Βιβλία για το καλοκαίρι: 11+1 κι ένα… ξεχωριστό!

0
3019
www.jenny.gr

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει.

Τα σχολεία έκλεισαν και το μεσημέρι, με την ζέστη στα ύψη, αναζητά τη δροσιά του και εσείς για να δροσιστείτε διαλέξτε, διαβάστε ένα βιβλίο, μιας και η ώρα κυλά καλύτερα με ιστορίες.

 Με ένα όμορφο βιβλίο, με λίγες λέξεις, μεγάλες εικόνες, πολλές λέξεις, λέξεις που απαιτούν να είστε σε ετοιμότητα όπως ένα τεστ. Λέξεις φράσεις και να, οι περιπέτειες, αλλά και λέξεις παράγραφοι σε ένα βιβλίο που θα σας προκαλέσει και θα σας παρασύρει να δείτε την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια ενός γλύπτη και μαζί με την οικογένεια να σταθείτε στην κάθε σελίδα του και να παρατηρήσετε πρόσωπα και γεγονότα που δεν τα γνωρίζατε.

Και εσείς οι μεγάλοι στην ξαπλώστρα με καφέ και ηρεμία περάστε το απόγευμά σας με ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο και μια Κασσάνδρα που θα σας ακολουθεί άλλοτε μέσα στη σιωπή και άλλοτε με μια λέξη να σας την ψιθυρίζει. Στο χέρι σας είναι να την ακούσετε και να την πιστέψετε.

Το σίγουρο οι ΕΝΑ+ 11+1 προτάσεις είναι καλογραμμένες και αυθεντικές.

Καλό καλοκαίρι με ΕΝΑ+11+1 βιβλία που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε, να φανταστείτε, να ταξιδέψετε, να αναλογιστείτε.

Καλές αναγνώσεις!

ΕΝΑ αλλά τι ένα!

Το συν ένα ξεχωριστό βιβλίο, με αντοχές στο χρόνο και λέξεις σμιλεμένες, τοποθετημένες  σε κάθε παράγραφο με πόνο, διάθεση ανάδειξης της ιστορίας του λαού μας σε αναγκάζει να μείνεις προσηλωμένος .Διαδραματίζεται  στο Βάλτο της Μακεδονίας, την περίοδο 1907  όταν ο λαός μας, Έλληνες αγωνιστές που προερχόταν από την Ελεύθερη Ελλάδα μαζί με τους ντόπιους, αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες ενώ ο Τούρκος ήταν κα αυτός ακόμη . Λέξεις αλήθειας, λέξεις που  φωτογραφίζουν την  εποχή, δίνουν στοιχεία γλώσσας , εθνοτήτων που ζούσαν ή ήθελαν να μείνουν με βία. Ιστορία βαριά αληθινή με άνδρες και γυναίκες που δεν φοβόταν να σηκώσουν κεφάλι. Περιγελώντας το θάνατο και ελπίζοντας στο ελεύθερο αύριο που θα είχε ως σημαία τη δημοκρατία, το σεβασμό και την ανεξαρτησία.

Αυτό το ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ και μοναδικό που αντέχει και θα αντέχει στον μεγάλο κόσμο της Λογοτεχνίας έχει τον τίτλο:  «Στα Μυστικά του Βάλτου» από την Πηνελόπη Σ.Δέλτα, εικόνες Αγγελική Πιλάτη, Εισαγωγικό σημείωμα από την καθηγήτρια ΑΠΘ, Μένη Κανατσούλη, εκδόσεις Ψυχογιός .

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1937.

Έλενα Αρτζανίδου

 

Και 10+1 σημερινά βιβλία!

Το θυμωμένο αρκουδάκι, Γλυκερία Γκρέκου, εικόνες: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Σαΐτη

Γιατί η καρδούλα του Μάκη, του μικρού αρκούδου, μοιάζει με τρικυμισμένη θάλασσα; Και γιατί, όταν νιώθει έτσι, γίνεται επιθετικός με τους άλλους; Ποιος φταίει για τον θυμό του και τι μπορεί να βοηθήσει ώστε να τον αντιμετωπίσει και να τον ξεπεράσει; Θα καταφέρει ο Μάκης να βρει τον τρόπο να γαληνέψει τη φουρτουνιασμένη του καρδιά;

Μια τρυφερή ιστορία για τη σοφή διαχείριση του θυμού, τη δύναμη της ενσυναίσθησης και τη θαυμαστή επίδραση της αγάπης, της δημιουργικότητας και της μουσικής στη ζωή μας.

