Βόλτα στη Θεσσαλονίκη του επιχειρείν

0
6361

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ | της Λιάνας Αλεξανδρή

ΣΕΒΕ: Το παρθένο ελαιόλαδο ώθησε τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών

Το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για τις εξαγωγές του κλάδου  των τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης συμμετοχής του ΣΕΒΕ στη Foodexpo 2019 και της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών παρουσίασαν αύξηση κατά €347 εκατ. στο διάστημα 2017-2018, ανερχόμενες στο ποσό των €5.430 εκατ. το 2018 έναντι €5.082 εκατ. το 2017, αποτελώντας το 16,2% των ελληνικών εξαγωγών.

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτέλεσε η μείωση των εισαγωγών κατά €21 εκατ. η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση αντίστοιχα του εμπορικού ελλείμματος του κλάδου κατά €368 εκατ., δηλαδή 48,1%.

Η σημαντική βελτίωση στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων με σημαντικότερο εξ αυτών το παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΕΣ, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιόλαδου το 2018 ανήλθαν σε €530 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά €117 εκατ., με τη μεταβολή αυτή να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ιταλία (κατά €82 εκατ.).

Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα συνεισέφεραν αισθητά στη θετική μεταβολή των εξαγωγών του κλάδου (αύξηση €20 εκατ.), ενώ τρίτο σημαντικότερο προϊόν αποτέλεσαν οι ελιές με μερίδιο 8,0%. Την πρώτη δεκάδα προϊόντων συμπληρώνουν οι τσιπούρες (4,6% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), τα ροδάκινα (4,1%), τα λαβράκια (3,7%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3,6%), το γιαούρτι (2,6%), τα πορτοκάλια (2,5%) και τα ακτινίδια (2,3%).

ΒΕΘ: Ανάσχεση των διαγραφών, αύξηση των εγγραφών το α΄τρίμηνο του 2019

Ανάσχεση των διαγραφών το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος καταγράφεται όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, αυξητική τάση κατά το εξεταζόμενο διάστημα σημειώνουν  οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019 προχώρησαν σε διαγραφή 122 επιχειρήσεις, έναντι 158 που κατέβασαν ρολά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2018. Η μείωση των διαγραφών αγγίζει το 22,7 %, ενώ η αύξηση των εγγραφών το 19,3%. Οι επιχειρήσεις που κατά το φετινό εξεταζόμενο διάστημα εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο αγγίζουν τις 148, έναντι 124 πέρυσι.

Και την τρέχουσα χρονιά την τιμητική τους έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ ήταν ατομικές (87).

Αξίζει να σημειωθεί πως αυξητική τάση παρουσίασαν το α΄τρίμηνο του έτους οι ΙΚΕ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018 καθώς δημιουργήθηκαν 22 έναντι 12 πέρυσι. Την ίδια ώρα 8 ενεργειακές κοινότητες εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ.

«Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο περιορισμός των λουκέτων, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά η τάση για ‘απόδραση’ από το επιχειρείν συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

ΕΕΔΕ: “Η διαδοχή διοίκησης στις Οικογενειακές Επιχειρήσεις

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι παγκοσμίως σημαντικές για τη συνεισφορά τους σε κοινωνικό πλούτο, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων. Η διαδοχή δεν είναι μόνο η στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες αλλάζουν, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος προετοιμασίας.

Για το πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για τη χώρα μας, αυτό θέμα ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (EIM) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με το Entrepreneurship Hub του ACT, διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη Εσπερίδα με τίτλο «Διαδοχή στις Οικογενειακές Επιχειρήσεις»  σε συνεδριακό χώρο της βιβλιοθήκης Bissell του κολλεγίου

