VineSOS: 8 ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή

0
292

Ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση αποτελούν μια σοβαρή απάντηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, λόγω της ανθεκτικότητάς τους, ενώ αποτελούν επίσης  κλειδί για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και συγκεκριμένα του έργου “VineSOS: SOS για τις παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση”.

Το έργο εστιάζει στα κύρια προβλήματα και τις προκλήσεις της Eλληνο-Bουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής που σχετίζονται με τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται μέσα σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στις τοπικές ποικιλίες αμπέλου οι οποίες παραγκωνίστηκαν εξαιτίας της επέλασης διεθνών ποικιλιών, ωστόσο αξίζει να διασωθούν αφού παρουσιάζουν ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά και για τον λόγο αυτό καταγράφηκαν σε ένα Αμπελογραφικό βιβλίο.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ανάδειξη και προβολή ενός κλάδου με μεγάλη οικονομική σημασία για την Ελλάδα”, τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους τομείς της Έρευνας και της Δια Βίου Εκπαίδευσης Σταμάτης Αγγελόπουλος. “Το τμήμα Γεωπονίας έπρεπε να βρει και να καταγράψει ποιες ποικιλίες έχουν εξαφανιστεί αλλά και ποιες έχει νόημα να μπουν ξανά στην καλλιεργητική πρακτική”, υπογράμμισε.

O επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους τομείς της Έρευνας και της Δια Βίου Εκπαίδευσης Σταμάτης Αγγελόπουλος

Πρόκειται για 8 ποικιλίες από τις οποίες οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώνουν γενετικό υλικό στην Ελλάδα και 9 στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριο Χατζηπλή. “Οι παραμελημένες παραδοσιακές ποικιλίες αντιπροσωπεύουν πολύτιμους γενετικούς πόρους που μπορούν να παρέχουν το υλικό για την παραγωγή προϊόντων με νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν επιτυχώς στις διεθνείς αγορές”, τόνισε. Ο κ. Χατζηπλής παρουσίασε περιπτώσεις στις οποίες τοπικές ποικιλίες έδωσαν προϊόντα αυξημένης αξίας, όπως για παράδειγμα η Κορωνέικη ποικιλία στο ελαιόλαδο ή η Μαλαγουζιά στο κρασί, που ήταν μια επίσης σχεδόν εξαφανισμένη τοπική ποικιλία.

Oι ποικιλίες που μελετήθηκαν στη χώρα μας είναι:

-Λευκές: «Ζουμιάτικο» ή «Δαμιάτης» από την περιοχή των Νομών Σερρών και Ξάνθης, και «Κερατσούδα» από τη Θράκη και

-Eρυθρές: «Παμίδι ή Παμίτι», «Μαυρούδι», «Μπογιαλαμάς και «Καρναχαλάς» από την περιοχή της Θράκης, «Λημνιό» από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Ροδόπη και «Σέφκα» κυρίως από τον Νομό Σερρών

“Ήδη για μία από αυτές τις ποικιλίες, το Ζουμιάτικο, έχει κατατεθεί φάκελος για την κατοχύρωση σήματος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης”, δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γιαννακούλα, ενώ τόνισε πως ακόμα δύο ποικιλίες, ο Μπογιαλαμάς και το Μαυρούδι πληρούν τις προδιαγραφές προκειμένου να κατοχυρωθούν. Σύμφωνα με την κ. Γιαννακούλα οι τοπικές αυτές ποικιλίες παρουσιάζουν αντοχή σε ξηρασία και είναι πιο παραγωγικές με μικρότερη χρήση λιπασμάτων, ενώ και τα παραπροϊόντα της παραγωγής κρασιού από αυτές τις ποικιλίες είναι ιδανικά και για χρήση σε άλλους τομείς όπως η κοσμετολογία χάρη στην ανθεκτικότητα των ποικιλιών αυτών στη διεργασία.

Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον, απειλούνται από μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων ποικιλιών και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής κρασιού. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που να επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και να δημιουργήσει μια διασυνοριακή πολιτική διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου, η οποία να στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από επιτόπια έρευνα.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε επίσης, μέσω επιστολής, η Jenya Dinkova,
Συντονίστρια του Έργου, εκπροσωπώντας την Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος
Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», στην οποία υπογράμμισε τη συμβολή του
προγράμματος στη δημιουργία ευκαιριών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο
χωρών ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση χρηματοδότησης νέων προτάσεων για την
επερχόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν και εκπρόσωποι των δύο εταίρων του Έργου,  από τη Βουλγαρία, η  Nina Filipova, Executive Agency on Vine and Wine,Bulgaria (Επικεφαλής εταίρος) και η Desi Doncheva, Association Prosperity and Development in Bulgaria.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.116.107,00 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020». Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2021.

Προηγούμενο άρθροΚ. Ζέρβας: “Απίστευτη σπέκουλα με τα λεωφορεία της Λειψίας”
Επόμενο άρθροΗ Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στην πόλη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.