλη Πράντζιου είναι μια απόπειρα μεταγραφής της φρεναπάτης του έρωτα στον σύγχρονο κόσμο. Φέρει το άγγιγμα της έμπνευσης από τον σπουδαίο τραγικό της αρχαιότητας Ευριπίδη, δέχεται τη δημιουργική αύρα του Γάλλου δραματουργού Ρακίνα και μετουσιώνει δημιουργικά εικόνες και δυναμισμό γραφής από τον Ρίτσο.

Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος διαγράφουν ανθρώπινους τύπους της σύγχρονης πραγματικότητας. Ο Θησέας, επιτυχημένος άντρας, με ταπεινή λαϊκή καταγωγή που καταφέρνει να γίνει ξεχωριστός πανεπιστημιακός με αίγλη και δυναμισμό. Ο πρώτος του γάμος προωθεί την καριέρα του, ενισχύει το κύρος του και τον βοηθάει στην κατάκτηση του στόχου του, την έδρα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. Ο κραταιός Θησέας Θέμελης, τυχοδιώκτης, φιλάρεσκος, ανοιχτός στις ερωτικές λεπτομέρειες, συναντά απρόσμενα κάποιο Σαββατοκύριακο την εικοσάχρονη τότε Φαίδρα και περνά μαζί της τριάντα έξι ώρες βροχής. Τριάντα έξι ώρες απόλυτης ερωτικής συνεύρεσης δίνουν την έναρξη του δράματος, καθώς φέρνουν σε μία πρώτη επαφή τους δύο από τους κατοπινούς πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο Θησέας κρατάει τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος ως ελάχιστη ανάμνηση από εκείνη τη συναρπαστική ερωτική εμπειρία κι όταν είκοσι δύο χρόνια μετά συναντήσει τη 42χρονη πλέον Φαίδρα, χήρος ο ίδιος θα προσπαθήσει ως άντρας – κυνηγός να την κατακτήσει, προσφέροντάς της ως αντίτιμο τη σιγουριά ενός γάμου. Η γοητευτική και καλλιεργημένη νεώτερη σύζυγος, θα προστεθεί στα εύσημα της προσωπικής και κοινωνικής του επιτυχίας – κυριαρχίας.

Ωστόσο, εκεί που «η ευτυχία και η γαλήνη μου μοιάζανε στεριωμένες», για να δανειστούμε τα λόγια του Ρακίνα, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περίμενε ο Θησέας. Η γνωριμία της Φαίδρας με τον γιο του, Ιππόλυτο, θα ανατρέψει τις ισορροπίες της γυναίκας και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τη σχέση του ζευγαριού. Οι δύο πρωταγωνιστές του δράματος, Φαίδρα και Ιππόλυτος, ερωτεύονται μεταξύ τους και εισέρχονται σε μία ακανθώδη διαδρομή.

Στο μικρό σπιτάκι του κήπου, όπου συναντώνται κρυφά, μία εμβληματική μορφή, ο κηπουρός γερο – Μένης, άχρονος μέσα στο ωρίμασμα του χρόνου, ενσαρκώνει τον αρχαίο χορό με την πείρα και τη σοφία του αλλά και με τον διττό και συχνά αυτοαναιρετικό ρόλο του στις εξελίξεις. Ο γερο – Μένης έχοντας μεγαλώσει τον Ιππόλυτο, αφουγκράζεται τις συνταρακτικές αλλαγές που εγκυμονεί η θύελλα των αισθημάτων, προσπαθεί να παρέμβει αποτρεπτικά και προστατευτικά στην αρχή, παραδίδεται όμως στη δύναμη του έρωτα και συμμαχεί εν τέλει με τους ερωτευμένους.

Ο γερο – Μένης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι persona, το alter ego του συγγραφέα, η μνήμη και η δύναμη της σοφίας της ζωής, «ο παθός και μαθός» του έρωτα. Ο συγγραφέας βάζει στο στόμα του Μένη μύθους από το λαογραφικό θησαυρό των ναϊάδων, τους μύθους για τον έρωτα των θνητών με τα ξωτικά. Ο γερο – Μένης διηγείται τον αλλόκοτο και δυνατό έρωτα του μακρινού του παππού, θηραμένη, με μια νεράιδα που χάθηκε τραγουδώντας τον χορό των ξωτικών. Ο έρωτας για τη νεράιδα γίνεται η έμπνευση που θα οδηγήσει τον νεαρό μουσικό, Ιππόλυτο, σε μία εκρηκτική μουσική δημιουργία. Ο Ιππόλυτος βρίσκει τη δική του νεράιδα στο πρόσωπο της γυναίκας του πατέρα του, ενώ η Φαίδρα κλονίζεται συθέμελα από τον έρωτά της για τον όμορφο και συνεσταλμένο Ιππόλυτο. Κι οι δύο παλεύουν με το σώμα και την ψυχή τους να δαμάσουν τα αισθήματα, να ευνουχίσουν τον αισθησιασμό που προκάλεσε η μοιραία έλξη του πανδαμάτορα έρωτα.

Η Φαίδρα φλέγεται από ερωτική επιθυμία, αλλά η λογική της ορθώνει εμπόδια. Σαν αρχαία ηρωίδα του Ευριπίδη διαπιστώνει ότι «κλονίστηκε ο νους της φοβερά από έρωτα αμαρτωλό, ανόσιο». Ο Ιππόλυτος από τη δική του πλευρά φλέγεται από την επιθυμία και βιώνει το δικό του δράμα και σαν ήρωας του Ρακίνα αναφωνεί «τολμώ κι αντίθετα πράττω απ’ ό,τι νιώθω». Ο έρωτας δεν έχει αναστολές, οδηγεί τους δύο ήρωες σε μια «υπέροχη ταραχή», όπου οι έκθαμβες ψυχές απολαμβάνουν την αθεράπευτη αγάπη.

Στο μυθιστόρημα ξεχωρίζει η γεμάτη αισθησιασμό σκηνή του μπάνιου του Ιππόλυτου, σκηνή που θα κορυφώσει την επιθυμία και θα οδηγήσει τους δύο εραστές στην έκρηξη των σαρκικών επιταγών.

Από τις πιο επιτυχημένες στιγμές του μυθιστορήματος θεωρώ την κατάδυση στον ψυχισμό της Φαίδρας, τις σκέψεις της για την απομάκρυνση από φίλους, για την απουσία που συνηθίζεται και την τελική καταδίκη στην απόλυτη μοναξιά.

Επιπλέον, ο τρόπος που διαγράφεται ο χαρακτήρας του Θησέα ως τυπικού εκπρόσωπου των ανάλγητων – ματαιόδοξων των απανταχού επιτυχημένων της σύγχρονης εποχής διευκολύνει τον αναγνώστη να δικαιώσει τις επιλογές των εραστών και την κάθαρση που επιλέγει ο συγγραφέας.

Απομένει η απόλαυση της ανάγνωσης του βιβλίου που αποτελεί μία ευαίσθητη και επιτυχημένη μεταγραφή του αρχέτυπου τραγικού και παντοδύναμου έρωτα.

Το βιβλίο του Πασχάλη Πράντζιου «τριάντα έξι ώρες βροχής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».

Προηγούμενο άρθροΟ Χρήστος Θηβαίος στο Θέατρο Κήπου
Επόμενο άρθροCARTELΕΣ | Συν γραφή και ζωή κίνει
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.