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ Χρήστος Γεωργίου, Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τέσσερις ομιλίες με κύριο άξονα το  πώς μεταφέρθηκε το όραμα της επιχείρησης από τη μια γενιά στην επόμενη και ποιά ήταν τα βήματα διαδοχής που ακολουθήθηκαν.Ομιλητές ήταν οι  Κώστας Παπαδόπουλος Χατζάκος, Αναπληρωτής Οικονομικός Διευθυντής MEΒΓΑΛ ΑΒΕΕ, Μαρία Χούτου Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, XOYTOS CATERING AE,  Μαρία Σπανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ και  Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Το  δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την ομιλία της  Κατερίνας Πολυζώη Διευθύντριας, KPMG Σύμβουλοι, Οικογενειακές Επιχειρήσεις. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας  για την εμπειρία  στη διαδικασία διαδοχής, την κατανόηση του ρόλου, τη μεταφορά γνώσης και ποια ήταν και είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία. Συμμετείχαν οι Στελλα Ντόκα, Επιχειρηματίας, DOCA AE, Μάνος Βόσμανδρος, Marketing Director, SMILE cosmetics AE, Δημήτρης Αδαμίδης, Επιχειρηματίας, ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΑΕ, Σάββας Τσιρώνης, Ιδρυτής & Μέτοχος, ΑΝΕΜΗ ΑΕ, Θάνος Τσιρώνης, Πρόεδρος Δ.Σ., ΑΝΕΜΗ ΑΕ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας  Πανεπιστημίου Πειραιά  – ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ – Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας»

«Η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, η Επιστημονική Έρευνα και η Επαγγελματική Κατάρτιση στο Λιμενικό Τομέα, τις Εμπορευματικές Μεταφορές και την Εφοδιαστική – Μια Συνδυασμένη Πρωτοβουλία», ήταν το θέμα  Επιστημονικής Εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ),  στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας  μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ  και του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «ΕΞΑΝΤΑΣ».

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Πρύτανης Καθηγητής  Άγγελος Κότιος, εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ ο Διευθυντής Ευάγγελος Μπεκιάρης και εκ μέρους του Ινστιτούτου «ΕΞΑΝΤΑΣ» ο Πρόεδρος του και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ  Σωτήριος Θεοφάνης.

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης  με  την έρευνα και την εκπαίδευση, στο εξελισσόμενο  περιβάλλον  της Λιμενικής Βιομηχανίας, των Εμπορευματικών Μεταφορών και της Εφοδιαστικής, αλλά και συναφών τομέων όπως η ναυπηγοεπισκευή και η περιβαλλοντική και ενεργειακή διάσταση των παραπάνω κλάδων, με την εξασφάλιση ουσιαστικών συνεργειών μεταξύ των τριών φορέων.

Συνεργασία ΙΜΕΤ – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Αστική Κινητικότητα

Η έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου REFORM –  «Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για Καινοτόμα, Βιώσιμη και Περιβαλλοντικά Φιλική Κινητικότητα» του Προγράμματος Interreg Europe, πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, στην έδρα της ΠΚΜ με στόχο την προώθηση πολιτικών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, προχώρησαν στην από κοινού υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο:

α) τη συγκρότηση ενός μηχανισμού υποστήριξης όλων των Δήμων της ΠΚΜ για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, με τη μορφή ενός «Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ»

β) την ανταλλαγή δεδομένων κυκλοφορίας μεταξύ του Κέντρου διαχείρισης φωτεινής σηματοδότησης της ΠΚΜ και του ζωντανού εργαστήριου (livinglab) παρακολούθησης έξυπνης κινητικότητας του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

20 χρόνια Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

«Μέχρι σήμερα πετύχαμε τον πρώτο στόχο του οράματος: να θεωρείται το Νοσοκομείο ως το κορυφαίο στον ελλαδικό χώρο. Πορευόμαστε προς τον δεύτερο: να γίνει ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη» επεσήμανε  κατά την ομιλία του ο  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου,  Βασίλης Παπάς, κατά τη διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από την ιδρυση του Νοσοκομείου στο θέατρο «Ολύμπιον»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε φιλμ μικρής διάρκειας για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου αλλά και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιδρυτών του, Νίκου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, μέχρι να γίνει πράξη το όραμά τους και η τότε υποβαθμισμένη περιοχή των δυτικών συνοικιών να αποκτήσει ένα υψηλών προδιαγραφών Νοσοκομείο.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από την δημοσιογράφο κ. Πόπη Τσαπανίδου, και παρά το ατυχές περιστατικό με την αποχώρηση της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Ε. Χατζηγεωργίου, τιμήθηκε με την παρουσία  πλήθους κόσμου, ανάμεσά τους προσωπικότητες από την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από το χώρο της ιατρικής κοινότητας.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Θοδωρής Αθερίδης. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Τακτικός Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής Health 2030 Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, από το 1999 παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες,  έχοντας μέση επισκεψιμότητα, κάθε ημέρα, 5.000 ασθενείς και συνοδούς, ενώ απασχολεί σήμερα 1.679 εργαζομένους.

