“ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΩΜΑΤΑ”: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ…

0
2342

vizantio

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες δυο βιβλία: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα, χρυσό και κόκκινο, Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Μεταίχμιο.

Γιατί! Είναι δυο βιβλία γνώσεων πρωτότυπα, μελετημένα, αποκαλυπτικά, με λεπτομέρεια και φαντασία ως προς το στήσιμο και την εξέλιξη της πλοκής.

«Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας.

Και μια πόλη ολομόναχη απ’ το χρυσάφι ολολαμπρότερη». Ευσέβιος…

Έτσι ξεκινά το βιβλίο, «Το Βυζάντιο με το χρώμα το χρυσό» καλύπτοντας μια περίοδο από το 330 μ.χ μέχρι και τα τέλη του 11ου αιώνα και στη συνέχεια στο «Κόκκινο» βιβλίο γνωρίζουμε τη Ρώμη από το 410 μ.χ μέχρι τον Απρίλιο του 1204 μ.χ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει ολοζώντανες πόλεις να δημιουργούνται, ακούει τις επιθυμίες των αυτοκρατόρων και τις προσδοκίες αξιωματούχων. Γνωρίζει θεάματα μέσα στο Ιπποδρόμιο και μαγεύεται από τις ιστορίες της Θεοδώρας. Εντυπωσιάζεται από την επιμονή και την αγάπη προς τα γράμματα του Καρλομάγνου ενώ στο τέλος του χρυσού βιβλίου οι δαίμονες  με την τόλμη του Ροβέρτου μας βάζουν στην αυλή του Αλέξιου.

Απνευστί ο αναγνώστης βουτά στις σελίδες και παρακολουθεί από κοντά και άλλοτε νιώθοντας πως είναι και ο ίδιος εκεί μαθαίνοντας αλήθειες, μυρίζοντας τη φωτιά.

Στη συνέχεια πολλοί αναγνώστες τολμούν να ακολουθήσουν ακόμη και στις κατακτήσεις. Συνεπαρμένοι από το πρώτο χρυσό βιβλίο συνεχίζουν και μπαίνουν στη Ρώμη για να αφουγκραστούν τα πάθη και πανικοβλημένοι θρηνούν για την φωτιά και το αίμα που ρέει.

Ολοζώντανες περιγραφές.

Μελετημένα και καλογραμμένα και τα δυο βιβλία με τις επτά ιστορίες τους που αφορούν προσωπικότητες που άφησαν ιστορία και πόλεις που υπάρχουν ακόμα.

Στο τέλος της κάθε ιστορίας υπάρχουν δυο ευρηματικά υστερόγραφα σε χρώμα μαύρο και πολύχρωμο.

Και επειδή η Ιστορία δεν είναι, όπως ειπώθηκε ξανά από αυτή την στήλη, μόνο νούμερα και ονόματα, αλλά η Ιστορία έχει συναισθήματα, ψυχές, όνειρα, αλλά και  ζωντανές, χρυσές και φλεγόμενες πόλεις και όταν τα βρει ο αναγνώστης τότε μόνο θα καταλάβει, θα πορευτεί. Αυτά και άλλα τόσα θα ανακαλύψει μέσα σε αυτά τα δυο ξεχωριστά βιβλία που καταφέρνουν να κοιτάξουν τον αναγνώστη κατάματα και να του μιλήσουν στην καρδιά και στην ψυχή του.

Θέμα:  Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Ρώμη.

Από τον Κωνσταντίνο μέχρι τον Σαμουήλ Κομητόπουλο, τους Ιππότες και τους Αλέξιους μια μεγάλη ιστορική διαδρομή με χρυσό και φωτιά. Με βία και λεηλασίες. Με χορό και πολέμους. Με πάθος και αίμα.

Μια ιστορική πορεία με την ευθεία να έχει δώσει τη σκυτάλη στις πολλές τεθλασμένες.

Δυο ιστορικά βιβλία γνώσεων με υψηλές δόσεις λογοτεχνικής γραφής.

Οπισθόφυλλο: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα, χρυσό:

Το Βυζάντιο είναι ένας κόσμος γεμάτος φασαρία, κίνηση, θαύματα, μυστήρια, τραγούδια, γιορτές, πλούτη, μάχες, ιστορίες. Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα. Κόκκινος, όπως η πορφύρα των αυτοκρατόρων του. Χρυσός, όπως τα φόντα των ψηφιδωτών στις εκκλησίες του. Μαύρος, όπως τα ράσα των καλογέρων του. Άσπρος σαν τις χώρες τις άγνωστες έξω από τα σύνορά του. Γαλάζιος σαν τη θάλασσά του και σαν τα φουστάνια των αρχοντισσών του. Πράσινος σαν τα σπαρτά στους απέραντους ανοιξιάτικους κάμπους του. Αλλά όχι μόνο. Το Βυζάντιο Δεν έχει μόνο έξι χρώματα.
Το Χρυσό, όμως, έχει τις ιστορίες που λάμπουν. Τις ιστορίες που βασιλεύουν, χωρίς να μιλάνε. Το Χρυσό έχει θησαυρούς και όνειρα, έχει τόπους και χώρες και πόλεις δικές του. Έχει σχέδια κι αγώνες – επειδή το θέλουν όλοι: και οι θεοί και οι δαίμονες. Έχει στρατούς και στόλους στις προσταγές του. Έχει τους βασιλιάδες και τις δέσποινες στη γη, τους αγίους στα ουράνια. Έχει τη σοφία την ολόλαμπρη, τις εικόνες τις ιστορημένες και τα βιβλία τα ζωγραφιστά. Και είναι όμορφο και με τους δυο μεγάλους τρόπους της Ομορφιάς: φανερά, ολοφάνερα, και κρυφά, κρυφά τελείως.

