Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
1697

Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή | δημοσιογράφος

Μετά από τόσα εκτεταμένα ρεπορτάζ και κάλυψη του 3ου Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, περιοριζόμαστε από τη στήλη αυτή σε ορισμένες παρατηρήσεις σημειολογικού περιεχομένου για το κορυφαίο αυτό Συνέδριο.

Μετά τη ΔΕΘ, το Τhessaloniki Summit αναδεικνύεται θεσμικά το δεύτερο κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, με συμβολικές ομοιότητες με το πρώτο, όπως την παρουσία του Πρωθυπουργού  και του Αρχηγού της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έδωσαν ένα σαφές πολιτικό στίγμα στο Συνέδριο, τη διακριτή επιλογή του Βελλιδείου ως τόπου διεξαγωγής του, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Συνεδριακό χώρο, αλλά και το ενδιαφέρον παραπολιτικό παρασκήνιο  που εκτυλίσσεται κάθε χρόνο στο περιθώριο των  εργασιών του.

Ετσι, στο φετεινό  Summit με θέμα την “Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια”, η παρουσία του Πρωθυπουργού  συνοδεύτηκε από  τις συνήθεις εκδηλώσεις/διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων από την Αστυνομία κλπ, αλλά και την ιδιαιτέρως τιμητική συμμετοχή τριών Βαλκάνιων ηγετών. Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας εστίασε την ομιλία του στην αναστολή από τις Βρυξέλλες του μέτρου της μείωσης των Συντάξεων (που ο ίδιος είχε δις ψηφίσει) και γενικότερα, στα πλαίσια ενός θριαμβικού  «απολογισμού» με έντονο προεκλογικό άρωμα, επικέντρωσε στη μεταμνημονιακή πολιτική παροχών  της Κυβέρνησης του, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα – δίνοντας έτσι ένα έντονο προεκλογικό στίγμα στην παρουσία του.

Η ομιλία  του κ. Μητσοτάκη είχε πιο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, με επίκεντρο την «επόμενη μέρα» και τη βαρύτητα στην Ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, τις Επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, την παροχή κινήτρων Επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (αντί της Επιδοματικής Πολιτικής που χρηματοδοτείται από την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών) και την προώθηση της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Οικονομίας. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η αναφορά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στα χρόνια της Κρίσης η παραγωγικότητα της Οικονομίας μειώθηκε κατά 12%, η λεγόμενη “Φορολογική Σφήνα” (συνολική φορολογική/ασφαλιστική επιβάρυνση)  γιγαντώθηκε, ενώ στην Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα για την Ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατέβηκε 5 επίπεδα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Τρεις  Πρωθυπουργοί (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας) και μια αντιπρόεδρος Κυβέρνησης (Ρουμανίας) συζήτησαν τις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας, συμμετείχαν με εισηγήσεις στις εργασίες του 3ου κατά σειρά  Thessaloniki Summit 2018.

Το διήμερο Συνέδριο οργανώθηκε από τον ΣΒΒΕ και τη “Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum,  υπό την Αιγίδα  του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της ΔΕΘ-HELEXPO και του “Enterprise Europe Network Hellas”

Στόχος του εφετινού Summit ήταν η ανάδειξη των προοπτικών του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ελλάδας .

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τεράστια αυτή διοργάνωση που απαιτεί πολλών μηνών προετοιμασία και στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία (πιστώνεται στη Διοίκηση του ΣΒΒΕ, στον Πρόεδρο κ. Σαββάκη και στην Σ.Τσομώκος ΑΕ) διεκπεραιώθηκε στο εκτελεστικό της μέρος από τους «αφανείς ήρωες» – εργαζομένους του Συνδέσμου, που επέδειξαν για άλλη μια φορά αξιοσημείωτη εμπειρία και υψηλό επαγγελματισμό.

Ο 14ος «Αριστοτέλης» και τα 50 χρόνια της ΕΕΔΕ

Με τρεις τιμητικές βραβεύσεις ολοκληρώθηκε το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΕ «Αριστοτέλης» με θέμα «Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα: Η Διοίκηση των Εμπορικών Ενεργειακών και Ναυτιλιακών Δικτύων».

Η ΕΕΔΕ, γιόρτασε φέτος τα 50 χρόνια ιστορίας της στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της και ιδρυτικού μέλους. Ρήγα Τζελέπογλου, όπως και δύο εταιρειών που τη στήριξαν από τα πρώτα της βήματα, της «Κ+Ν Ευθυμιάδης» και της «Adam’s Shoes».

Τις τιμητικές βραβεύσεις στον κ. Τζελέπογλου, στον πρόεδρο του ομίλου «Redestos» Νίκο Ευθυμιάδη και στον πρόεδρο της «Adam’s Shoes» Γιώργο Χατζηπροδρόμου, απένειμε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ κ. Γρηγόρης Ταπεινός.