Υπέρ του Πολυνομοσχεδίου  του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ο ΣΒΕ

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πιτσιόρλα υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην ΣΒΒΕ). Μέσω του νομοσχεδίου, επιλύονται σημαντικά προβλήματα των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας, αλλά και των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σ’ αυτές, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΒΕ :

«Πάγια θέση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος αποτελούσε και αποτελεί, η έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα και η δημιουργία ευνοϊκότερου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στο πνεύμα αυτό, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επιλύει σημαντικά χρονίζοντα ειδικά προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας και ρυθμίζει ζητήματα που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Ένα τέτοιο ειδικό πρόβλημα που επιλύθηκε μετά από παρέμβαση του ΣΒΕ, και το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών επιχειρήσεων μελών του με έδρα σε αρκετές βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, είναι αυτό της παροχής δυνατότητας μεταφοράς του συντελεστή κάλυψης εντός της ίδιας βιομηχανικής περιοχής, από δυο οικόπεδα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι όμορα, σε ποσοστό έως 80%. (άρθρο 55Α: Ειδικές πολεοδομικές διατάξεις επιχειρηματικών πάρκων)

Η συμπερίληψη στο πολυνομοσχέδιο της πρότασης του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» με την οποία επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθιστά δυνατή την κάλυψη αναγκών πολλών μεταποιητικών εταιριών, που διαφορετικά θα πρέπει να προβούν σε πολυδάπανες επενδύσεις επέκτασης ή νέας εγκατάστασης μεγάλων γραμμών παραγωγής, οι οποίες είναι απαραίτητο να συνεργάζονται με ήδη εγκατεστημένες γραμμές, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Oμόφωνα υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη ΔΕΘ το ΕΒΕΘ

Υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου, συνηγόρησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΘ.

Ειδικότερα, το ΔΣ συμφώνησε ότι οι εκθεσιακές δραστηριότητες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και ότι, όπως διαφαίνεται, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που να προσδίδουν βιώσιμο χαρακτήρα στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός μοντέρνου και λειτουργικού Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την ανάπλαση του υφιστάμενου κέντρου.

Επιπλέον, το προτεινόμενο σχέδιο εξυπηρετεί την ανάπτυξη των εκθεσιακών δραστηριοτήτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, οδηγεί στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, προσθέτει σημαντικούς χώρους πρασίνου και δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία, αντίθετα μάλιστα, αντιμετωπίζει ένα καίριο πρόβλημα της πόλης, προσφέροντας σημαντικό αριθμό επιπλέον θέσεων στάθμευσης οχημάτων, ενώ συνεισφέρει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο παρουσίασαν στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΘ ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας και ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Δημήτρης Ταμπάκης.

Τα Υπουργεία να συντονιστούν με την Περιφερειακή δυναμική»

«Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται στην ροή και κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων οφείλουν να συντονιστούν με την περιφερειακή δυναμική και να λύσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα κατά την επίσκεψη του στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Μπίλλιας συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. Παρασκευά Χατζηπαρασκευά και στελέχη της Διεύθυνσης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των έργων που υλοποιεί η ΠΚΜ. Ειδικότερα ενημερώθηκε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξη των οδικών έργων.

«Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στελεχώνεται από άξιους και ευσυνείδητους συναδέλφους, που προσπαθούν και έχουν καταφέρει σε σημαντικό βαθμό και σε πείσμα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων να προχωρήσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, με τους καθαρισμούς ρεμάτων, και άλλα απαιτούμενα έργα, σε Αλιάκμονα, Αξιό, στις ανατολικές περιοχές, καθώς και στους γύρω νομούς.

«Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες εργασίες στο παράκτιο ανάχωμα στο Καλοχώρι, που βυθίζονται στο τέλμα της κρατικής γραφειοκρατίας, με απαιτήσεις αναζήτησης εγγράφων και σχεδίων της δεκαετίας του 1960! Και βέβαια, οι διαδικασίες που αφορούν τη διάθεση των προβλεπόμενων πόρων για υλοποίηση μεγαλύτερων έργων, σκοντάφτουν, άλλοτε στις δημοσιονομικές συνέπειες της κρίσης και άλλοτε στις εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον τομέα των οδικών έργων, με αρκετές μελέτες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να οδεύουν προς… ανάγκη επικαιροποίησης.

