Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
901

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

Το Thessaloniki Helexpo Forum – κατ’ αντικατάσταση της πληγείσας από τον COVID 19 ΔΕΘ – και οι διαδοχικές επαφές του Πρωθυπουργού με τις παραγωγικές τάξεις συνέθεσαν το κλίμα του «μήνα της Θεσσαλονίκης», του Σεπτεμβρίου, μαζύ με την επίσκεψη Πομπέο και τα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα σχέδια των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα. Επικεντρώνουμε στις προτάσεις των παραγωγικών τάξεων προς την Κυβέρνηση για την ανάκαμψη της Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου χώρου της, γιατί τα νέα από την Αγορά της “συμπρωτεύουσας” είναι ζοφερά…

Thessaloniki Helexpo Forum: Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα στο προσκήνιο

Σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα γίνεται πλέον η συζητηση για τα θέματα υποδομών της Θεσσαλονίκης, με τους στόχους δεκαετιών να μετουσιώνονται σε πράξεις σε διάστημα 14 μηνών, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum –Πολιτική, Οικονομία και Κοινωνία – Αναζητώντας την ισορροπία» στο πάνελ «Η Θεσσαλονίκη, ευκαιρίες και προοπτικές». . Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στα δύο Mega Projects, όπως τα χαρακτήρισε, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και το τεχνολογικό πάρκο 4ης Γενιάς «Thess INTEC».

Μόνο μέσω της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομών, που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί, αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μπορεί να τρέξει μπρος η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Σκεφτείτε την πόλη με μετρό, με τη νέα περιφερειακή οδό, με βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες, με μεγάλες αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού, με την επέκταση της παλιάς παραλίας, το αεροδρόμιο, τη σύνδεση του λιμανιού με δίκτυα σταθερής τροχιάς και σκεφτείτε τις νέες δυνατότητες που δίνουν όλα αυτά τα έργα στους δημάρχους: πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, ένα καλαίσθητο αστικό περιβάλλον, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων…» τόνισε.
Πρόταση για τη δημιουργία ενός μεγάλου διαβαλκανικού κέντρου κυκλικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης, κάνοντας μάλιστα γνωστό πως ετοιμάζεται ήδη ένα business plan.


Στην τεχνολογία, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και στο να βλέπει κανείς μπροστά πρέπει να στηρίζεται το όραμα μιας ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Thess INTEC, κ. Νίκος Ευθυμιάδης. Μάλιστα, αναφερόμενος στο Thess INTEC, τόνισε πως δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, αλλά την ωριμότητα όλων μας να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε επίσης πως στο τέλος του 2023, αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί και καθώς έχουν ανατεθεί τα βασικά έργα, θα έχουμε τις πρώτες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στο Thess INTEC. «Το εγχείρημα προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμασταν κι αυτό δεν θα είχε συμβεί αν δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά της» σημείωσε.
Στο πάνελ με θέμα «Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη (Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας) όπου θα απασχολούνται 200 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Γενικός Διευθυντής της Cisco Systems Hellas κ. Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε ότι η επιχείρηση με το Κέντρο Καινοτομίας, που έχει δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στην διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Εταίρος στην Deloitte κ. Βασίλης Καφάτος, υπογράμμισε πως στην επένδυση της Deloitte στην Θεσσαλονίκη, στο Alexander Competence Center, απασχολούνται 350 στελέχη, εκ των οποίων τα 80 προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι το ΑΠΘ συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, συνεισφέρει στο τοπικό ΑΕΠ κατά 15-20% και συμμετέχει σε ότι καινοτόμο και ερευνητικό υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε ότι η Τεχνόπολη ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 και αυτό που της λείπει πλέον είναι μόνο τα κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων σε αυτήν, ενώ αποτελεί τον πρώτο οργανωμένο χώρο αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα.
Άμεση στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης ζήτησε το ΕΒΕΘ από τον Πρωθυπουργό
Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, επέκταση του μέτρου των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και μέτρα άμεσης στήριξης της ΔΕΘ-Helexpo AE, ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Μασούτης ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό να διατεθεί το ακίνητο του Γ΄Σώματος Στρατού στη ΔΕΘ-Helexpo και να μεταφερθούν οι αμιγώς στρατιωτικές δραστηριότητες κάπου περιφερειακά της πόλης, ενώ πρότεινε να μετονομαστεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης σε «Ελληνικό Μετρό», προκειμένου να μην συγχέεται με το αντίστοιχο Μετρό της Αττικής.
Τα θέματα άμεσης προτεραιότητας του υπομνήματος είναι τα ακόλουθα:
• Ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης
Tο σημαντικότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι η καθήλωση της τελικής ζήτησης και συγκεκριμένα της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως καταγράφεται από μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών ενδείξεων. Αυτό οδήγησε σε μέση μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ κατά 43% (σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα).
Για την αντιμετώπιση της απομείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση δεν πρέπει να διστάσει να υιοθετήσει ακόμη και μη συμβατικά μέτρα προώθησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς είναι πιθανόν συμβατικά μέτρα όπως αυτά των φορολογικών ελαφρύνσεων να μην επαρκούν, ενώ θα δοκιμάσουν την αντοχή της δημοσιονομικής κατάστασης. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσδοκά κανείς ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, όταν τα επιτόκια των τραπεζών για αντίστοιχες πιστώσεις ξεπερνούν το 15 % και πλησιάζουν το 18 % -19 %.
• Ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της απασχόλησης
Η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη των προηγούμενων υποχρεώσεων και τη γενικότερη αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο να ληφθούν άμεσα οι εξής αναγκαίες πρωτοβουλίες :
Να επεκταθεί, με νέο κύκλο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις επιχειρήσεις.
Να διευρυνθούν οι φοροελαφρύνσεις, στον ΦΠΑ, στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ και σε άλλες επιβαρύνσεις καθώς και η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου.
Να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.
Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως π.χ. η πλήρης επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Να εξετασθεί η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Να ασκηθεί πίεση στις Τράπεζες για εκταμίευση όλων των εγγυημένων δανείων COVID-19, αν και έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά εγκρίσεων, (εγκρίθηκε το 31% και εξ’ αυτών που εγκρίθηκαν εκταμιεύθηκε το 45%).
Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Τα αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στον Πρωθυπουργό