Στο πλαίσιο της σύντομης τελετής παρουσιάσθηκε το Λεύκωμα για τα 50 Χρόνια του Τμήματος Μακεδονίας, από τον κ. Γεώργιο Τσίκουλα, Β’ αντιπρόεδρο του Τμήματος ο οποίος τόνισε ότι σ’ αυτές τις πέντε δεκαετίες εκπαιδεύτηκαν 500.000 στελέχη επιχειρήσεων, σε 800.000 διδασκαλίας ενώ από τα μεταπτυχιακά προγράμματα αποφοίτησαν 4.500 άτομα σε 30 πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

ΒΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να διεκδικήσει μια θέση-κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, επεσήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Α. Καπνοπώλης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ήπιες Μορφές Παραγωγής».

Στη συμμετοχή των νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο ηλεκτρολόγος  – μηχανικός, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Παντελής Μπίσκας υπογραμμίζοντας πως με τον νόμο 4414/2016 εισάγεται η συμμετοχή των νέων ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προς πώληση ποσοτήτων ενέργειας που παράγουν σε ωριαία βάση.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΩΝ και ENGIEHellas, Γιώργος Δανιόλος, υπογραμμίζοντας πως για την κλιματική αλλαγή που είναι δεδομένη καταγράφεται αυξανόμενο πολιτικό ενδιαφέρον, που όμως δεν μετατρέπεται σε δραστικές λύσεις.

Για τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας μίλησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αλβανός υπογραμμίζοντας πως το 80% της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας είναι για τη θερμική άνεση.

Στη δυνατότητα ηλεκτροδότησης με φωτοβολταϊκά και πιο συγκεκριμένα στη λύση του Net Metering αναφέρθηκε ο οικονομολόγος – επιχειρηματίας, Πέτρος Τσικούρας

Σημαντικές οι οικονομικές γέφυρες Ελλάδας – Τουρκίας

Τα 10 δισ. ευρώ, μέσα στο επόμενο διάστημα, θέτουν ως στόχο για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Yalman Okan.

Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής Ημερίδας που οργάνωσαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης «οι οικονομικές γέφυρες συνεργασίας  Ελλάδας – Τουρκίας αποδίδουν καθώς τα στοιχεία για τις διμερείς συναλλαγές των δύο χωρών είναι άκρως ενθαρρυντικά».

Σκοπός της Ημερίδας με θέμα «Αναζητώντας, από κοινού, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες» ήταν η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, η προώθηση επενδυτικής συνεργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων για κοινές εμπορικές, ή επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες.

Η τουρκική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από είκοσι τρεις επιχειρήσεις – μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν έντεκα B2B συναντήσεις μεταξύ δέκα τουρκικών και εννέα ελληνικών επιχειρήσεων.

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2%, αφού το 2016 ήταν 2,73 δισ. ευρώ, και το 2017 αυξήθηκε σε 3,39 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία έφτασαν  το 2017 στα 1,952 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων από τη γειτονική χώρα ανήλθαν το 2017 στα 1,433 δισ.» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «το βαμβάκι παραμένει το πρώτο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών-καυσίμων) εξαγόμενο ελληνικό προϊόν, ενώ σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πλαστικών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου και χαλκοσωλήνων».

Έξω πάμε καλά. ΣΕΒΕ: Αύξηση κατά 24,0% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Ελλάδας τον Οκτώβριο

Σημαντική άνοδο κατά 24,0%, δηλαδή €603,6 εκατ. σημείωσαν οι εξαγωγές της Ελλάδας τον Οκτώβριο 2018 καθώς ανήλθαν στο ποσό των €3.118,5 εκατ. έναντι €2.514,9 εκατ. τον Οκτώβριο 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία των εισαγωγών της χώρας κατά €590,2 εκατ., δηλαδή 12,5% καθώς αυτές ανήλθαν σε €5.324,2 εκατ. τον Οκτώβριο 2018 έναντι €4.734,0 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά €13,4 εκατ., δηλαδή 0,6% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018, οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας ανήλθαν στο ποσό των €27,783,0 εκατ. έναντι €23.615,5 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 με την αύξηση να ανέρχεται σε €4.167,5 εκατ., δηλαδή 17,6%, ενώ αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές μας σημείωσαν αύξηση κατά €1.943,1 εκατ., δηλαδή 11,8%. Η μεταβολή των εισαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα παρουσίασε αύξηση κατά €4.420,3 εκατ., δηλαδή 10,5%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας παρουσίασε έλλειμμα €18.645,1 εκατομμυρίων, αυξημένο κατά €252,8 εκατ., δηλαδή 1,4% έναντι του ίδιου διαστήματος το 2017.

Αύξηση σημειώθηκε σε όλους τους εξαγωγικούς κλάδους κατά το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018 έναντι του 2017, εξαιρουμένου του κλάδου των ποτών και καπνών ο οποίος παρουσίασε μείωση κατά €6,7 εκατ., δηλαδή 1,1%. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι των βιομηχανικών προϊόντων (€561,4 εκατ., ήτοι 14,6%), των τροφίμων (€247,0 εκατ., ήτοι 6,9%), των χημικών (€335,7 εκατ., ήτοι 13,2%), των μηχανημάτων και οχημάτων (€298,5 εκατ., ήτοι 13,9%), των διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (€150,1 εκατ., ήτοι 8,6%), των πρώτων υλών (€83,5 εκατ., ήτοι 8,5%), ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασε και ο κλάδος λίπη και έλαια με την αύξηση να ανέρχεται σε €169,7 εκατ., δηλαδή 40,3%.

