Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
681

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

Ξανά μαζί μετά από αρκετούς μήνες απομόνωσης και lockdown. Επιβράδυνση και στην Οικονομία, η οποία μόλις τώρα ξαναρχίζει να ανασαίνει.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όμως, μια μεγάλη αλλαγή ωρίμασε και πραγματώθηκε, μετά από πολλά χρόνια οικονομικού νιρβάνα, στη Θεσσαλονίκη .

Μεγάλες Πολυεθνικές (PFIZER, CISCO, DELOITTE κ.α.) ολοκλήρωσαν την εγκατάσταση τους στην πόλη, προσλήψεις έγιναν,. Η Θεσσαλονίκη αναπνέει πλέον …ψηφιακά και συγκεντρώνει υπεραξίες Νέων Τεχνολογιών. Οι ψηφιακοί νομάδες την ανακαλύπτουν σιγά- σιγά και μια δειλή τάση επιστροφής των ξενιτεμένων επιστημόνων μας (braindrain) αρχίζει να καταγράφεται.

Στο κεφάλαιο Υποδομές, οι διαγωνισμοί για τη flyover Περιφερειακή και την ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρούν, ο έλεγχος του ΟΛΘ πέρασε, κατά μεγάλη πλειοψηφία, στον όμιλο Σαββίδη, δρομολογείται επιτέλους, η σύνδεση Λιμανιού-ΠΑΘΕ, το real estate άρχισε να κινείται. Οσο για το ΜΕΤΡΟ, προχωρά…αγκομαχώντας, εν μέσω των γνωστών – και σχεδόν εμμονικών πια – ενστάσεων.

Σε εθνικό επίπεδο, το Ελληνικό πήρε επιτέλους μπροστά, η μεγάλη οδική αρτηρία Ε65 που διασχίζει την κεντρική Ελλάδα και συνδέεται με την Εγνατία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά πουλήθηκαν σε ελληνα εφοπλιστή και οι ελληνικές εξαγωγές έκαναν ένα αναπάντεχο μπουμ το τελευταίο τρίμηνο. Μένει να δούμε τι εξέλιξη θα έχει το 4ο κύμα COVID – από την πορεία του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο Τουρισμός αυτό το καλοκαίρι..

Τέλος, η Θεσσαλονίκη, μαζύ με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσδοκά εναγωνίως το οξυγόνο των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα καλύψει κατά ένα μέρος τη θηριώδη ζημιά της Πανδημίας (40 δις περίπου που προστίθενται στο Δημόσιο Χρέος) ενώ, κατά τα άλλα, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει την ανάπτυξη της χώρας στη βάση της Ψηφιακής Τεχνολογίας, της Πράσινης Ενέργειας και του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης…

ΣΕΒΕ: 8o EXPORT SUMMIT

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Export Summit VIII – Awareness: A Key Factor to Success» του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο οποίος πρωτοπόρησε διοργανώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνέδριο σε τρισδιάστατο εκθεσιακό κέντρο, το SEVE LiveOn Expo Complex.
To Summit υλοποιήθηκε σε υβριδική μορφή με την πλειοψηφία των ομιλητών να συμμετέχει με φυσική παρουσία και περισσότερους από 1500 συνέδρους να παρακολουθούν ψηφιακά και να περιηγούνται στο τρισδιάστατο εκθεσιακό κέντρο. Παράλληλα, οι επισκέπτες του SEVE LiveOn Expo Complex είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με άλλους επισκέπτες (δικτύωση “peer-to-peer”) που εμφανίζονταν πως ήταν live και online, να περιηγηθούν στα περίπτερα των χορηγών στο Sponsors Hall, όπου μπορούσαν να συλλέξουν το ψηφιακό ενημερωτικό τους υλικό και να πραγματοποιήσουν μαζί τους προγραμματισμένες B2B επιχειρηματικές συναντήσεις σε ειδικά σχεδιασμένους ψηφιακούς χώρους, με video call ή/και chat και να δημιουργήσουν την προσωπική τους ψηφιακή ενημερωτική τσάντα.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εστίασε στην «ενσυναίσθηση» που πρέπει να αναπτύξουν οι Έλληνες εξαγωγείς προκειμένου να αντιληφθούν έγκαιρα τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και να ενισχύσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, απηύθηνε χαιρετισμό στο Export Summit VIII εστιάζοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στην μετα-COVID εποχή. Ο κ. Σμυρλής στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αποστολή του .
Keynote Speaker του Συνεδρίου ήταν ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος αναφέρθηκε εκτεταμένα στη σημασία της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές ήταν ο μοναδικός κλάδος που αντιστάθηκε στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας και εμφανίζει παράλληλα ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον. Ακολούθως, μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σημασία του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει ουσιαστικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των πελατών της και σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να χορηγήσει δάνεια ύψους 22 δις ευρώ μέχρι το 2024.

Υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τον ΣΒΕ

Υπεγράφη η «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΓΣΣΕ) για το 2021, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ.
Όπωςεπεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, :
«Η σημερινή συνυπογραφή της ΕΓΣΣΕαπό τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
Επειδή οι επιπτώσεις από την πανδημία αλλάζουν καθημερινά τη δομή και τις παραμέτρους που συνθέτουν την αγορά εργασίας, ο ΣΒΕ, μαζί με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, συνέβαλλε έμπρακτα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος συμμετείχε στον κοινωνικό διάλογο με αίσθημα ευθύνης και μεγνώμονα τον σεβασμό και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας. Για μας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους ΒΕΘ και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της προαγωγής και ανάπτυξης της συνεργασίας τους.
Κατά την υπογραφή του μνημονίου το ΒΕΘ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Αναστάσιο Καπνοπώλη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, Αθανάσιο Καΐση, ομότιμο καθηγητή νομικής ΑΠΘ.

Αρωγός το ΕΒΕΘ στην προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού πρασίνου της Θεσσαλονίκης


Η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου της Πλατείας Δικαστηρίων αποτέλεσε το επίκεντρο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα την δενδροφύτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΘ δώρισε τριάντα πέντε δέντρα, εμβληματικά και προσεκτικά επιλεγμένα και εβδομήντα πασσάλους στήριξης για την υλοποίηση φυτεύσεων από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στους χώρους πρασίνου της περιοχής Πλατείας Δικαστηρίων.
Στην εκδήλωση δενδροφύτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΘ εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.
Το ΕΒΕΘ, στο εγγύς μέλλον θα προβεί και σε νέες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της συνεχούς κοινωνικής προσφοράς του στην Θεσσαλονίκη.

Δύο βραβεία για το AMMON ZEUS HOTEL
Για ακόμη μία χρονιά, το Ammon Zeus Hotel, έλαβε το βραβείο Tripadvisor Travellers Choice, και έχει συμπεριληφθεί στο 10% των καλύτερων ξενοδοχείων παγκοσμίως, σύμφωνα με κριτικές από μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Η υπέροχη παραλία του Ammon Zeus Hotel, έλαβε ένα ακόμη βραβείο, πήρε γαλάζια σημαία, έχοντας καταμετρηθεί ανάμεσα στις 96 παραλίες της Χαλκιδικής – ο προορισμός με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες στην Ελλάδα – που κατατάσσεται ως 2ος πιο βραβευμένος προορισμός στον κόσμο.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΛΛΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι 4 περιοχές που έγιναν… Μαϊάμι για την ταινία του Μπαντέρας
Ολοκληρώθηκαν στην Περαία, τη Θέρμη, το Δέλτα Αξιού και στο κέντρο της
Θεσσαλονίκης τα γυρίσματα της Χολιγουντιανής ταινίας”Barracuda”
με τον Αντόνιο Μπαντέρας σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Χιούζ.
Ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Κέιτ Μπόσγουορθ, 300 ηθοποιοί και συνεργείο, συντελεστές
όλων των ειδικοτήτων, 1000 κομπάρσοι αναστάτωσαν ευχάριστα την πόλη
που έγινε ένα τεράστιο πλατώ για την πολλών εκατομμυρίων δολαρίων
παραγωγή.
Και αυτό είναι μόνον η αρχή, γιατί το τεραστιο μόνιμο στούντιο για κάθε είδους κινηματογραφική παραγωγή ετοιμάζεται πυρετωδώς στα ανατολικά της πόλης.
Φροντίζει γι’ αυτό η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

“Άνθρωπος 4.0”: Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Λακασά για μια σοφή διαχείριση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Λακασά, Άνθρωπος 4.0 (Επιμέλεια: Δημήτρης Γούλιας/ Eκδόσεις: Κλειδάριθμος) επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών και βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες εξελίξεις μέσα από απτά παραδείγματα και ηθικά διδάγματα του παρελθόντος και του παρόντος. O CEO της Olympia Electronics A.E, τάσσεται ξεκάθαρα και με επιχειρήματα υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα “άνθρωπος ή μηχανή”. Εν τέλει, θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Η μήπως αυτή η εποχή κιόλας ήρθε;

Χρυσή Ψηφιακή Παρουσία για το Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ

Σπουδαία διάκριση για το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ»στα Education Leaders Awards 2021, καθώς κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον τομέα «Καλύτερη Ψηφιακή Παρουσία». Η εξαιρετική του ψηφιακή παρουσία, η αποτελεσματική επικοινωνία και η εξωστρέφεια μεταφέρουν καθημερινά το άριστο έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Κολέγιου «ΔΕΛΑΣΑΛ» διεθνώς Το Κολλέγιο ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και το διάλογο, καινοτομεί και προσαρμόζεται πάντα στα νέα δεδομένα. Έτσι μεταφέρει τη δύναμη της λασαλιανής εκπαίδευσης και παιδείας.

Προηγούμενο άρθροΠρόταση: Φαέθων Λυόμενος στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας
Επόμενο άρθροΙβέλτ Λεμπρέν: Ο άνθρωπος που γεφύρωσε 9.300 χλμ μεταξύ Ελλάδας-Αϊτής
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.