Τελικά θα γράψουμε τεστ; Ελένη Γεωργοστάθη, εικόνες:Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Βασίλης κι ο Αργύρης βρήκαν τρόπο να μπουν στο μυαλό της δασκάλας τους για να μάθουν αν αύριο θα τους βάλει τεστ. Εκείνη όμως άλλα σκέφτεται… Κι έτσι, τους παρασύρει σε μια θεότρελη περιπέτεια, γεμάτη γέλιο, δράση και εκπλήξεις. Ποια είναι στ’ αλήθεια η κυρία Περσεφόνη; Πόσα και ποια μυστικά κρύβει; Τι υπερφυσικές δυνάμεις διαθέτει; Κι άραγε, θα βάλει αύριο τεστ στην τάξη των δύο παιδιών; Μια χιουμοριστική ιστορία για τη δύναμη της φαντασίας των παιδιών και τον τρόπο που μεταμορφώνει την καθημερινότητά τους.

Η γυναίκα που κοιμάται, Εύη Γεροκώστα, εικόνες:Μάρια Μπαχά,εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το νησί με τα τιρκουάζ νερά .Ένα νησί μικρό , τόσο μικρό ,όσο ένα περπάτημα χωρίς λαχάνιασμα.Ένα νησί τόσο δα, ανάμεσα σε άλλα,Το νησί με τα πιο όμορφα νερά του κόσμου όλου…Γυναίκες και άνδρες δυνατοί, που ήξεραν να γελούν, να κλαιν, ν΄ακούν ψυχές.

Που πήγε το γέλιο σου Ορσαλία; Άντρη Αντωνίου, εκδόσεις Πατάκη.

Ο Σόλωνας, στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, έρχεται αντιµέτωπος µε ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Την απώλεια. Η αγαπηµένη του αδελφή Ορσαλία δεν είναι πια µαζί του. Ο θάνατός της κλονίζει τις ισορροπίες και ταράζει τις σχέσεις µέσα στην οικογένεια.

Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του να το αντιµετωπίσει: η µαµά κλείνεται στον εαυτό της, ο µπαµπάς µαγειρεύει συνεχώς και ο Σόλωνας αναζητεί παρηγοριά στην καλή του φίλη Λυδία και στην Αλεξία, την παιδοψυχολόγο που τον παρακολουθεί.

Οι µήνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ο καιρός περνά. Θα µπορέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να το ξεπεράσουν και να βρουν τη δύναµη να συνεχίσουν; Ή µήπως κάποιες πληγές δεν είναι δυνατό να κλείσουν ποτέ;

Χαρίλαος;Τι όνομα είναι αυτό; Κατερίνα Λαγού, εικόνες Πετρούλα Κρίγκου, εκδόσεις Ψυχογιός.

Νομίζετε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η δημοκρατία που ξέρετε σήμερα; Ότι πρωθυπουργοί γίνονταν εκείνοι που είχαν την ψήφο του λαού ή των βουλευτών; Νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν πάντα μια σύγχρονη χώρα με δρόμους και τρένα; Ε, λοιπόν, όχι. Όλα έγιναν, γιατί κάποιοι τα ονειρευτήκαμε.
Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη, γραμμένη με πένα φρέσκια και ζωντανή, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη βουτιά στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η πυξίδα δε δείχνει πάντα το Βορρά, Αντώνης Σέργης,Εικόνες Αγγελική Πιλάτη, εκδόσεις Ψυχογιός. Βραβείο CyBBY 2016, Βραβείο Αναγνώστη 2018

Tι κι αν κινδύνεψε η ζωή του; Τι κι αν στο σχολείο τού έκαναν τη ζωή δύσκολη; Τι κι αν όλοι τού γύρισαν την πλάτη όταν είχε ανάγκη από φίλους; Ο Αλβέρτος, ένα παιδί στη Γερμανία, στις αρχές του 20ού αιώνα, αποδεικνύει πως η εξυπνάδα δεν κρύβεται πίσω απ’ τις έδρες και τα θρανία των τάξεων. Μας μαθαίνει ότι το να είσαι διαφορετικός είναι χάρισμα. Ξεπερνά τον εαυτό του, αντιμετωπίζει με θάρρος τις προκλήσεις και ανακαλύπτει τις αλήθειες της ζωής με τον δύσκολο τρόπο. Υπάρχουν πραγματικοί φίλοι; Αλλάζει ποτέ ο χαρακτήρας του ανθρώπου; Υπάρχει σωστός δρόμος για να ακολουθήσει κανείς; Όλα αυτά αποκαλύπτονται με τη βοήθεια της πυξίδας του, η οποία δε δείχνει πάντα τον Βορρά…

Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του επιστήμονα Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η Ελεάννα στο νησί της ευτυχίας, Φίλιππος Φιλίππου, εικόνες:Μυρτώ Δεληβοριά, εκδόσεις Πατάκη.