Και οπιθόφυλλο για το: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα, κόκκινο.

Ποιος το έγραψε: Η βραβευμένη για τις μεταφράσεις της Μαρία Αγγελίδου  για μια ακόμη φορά μας παραδίδει δυο ξεχωριστά, μελετημένα και καλογραμμένα ιστορικά βιβλία που κάνουν τη διαφορά σε αυτό που λέγεται βιβλία ιστορίας  και γνώσης.

Με λεπτομερή, βαθιά και ιδιαίτερη προσέγγιση παρουσιάζει ένα μεγάλο μέρος της Ιστορία γύρω από το Βυζάντιο.

Οι ιστορίες που επιλέγει φωτίζουν περιόδους, προσωπικότητες και σκιαγραφούν πόλεις και όλα αυτά με τη δύναμη του λόγου της, αλλά και την ποιότητα που την διακρίνουν και πεισματικά θέλει και καταφέρνει να την παραδώσει στους αναγνώστες της.

Τα βιβλία της στέκονται σε σημεία που σπάνια ο μικρός και μεγάλος αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένα με ευκολία.

Με όπλο το λόγο, την πλοκή και τις γρήγορες εναλλαγές η συγγραφέας πετυχαίνει να παραδώσει κομμάτια της μεγάλης ιστορίας που δεν ήταν εύκολα να χωρέσουν σε μικρές ιστορίες και όμως η ίδια έχοντας τη γνώση και το ταλέντο το καταφέρνει.

Μαγικός, δελεαστικός, συναρπαστικός ο κόσμος που χτίζει.

Η Μαρία Αγγελίδου, βαθιά γνώστρια του κόσμου αυτού ξέρει πώς να δώσει αυτό που είναι κρυμμένο σε χιλιάδες άλλες σελίδες μόνο που η ίδια ξέρει και πώς να γεννά εικόνες και συναισθήματα.

Τα δυο της βιβλία, μαζί και τα άλλα ιστορικά που πριν καιρό μας παρέδωσε, διαβάζονται ξανά και ξανά, αφού φέρουν την δική της, μοναδική υπογραφή.

Το Βυζάντιο με χρυσό και κόκκινο χαρίζει και τοποθετεί τη συγγραφέα σε ακόμα ψηλότερα λογοτεχνικά σκαλοπάτια.

Εικονογράφος: Οι πολύχρωμες εικαστικές εικόνες, με λεπτομέρειες, ιστορικές αναφορές φέρουν τη σπουδαία υπογραφή της διπλά βραβευμένης  Κατερίνας Βερούτσου.

Η αγαπημένη εικονογράφος έχοντας μια δύσκολη αποστολή, σε αυτά τα ξεχωριστά ιστορικά βιβλία, αναμετρήθηκε με επιτυχία με εποχές που σίγουρα μελέτησε πριν παραδώσει τα σχέδιά της ή καλύτερα τους πίνακές της.

Χρώματα, κίνηση, μορφές πόλεις όλα χωρούν και χωρούν δημιουργικά.

Κοιτά και ξαναγυρνά ο αναγνώστης για να παρατηρήσει, να ξεχωρίσει, να αισθανθεί και να μπει στον εικαστικό κόσμο της εικονογράφου.

Ε! αυτό είναι Τέχνη μια Τέχνη από τα χέρια της Κατερίνας Βερούτσου.

Ωραία παράγραφος:  … Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι: η μικρή Θεοδώρα ζώστηκε όπλο αυτή την καλύτερη, τη δυνατότερη ομορφιά: την ομορφιά που έχουν οι ιστορίες… Μάθαινε σπούδαζε, πάλευε, πολεμούσε κάθε μέρα. Και κάθε μέρα νικούσε. Κάθε μέρα κατάφερνε να μείνει ζωντανή με τον χρυσό κόσμο ν’ ανοίγεται εμπρός της. Βήμα βήμα, λέξη λέξη, ματιά ματιά έλεγε μύθους, έπαιζε έρωτες των αρχαίων θεών, χόρευε τα κυνήγια και τα ταξίδια των ηρώων… Από το χρυσό βιβλίο σελ.45-46

Απευθύνεται: Σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που αγαπούν τα Ιστορικά βιβλία γνώσεων με λογοτεχνική μαστοριά.

Το προτείνεις; Το προτείνω στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη.

Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πολλών συζητήσεων και αναζητήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.