ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

0
696

summit

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / Αν. Καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τμήμα ΔΕΣ, ΠΑΜΑΚ

Η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας ολοκληρώθηκε με τρόπο ιδιαίτερα δυσμενή για Ελλάδα και Κύπρο, αφού η Άγκυρα κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οφέλη σε παράπλευρα πεδία.

Το σημαντικότερο αφορά την επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η δημοκρατία στη γείτονα πλήττεται από τις επιλογές του Τ. Ερντογάν. Επί της ουσίας αυτό εξουδετερώνει καταστατικά επιχειρήματα Ελλάδας και Κύπρου οι οποίες δείχνουν ανήμπορες να μεταβάλλουν την πολιτική των εταίρων μας υπό το βάρος του προσφυγικού. Ειδικά για την Κύπρο αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιγραμματικά αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η επανέναρξη των προενταξιακών συνομιλιών και το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 το Δεκέμβριο, η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, συμφωνία για δύο ετήσιες συναντήσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενεργοποίηση του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για Τούρκους πολίτες από τον Οκτώβριο του 2016, δέσμευση από πλευράς ΕΕ ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα έχουν ανοίξει και άλλα κεφάλαια, ενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης του πλαισίου τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας..

Η Τουρκία από την πλευρά της απλά παρείχε μία δήλωση καταδίκης της τρομοκρατίας, ενώ δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην καταγραφή των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί πως θα επαναπροωθούνται από την ΕΕ στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία.

Ουσιαστικά η Τουρκία υλοποίησε πλήρως τις επιδιώξεις της, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της, τη στιγμή μάλιστα που αιωρούνται σημαντικά ερωτηματικά για τη σχέση της με το Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται «η τεράστια δυναμική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», «η σημασία να ξεπεραστούν οι κοινές [για ΕΕ-Τουρκία] προκλήσεις», «η αποφασιστικότητα ΕΕ και Τουρκίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και αλληλεγγύη».

Πρακτικά η Σύνοδος οδηγήθηκε σε αποφάσεις υπερκαλύπτοντας εμφατικά τις διαχρονικές ενστάσεις Ελλάδας και Κύπρου, αγνοώντας το γεγονός ότι η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο της Άγκυρας, το προσφυγικό, της έδωσε τη δυνατότητα να καταγάγει μία σαφή νίκη και να καταστήσει Αθήνα και Λευκωσία απλούς παρατηρητές μίας συμφωνίας που αφορά, μεταξύ άλλων, το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, γεωστρατηγικές παραμέτρους και τη μοναδικότητα της Ελλάδας ως κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ. Η Άγκυρα προσέφερε μόνο δεσμεύσεις, ενώ Αθήνα και Λευκωσία λειτούργησαν στα πλαίσια της λογικής της ομαδοποιημένης σκέψης (groupthink). Οι εξελίξεις αυτές δεν αναβαθμίζουν απλά το ρόλο της Τουρκίας αλλά παράλληλα ενισχύουν και πολιτικά τον Τ. Ερντογάν ο οποίος φαίνεται πλέον να υπαγορεύει τους κανόνες σε επίπεδο ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Προηγούμενο άρθρο«ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ»: ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ, ΕΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ
Επόμενο άρθροΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ;
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.