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Σαββάκης κατέθεσε υπόμνημα το οποίο αναπτύσσεται σε 7 άξονες προτάσεων, και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.
Εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Σαββάκης δήλωσε:
«….Η οικονομική κρίση από την πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τη χάραξη πολιτικών που θα διαμορφώνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο.
Κατά τον ΣΒΕ, οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες και βραχυχρόνιες.
Η εξαιρετικά θετική αντίδραση της κυβέρνησης στις απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας,δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες. …»
Οι 7 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΣΒΕ είναι:
1. Λειτουργικές ενισχύσεις
2. Παραγωγικές επενδύσεις
3. Τεχνολογία – Ε &Τ Α
4. Περιφερειακή αγορά εργασίας
5. Υποδομές
6. Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων
7. Βελτίωση περιφερειακών υποδομών

Γενναία μέτρα στήριξης για το Επιχειρείν ζήτησε το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Δέσμη γενναίων μέτρων προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τη λαίλαπα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΒΕΘ, περιγράφονται οι προτεινόμενες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων:
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων
-Αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος
-Επανεξέταση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
-Επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων υφιστάμενων, αλλά και νέων,
-Επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία βάσει της μείωσης του τζίρου τους και όχι αποκλειστικά βάσει των ΚΑΔ
-Δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
-Στήριξη της απασχόλησης
-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις
-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών ακινήτων
-Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών- ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε παραμεθόριες κυρίως περιοχές, στις οποίες θα εγκατασταθούν παραγωγικές επιχειρήσεις.

Αρωμα…ΗΠΑ στον ΣΒΕ

Τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης στα νέα γραφεία του ΣΒΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα επέλεξε τα νέα γραφεία του ΣΒΕ για τη διοργάνωση της υπογραφής της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τη διεξαγωγή της στρογγυλής τραπέζης για την Ενέργεια, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Συνεργασία του CityLab με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco
Το Κέντρο Εργαστηρίων STEM του CityLab–www.citylab.gr – ξεκινά τη συνεργασία του με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, ως Digital Skills Partner, με εργαστήρια STEM και ρομποτικής τα οποία ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητώνκαι όσωνεπιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοινωση:
«Με συνεργατικές δραστηριότητες σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε ρομπότ και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές, με στόχο να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα από τον πραγματικό κόσμο. Στα εργαστήριά μας με όχημα και στόχο τις εργασίες και τις κατασκευές μας, ανακαλύπτουμε εις βάθος την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM) ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τη δημιουργική μας ευφυΐα καθώς μετατρεπόμαστε από χρήστες σε δημιουργούς».
Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΛΛΟΙ

Eυρωπαϊκό Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”