Η μικρή Ελεάννα ζει με τη μαμά και τον μπαμπά της άλλοτε σ’ ένα κόκκινο καράβι που το λένε Οδυσσέα, άλλοτε σ’ ένα πράσινο που το λένε Αλέξανδρο κι άλλοτε σ’ ένα άσπρο που το λένε Περικλή. Ταξιδεύει στη Βραζιλία και στον Αμαζόνιο, σε ζούγκλες και νησιά, εξερευνώντας γύρω της τον κόσμο, παρασύροντας κι εμάς στις φανταστικές της περιπέτειες. Μαζί με την Ελεάννα θα ανακαλύψουμε τη διαφορετικότητα του κόσμου που μας περιβάλλει, σ’ ένα θαυμάσιο όσο και απολαυστικό ταξίδι στις μακρινές θάλασσες.

Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη, Έλσα Μυρογιάννη, φωτογραφίες: Αρχείο Θόδωρος Παπαγιάννης, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Βραβείο Αναγνώστη 2017

Δεν ξέρω από πόσο μακρυά μού έρχονται οι μορφές αυτές. Δεν ξέρω να πω ακριβώς τι εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά…

Τα “Φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη” είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο τέχνης που απευθύνεται σε νεαρούς εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.

Μια γάτα στα τείχη, Ντέπορα  Έλις, μετάφραση;Κώστια Κοντολέων, εκδόσεις Ψυχογιός.

Μια γάτα τρυπώνει σ ’ ένα σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη στο οποίο έχουν εισβάλει δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Το σπίτι φαίνεται άδειο μέχρι τη στιγμή που η γάτα συνειδητοποιεί ότι εκεί μέσα κρύβεται ένα μικρό αγόρι. Μήπως πρέπει να το βοηθήσει; Τι μπορεί να κάνει όμως; Στο κάτω κάτω, είναι μια απλή γάτα. Ή μήπως δεν είναι; Όταν οι στρατιώτες ανακαλύπτουν το αγόρι και τα πράγματα περιπλέκονται, η γάτα αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ή στα πόδια της. Αλλά τι μπορεί να κάνει μια απλή γάτα; Μια συγκινητική ιστορία που προσεγγίζει με τρυφερότητα και ευαισθησία τον πόλεμο και το μίσος που χωρίζει δύο λαούς στη Μέση Ανατολή.

Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν, Ντέιβιντ Άλμοντ, μετάφραση Μάνος Τζιρίτας, εκδόσεις Πατάκη

Ο Μπερτ και η Μπέττυ Μπράουν έχουν αποκτήσει έναν µικρό άγγελο. Θαύµα πραγµατικό! Αλλά δεν είναι όλοι χαρούµενοι µε την άφιξή του. Τον νου σου, Μπερτ! Τον νου σου, Μπέττυ! Το κακό παραµονεύει…

 

Η Κασσάνδρα στην μαύρη άμμο, Μάνος Κοντολέων, εκδόσεις Πατάκη.

Έψαχνα πάντα τις λέξεις. Πρώτα εκείνες που θα πείθανε… Τους άλλους. Μετά όσες θα μπορούνε να παρηγορήσουνε… Εμένα. Πάντα λέξεις έψαχνα. Λέξεις που μου κρυβόντουσαν… Κι άφηνα τον καιρό να αποφασίζει… Και τώρα κι εγώ πεθαίνω… Η Κασσάνδρα εγώ είμαι.

Η Κασσάνδρα… Μετά. Μετά από μια πτώση. Και ακόμα πιο πολύ μετά… Ίσως ως το σήμερα Η καταστροφή μιας ομαδικής παράκρουσης και το αδιέξοδο ενός ατομικού πάθους μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που τα χνάρια της από το τότε φτάνουν ως τις μέρες μας. Το μυθιστόρημα ανασκαλεύει τους μύθους, αναζητά στιγμές από αρχαίες τραγωδίες και με μια απροσδόκητη αυθαιρεσία δημιουργεί το πορτρέτο ενός ατόμου που επιλέγει τη μοίρα του, την ώρα που ένας ολάκερος κόσμος χάνεται και στη θέση του γεννιέται ένας νέος.

Ένας ιδιότυπος πολιτικός προβληματισμός του χτες, έτσι όπως αντανακλάται στο σήμερα – ιδιότυπα πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.