«Η επόμενη μέρα, θα βρει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχυμένη σε τεχνογνωσία και ελπίζω οι συμπολίτες μου να με τιμήσουν για να συνδράμω σ` αυτή την κατεύθυνση. Όμως για να πετύχουμε νέα ρεκόρ στον τομέα της απορρόφησης πόρων και υλοποίησης έργων, απαιτείται και οι κεντρικές δομές του Κράτους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»,κατέληξε ο κ. Μπίλλιας.

Πρώτη παρουσίαση του νέου Macan της Porsche

Διήμερη εκδήλωση πραγματοποίησε η εταιρία Porsche Hellas – ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της νέας Macan στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Porsche Center στη Θεσσαλονίκη.

Οι φίλοι της Porsche και όχι μόνο, είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά τη νέα Macan αλλά και να πραγματοποιήσουν test drive.

Η Macan αποτελεί success story για την Porsche, με πάνω από 350.000 πωλήσεις παγκοσμίως από το 2014. Η νέα γενιά της έρχεται να προσθέσει το δικό της κεφάλαιο στην επιτυχία. Ανασχεδιασμένη, με πρόσθετο βασικό εξοπλισμό, με εξαιρετικές οδηγικές επιδόσεις, είναι το νέο compact SUV για την πόλη, και όχι μόνον

Εκτός από την οδηγική εμπειρία, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις και είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα τα τελευταία νέα της μάρκας.

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

Art Power με σημαντικά διεθνή ονόματα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  ομαδική έκθεση «Art Power! What’s on the scene right now·» για πρώτη φορά στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 16 Μαρτίου, 2019.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα διεθνών καλλιτεχνών όπως Erro, Antonio Segui, Mr Brainwash, Laurence Jenkell, Richard Orlinski, David Gerstein, Aiiroh, Benjamin Spark, Bouteiller, Hawini, που εκπροσωπεί η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθεί στον Σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών ΣΤΟΡΓΗ!

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts ιδρύθηκε από την κα Μαρίνα Καποπούλου το 2003 και εκπροσωπεί πολλούς σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες. Μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια η Καπόπουλος Fine Arts έχει εξελιχθεί σε ένα δίκτυο από γκαλερί με εννέα εκθεσιακούς χώρους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Πάτμο, Σπέτσες, Κρήτη, Πάρο και Κύπρο.

Προβλήματα και ελλείψεις στην Αστυνομία της Θεσσαλονίκης

Τις τεράστιες ελλείψεις στην επάνδρωση του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, τη συρρίκνωση και την άσχημη κατάσταση των περιπολικών, τον μη επαρκή εξοπλισμό των αστυνομικών με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Θ. Τσαϊρίδης επισημαίνει η Άννα Ευθυμίου, δικηγόρος και πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Αποτέλεσμα αυτής της αλγεινής κατάστασης, είναι η γιγάντωση της εγκληματικότητας, που καθιστά πλέον την ασφάλεια των πολιτών ζητούμενο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν τόσο οι αμέτρητες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα όσο και η τελευταία «μόδα» των επιθέσεων των αντιεξουσιαστών σε βάρος αστυνομικών.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας ασκούν το λειτούργημα τους με αυταπάρνηση και φιλότιμο και προσπαθούν να φέρουν αποτελέσματα κάτω από αντίξοες συνθήκες, ιδίως δε αν λάβουμε υπόψη και τις βίαιες περικοπές που έχουν υποστεί οι μισθολογικές τους αποδοχές.»

Η κ. Ευθυμίου, καταγγέλλει, εξάλλου, την απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ανταπεξέλθει έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο του.

«Έχουν εγκαταλείψει την Ελληνική Αστυνομία στην τύχη της, χωρίς μέσα, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν καινούριες στολές και έχει καταστήσει τους πολίτες έρμαιο στα χέρια των εγκληματιών, με μόνη τους ελπίδα να μην αποτελέσουν ένα ακόμη στατιστικό δείγμα στον πλούσιο κατάλογο του εγκλήματος στην Θεσσαλονίκη. Η απουσία της ασφάλειας των πολιτών σε μια οργανωμένη κοινωνία δηλώνει ότι παύει να υπάρχει το κράτος Δικαίου».