Το Ίδρυμα “Θεοφανώ” θεσπίζει ένα νέο, πρωτοποριακό, πανευρωπαϊκού κύρους, βραβείο, προβάλλει τη Θεσσαλονίκη και γίνεται ο Σύνδεσμος για την Ευρώπη του σήμερα. Το Ίδρυμα, με πρόεδρο τον κ. Σ. Ανδρεάδη, πλαισιώνεται από κορυφαίους Ευρωπαίους και απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό ή μια προσωπικότητα. Το νικητή επιλέγει η Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από έξι Θεσσαλονικείς.
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στο δίκτυο Erasmus, σε μια λαμπρή τελετή στη Ροτόντα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Δράση #Eduk8Next powered by LEGO® Education


Αυτή τη χρονιά ο κλάδος της εκπαίδευσης υπήρξε από τους πρώτους που κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν τις υφιστάμενες μεθόδους και τρόπους διδασκαλίας. Εκπαιδευτικοί και καθηγητές ανά τον κόσμο συνέχισαν ωστόσο απρόσκοπτα το έργο τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στο κομβικό αυτό σημείο, για τον εκπαιδευτικό κλάδο στη χώρα μας, η Eduk8 έχει θέσει ως βασικό στόχο να στηρίξει εμπράκτως εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου.
Το LEGO® EducationSPIKE™ Prime εισάγει τους μαθητές ηλικίας 10+ στον προγραμματισμό μέσα από τουβλάκια, υλικό και εξοπλισμό της LEGO, διασκεδαστικά ρομπότ και έξυπνες συσκευές. Ενισχύει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών καθώς και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων ενώ διασκεδάζουν μαθαίνοντας μέσα απ’ το παιχνίδι.
Η δράση #Eduk8Next powered by LEGO® Education έχει σχεδιαστεί ώστε να δώσει την κατάλληλη ώθηση σε τρεις βασικούς πυλώνες. Εξοπλισμό, Εκπαίδευση και Προβολή. Το Part 1 της δράσης απευθυνόταν σε ένα αποκλειστικό γκρουπ 50 εκπαιδευτικών και επαγγελματιών που γέμισαν τις τάξεις τους και τα social media με out-of-the-box κατασκευές, νέες ιδέες και τρόπους διδασκαλίας για το SPIKE™ Prime.

Ippos GrandPrix

Μια νέα εποχή ξεκινά για το άθλημα ιππασίας στη βόρεια Ελλάδα με την Ippos Grand Prix. Το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας (ΙΚΕΜ) διοργάνωσε στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου αγώνες Grand Prix υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας.στις εγκαταστάσεις της IPPOSCLUB (στο πρώην CLUBCHEVAL) στη Θεσσαλονίκη
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές , σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή αγώνων ιππασίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της COVID‐19.
To Grand Prix υποστήριξαν οι χορηγοί: VendavelS.A., MavizS.A., Cpl 1953, ΤέκτωνΑΚΕΔΑ, DiamantisWinery, Siafaras Electric SystemsS.A., A. Xatzopoulos S.A., 406 Architects, Ziaras Konstantinos “SportCenter”, Glow Magazine, GounelasS.A., Dios (Natural Mineral Water) Hotel Nikopolis, Heaven Hotel, Afroditi Hotel, Royal Hotel.

Η Μακεδονία τιμά το Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Μάκη Βαρλάμη

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θέτει υπό την αιγίδα του και υποστηρίζει δυναμικά την πρωτοβουλία του εμπορικού κόσμου της Ημαθίας να τιμήσει τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Βεροιώτη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και ζωγράφου Μάκη Βαρλάμη.
Από την 1η Νοεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα περισσότεροι από 200 καταστηματάρχες της Βέροιας θα φιλοξενήσουν στις βιτρίνες τους τουλάχιστον 250 έργα της συλλογής του Μάκη Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σε επιλεγμένα δημόσια σημεία θα προβάλλονται η οπτική απεικόνιση που δημιούργησε ο Βαρλάμης για την συμφωνία του Θεοδωράκη “Κατά Σαδουκκαίων” και η ταινία που δημιούργησε ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.
Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης η οποία θα καλύψει έκταση 10 στρεμμάτων, στο εμπορικό κέντρο της Βέροιας θα εξελίσσονται δρώμενα όπου θα κυριαρχεί η κλασσική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο αίθριο του Διοικητηρίου, παρουσία όλων των φορέων της Βέροιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρωτότυπης ιδέας, η οποία έχει διττό σκοπό. Αφενός η πόλη της Βέροιας να μετατραπεί σε μια ανοιχτή-δημόσια έκθεση τέχνης, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό έργο του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, όπως αποτυπώνεται εικαστικά μέσα από τους πίνακες του αείμνηστου Μάκη Βαρλάμη και αφετέρου να δημιουργηθεί θετικό κλίμα και να δοθεί αγοραστική ώθηση στην αγορά της Βέροιας σε δύσκολες εποχές για τον εμπορικό κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου σημείωσε πως “με το έργο τους οι Μίκης Θεοδωράκης και Μάκης Βαρλάμης εξύμνησαν την Ελλάδα, αποτελώντας άξιους πρεσβευτές της ελληνικής τέχνης ως έκφραση δημιουργίας. Τώρα μας διδάσκουν ότι ζωγραφική και μουσική αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αφού οι ήχοι γίνονται χρώματα και τα χρώματα γίνονται ήχοι”.


Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης τόνισε οτι πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολυθέαμα που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία της Βέροιας και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αντιληφθεί τη μαγεία και τη δύναμη του έργου του μεγάλου συνθέτη μέσω μιας μοναδικής καλλιτεχνικής εμπειρίας με την υπογραφή Βαρλάμη. Όπως είπε: “Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάκη Βαρλάμη ήταν αυτή που λειτούργησε ως έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του έργου, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται και σέβονται τη ζωή”.

«Η Τελευταία ευκαιρία» του Γιάννη Παπαμίχου

Σασπένς, ανατροπές και κινηματογραφική πλοκή υπόσχεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαμίχος με το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Τελευταία Ευκαιρία «(Εκδόσεις Πηγή)
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, «Ο Τζος Χάζαρτ είναι ένας από τους πιο επιτυχηµένους χρηµατιστές της Γουόλ Στριτ και αν τα σκιώδη σχέδια του αφεντικού του πετύχουν, η εταιρεία τους θα γίνει παντοδύναµη κι ο Τζος θα έχει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στο τσεπάκι του. Ο Τζος, όµως, έχει άλλα όνειρα για το µέλλον του: µια ζωή πιο απλή, µακριά από τη διαφθορά και την απληστία – µια ζωή όπου δεν θα τον εξουσιάζει η Νόρτον Α.Ε. Το να ξεφύγει όµως, δεν είναι καθόλου εύκολο. Η λύση θα έλθει από εκεί που δεν το περιµένει, µε τη µορφή ενός µυστηριώδη παλαιοπώλη και µιας εφηµερίδας που …δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Ο συγγραφέας, Γιάννης Παπαµίχος, γεννήθηκε το 1956 και ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη. Η κύρια απασχόλησή του είναι στο Γραφείο Τύπου δηµόσιου Οργανισµού, ενώ κατά καιρούς έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθµούς, σε εφηµερίδες και περιοδικά, είτε ως ρεπόρτερ, είτε ως επιτελικό στέλεχος. Κατά τη διάρκεια της επαγγελµατικής του διαδροµής πήρε µέρος σε πολλές δηµοσιογραφικές αποστολές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό , ενώ εργάστηκε και ως σύµβουλος επικοινωνίας γνωστών πολιτικών.

8ο Sail for Pink…on line


Συνέντευξη Τύπου στο ανακαινισμένο Electra Palace παραχώρησε ο Συλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ‘Αλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονικης» για το 8ο Sail for Pink , που φέτος γίνεται διαδικτυακά.
H πρόεδρος του συλλόγου ‘Αλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονικης Κ. Δερεκενάρη και η επιστημονικά υπεύθυνη των προγραμμάτων του συλλόγου Δ. Πάρτσια τόνισαν μεταξύ άλλων:
«Το Sail for Pink… goes Online, είναι ο δικός μας τρόπος, ώστε να δείξουμε πώς η Ελπίδα για έναν κόσμο χωρίς Καρκίνου του Μαστού είναι πάντα ζωντανή, παρά τις νέες συνθήκες που επικρατούν πλέον στην καθημερινότητά μας. Για ακόμα μία χρονιά η εκστρατεία του #SailForPink πραγματοποιείται με σκοπό την απομυθοποίηση του Kαρκίνου του Mαστού, τη διάδοση της αξίας της έγκαιρης διάγνωσης και την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου για τη μάχη ενάντια του.
«Με μία συμβολική δωρεά των 6€ μπορούν όλοι να γίνουν μέρος της μεγαλύτερης διαδικτυακής εκστρατείας ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού στη Β .Ελλάδα!
«Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, μήνα αφιερωμένου στην ενημέρωση και την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, θα αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας κοινοποιώντας την εμπειρία μας από την συμμετοχή μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την τηλεόραση κ.α.».

Προηγούμενο άρθροΞεριζώνουν το «χρυσάφι» του Ολύμπου
Επόμενο άρθροΆδεια αγκαλιά
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.