«De La Salle Science Festival»

Το Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας, με τίτλο: «De La Salle Science Festival».συγκέντρωσε και φέτος πλήθος κόσμου με εργαστήρια και πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και επαυξημένης πραγματικότητας, για παιδιά όλων των ηλικιών, workshops και παρουσιάσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική στην εκπαίδευση, παιχνίδια απόδρασης, διαδραστικά παιχνίδια-ξεναγήσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κολεγίου κ.ά.

Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη φορέων απ’ όλη τη χώρα: Α.Π.Θ.: Τμήμα Γεωλογίας, Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Χημείας/ομάδα Reaction, ομάδα ASAT, Τμήμα Φυσικών/ομάδα Physics Partizani, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΑΒΒ, ΝOESIS, Mindtrap, Kid’s Fun Factory, Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, HeHe ART, Φιλεκπαιδευτικού σωματείου eduACT (επίσημος συνεργάτης του First Lego League σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), Brickwise (επίσημος αντιπρόσωπος Lego στην Ελλάδα), ΕΠΟΜΕΑ, «Ανεμοσκορπίσματα», «Γλυκό -Αλμυρό»και βιβλιοπωλείου SUBLIME.

Η Βραδιά του Ευχαριστώ του
Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

H ετήσια εκδήλωση απολογισμού και αναγνώρισης της υποστήριξης από δωρητές, χορηγούς και εθελοντές του Κάνε-Μια-Ευχή, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στη ΔΕΘ HELEXPO.  Περισσότεροι από 200 φίλοι του Οργανισμού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τιμώντας την Οργάνωση με την παρουσία τους.

Το κουδούνι χτύπησε στην τάξη του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) και μικροί μαθητές, νικητές της ζωής, δήλωσαν «παρών» και είπαν με το δικό τους τρόπο «Ευχαριστώ» στους παρευρισκόμενους, προκαλώντας έντονη συγκίνηση.

245 ευχές παιδιών εκπληρώθηκαν το 2018. Εθελοντές, δωρητές και χορηγοί του Οργανισμού που συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου αυτού, βίωσαν τη μεταμορφωτική Δύναμη-Μιας-Ευχής μέσα από δρώμενα και βίντεο.  Κορυφαία στιγμή της βραδιάς η παρουσία του Ανδρέα, που σήμερα είναι φοιτητής και 14 χρόνια μετά την εκπλήρωση της δικής του ευχής τραγούδησε: Χαμογέλασε… πάει πέρασε… Ένα μικρό παράδειγμα του μεγαλείου ψυχής και της δύναμης που κρύβει μέσα του κάθε μικρός μαχητής.

«Η ζωή δεν έχει νόημα αν δεν την μοιράζεσαι. Η ζωή δεν έχει αξία αν δεν αφήνει αποτύπωμα προσφοράς στην κοινωνία. Η ζωή δεν είναι όμορφη αν δεν ταξιδεύεις με αποσκευές την ελπίδα, τη χαρά και τη δύναμη», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Οργανισμού Αναστασία Μανιά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Επιπλέον,ο Οργανισμός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής τo Σάββατο 20 Απριλίου μαζί με τα υπόλοιπα παραρτήματά του σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο, καλεσε τον κόσμο να φορέσει κάτι μπλε και να περπατήσει μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές μας, στα βήματα της 1ης Ευχής, του Chris που στις 29 Απριλίου 1980 έγινε αστυνομικός για μία ημέρα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Οργανισμού “Make-A-Wish”.

Με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής στις 7:00μ.μ. και τερματισμό στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στάλθηκε το πιο αισιόδοξο μήνυμα, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση ευχών παιδιών που πάσχουν από πολύ σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. Παράλληλα με τον Περίπατο Ευχών, φωταγωγήθηκαν στα χρώματα του Μake-A-Wish οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις εορτασμού κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό!

Ο «Χορός της Aνθισμένης Aμυγδαλιάς» 2019

Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο «Χορός της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς», από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ με τη συμμετοχή περισσότερων των 500 καλεσμένων της ιατρικής κοινότητας και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνίας και της πόλης.

Στο κάλεσμα του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριου Καραγιάννη και του Αναπληρωτή Προέδρου Καθηγητή Κυριάκου Αναστασιάδη, ανταποκρίθηκαν η ιατρική κοινότητα, η πρυτανεία του ΑΠΘ, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων πανελλήνιων και τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν το αγαπημένο συγκρότημα Emigre ερμηνεύοντας ελληνικές και ξένες επιτυχίες, οι The Presidents, το μουσικό συγκρότημα των Καθηγητών του ΑΠΘ, ενώ η βραδιά είχε ως έκπληξη την εμφάνιση του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Επίσης, βραβεύθηκαν οι εργασίες που παρουσίασαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και ο καλύτερος φοιτητής και καθηγητής που διαγωνίσθηκαν για το Κύπελλο Γνώσεων.

Baby Boom Event

1.200 μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, 1.200 χαμόγελα ευτυχίας κατέκλυσαν το ξενοδοχείο Makedonia Palace με αφορμή το 7ο κατά σειρά Baby Boom Event της συμπρωτεύουσας. Η No1 στην Ελλάδα ενημερωτική Ημερίδα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα υποδέχθηκε τους φίλους της – εγκυμονούσες, λεχώνες αλλά και γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν για ζητήματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν πολλά δώρα αξίας, τα οποία κληρώθηκαν από τους χορηγούς που υποστηρίζουν το έργο του Baby Boom Event.

Το φετινό πρόγραμμα των ομιλιών που δόθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες κινήθηκε σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, η οποία περιελάμβανε ενημέρωση για τον τοκετό και την ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου μέχρι διατροφικές συμβουλές για την κύηση και live workshop με yoga trainer. Για μια ακόμη χρονιά, τη διοργάνωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και οικογενειακή σύμβουλος Ράνια Θρασκιά.

Μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές του Baby Boom Event, η food expert Ειρήνη Πασχαλέρη και ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Ηλίας Κατσίκης, υποδέχθηκαν στο Makedonia Palace γνωστές προσωπικότητες από το δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο που θέλησαν να ζήσουν από κοντά τον παλμό της εκδήλωσης. Ανάμεσα τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η ψυχολόγος Σάντυ Κουτσοσταμάτη κ.α.

Το Baby Boom Event υποστηρίζει έμπρακτα τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας. Τη φετινή χρονιά είμαστε δίπλα στα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» στην « ΕΛΕΠΑΠ» και στο «Make A Wish» με ειδικά stand πωλήσεων εντός του χώρου των εκδηλώσεων.

Μοναστηριακές συνταγές                    

Στο πλαίσιο του Live the myth of Greek Gastronomy το Garbο Βar Restaurant στην καρδιά των Λαδάδικων,στο γνωστό διατηρητέο του ξενοδοχείου Bristol,  φιλοξένησε μια βραδιά αφιερωμένη στις πεντανόστιμες μοναστηριακές συνταγές.

Από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους μέχρι τα μοναστήρια της Κρήτης η μοναστική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την νοστιμιά. Η μοναστική μαγειρική είναι βασισμένη στα λαχανικά, τα φρούτα και το ελαιόλαδο, απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών, ειδικά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

OVS με ιταλικό άρωμα

Η ΟVS, η nο1 Ιταλική εταιρεία γυναικείας, παιδικής & ανδρικής ένδυσης, γιόρτασε τον ένα χρόνο λειτουργίας της στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη Φαίη Σκορδά σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους στο κατάστημα της OVS στην Τσιμισκή 77.

Ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε την δυνατότατα να δει τις νέες συλλογές και να γνωρίσει από κοντά το μοναδικό ιταλικό στυλ της OVS, ενώ για τους μικρούς φίλους υπήρχε face painting, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις!

Η OVS είναι το κορυφαίο Ιταλικό brand σε είδη ένδυσης και αξεσουάρ για όλη την οικογένεια με πάνω από 800 καταστήματα στην Ιταλία και το εξωτερικό και διατηρεί από το 1972 ηγετική θέση στην Ιταλική αγορά. Οι συλλογές της χαρακτηρίζονται από το ξεχωριστό στυλ με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και την υψηλή ποιότητα υφασμάτων σε προσιτές τιμές. Οι δημιουργίες τους σχεδιάζονται αποκλειστικά από την εταιρία σε συνεργασία με γνωστούς σχεδιαστές και επιρροές από τον κόσμο της μόδας και της τέχνης.

Προηγούμενο άρθροΘ. Γκιουλετζής: Ο Πάριος, η ομογένεια, η ζωή με τη μουσική και τα παιδιά που χόρευαν
Επόμενο άρθρο“Ούτως ή άλλως, ο πολύς κόσμος δεν θα το καταλάβει…”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.