Τέλος, αν εξαιρέσουμε τα καύσιμα, παρατηρούμε ότι το 68,3% των προϊόντων μας απευθύνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις το 31,7% προορίζεται για Τρίτες Χώρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017 ήταν 67,8% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 32,2% για τις Τρίτες Χώρες.

ΤΕΕ/ΤΚΜ:  Kαταπολέμηση του brain drain με Προγράμματα κατάρτισης  νέων Μηχανικών

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονίας» εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την επιμόρφωση, κατάρτιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων προϋπολογισμού 400.000 ευρώ με στόχο την καταπολέμηση της φυγής των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικο.

Η πρόταση που ήδη εγκρίθηκε αφορά στο έργο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων στις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση 100 ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων, μέσω της υλοποίησης των δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν τρεις κύκλοι κατάρτισης των 25 ατόμων στο αντικείμενο «επιχειρηματικότητα και ψηφιακά συστήματα διαχείρισης έργων και πληροφοριών» και ένας κύκλος κατάρτισης 25 ατόμων στο αντικείμενο «κυκλική οικονομία και περιβαλλοντική διαχείριση».

Στο στάδιο της αξιολόγησης προς ένταξη βρίσκεται μία ακόμα πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ προϋπολογισμού της τάξεως του 1.200.000 ευρώ. Η υλοποίησή της προβλέπεται να ωφελήσει 260 μακροχρόνια ανέργους, επιστήμονες αποφοίτους πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών, με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα είναι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης και θα εκπαιδευθούν σε αντικείμενα σε βιώσιμους τομείς, όπως αυτοί των κατασκευών, της μεταποίησης, των ΤΠΕ και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, «είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΕ/ΤΚΜ υλοποιεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης με συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της μεθοδικής προσπάθειας που καταβάλλεται για τη συμβολή του Τμήματος στην ανάσχεση του φαινομένου του brain drain. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, γι` αυτό, τόσο στα στελέχη του ΤΕΕ/ΤΚΜ που επεξεργάστηκαν τις υποβληθείσες προτάσεις, όσο και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Κάθε επιστήμονας που δεν έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στον τόπο του τα εφόδιά του και αναγκάζεται να μεταναστεύσει, αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό “κεφάλαιο” που χάνεται για την Ελλάδα. Γι` αυτό, η προσήλωσή μας στη στήριξη των μηχανικών, προκειμένου να έχουν ως ρεαλιστική επιλογή την παραμονή και επαγγελματική δραστηριοποίηση στο αντικείμενό τους, αποτελεί και μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη.»

ΕΒΕΘ: Αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων

Λίγο φως στην άκρη του τούνελ;

Αύξηση κατά 70% σημείωσαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο μητρώο μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 10μηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Οι διαγραφές στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 20%.

Συγκεκριμένα, εγγράφηκαν 1241 επιχειρήσεις έναντι 727 το 2017 και διαγράφηκαν 428 έναντι 537.

Στις ΟΕ το 2018 εγγράφηκαν 337 και διαγράφηκαν μόνο 69. Οι ΑΕ αντίθετα εμφάνισαν μια σταθερότερη εικόνα καθώς το 2017 εγγράφηκαν 81 και διαγράφηκαν 34 ενώ το 2018 εγγράφηκαν 87 και διαγράφηκαν 36. Ομοίως και οι ΙΚΕ εμφάνισαν σταθερή αύξηση καθώς το 2017 εγγράφηκαν 286 και διαγράφηκαν μόνο 21 και το 2018 εγγράφηκαν 356 και διαγράφηκαν 34.

«Η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημαντική αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες. Το 2017 ήταν έτος μεγάλων διαγραφών κυρίως όσον αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις και τις Ομόρρυθμες Εταιρείες όπου οι διαγραφές ήταν σχεδόν κατά 50% περισσότερες από τις εγγραφές. Η εικόνα αυτή ευτυχώς άλλαξε το 2018 με τις εγγραφές να είναι  περισσότερες από τις διαγραφές.

Πανευρωπαϊκή διάκριση στο Santo Maris ia Luxury Suites & Spa

Ως το «Καλύτερο Resort Spa» σε Ελλάδα και Ευρώπη αναδείχθηκε το Santo Maris ia Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη , λαμβάνοντας το βραβείο «Greece’s Best Resort Spa» για δεύτερη συνεχή χρονιά και το αντίστοιχο βραβείο «Europe’s Best Resort Spa» σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα «World Spa Awards». Η 4η Ετήσια Απονομή των Βραβείων πραγματοποιήθηκε σε μία λαμπερή τελετή την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου στις Μαλδίβες, στο  ξενοδοχείο St. Regis Maldives Vommuli Resort.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μεταξά,  Ανδρέας Μεταξάς, μετά την παραλαβή του βραβείου «η διπλή αυτή βράβευση αποτελεί για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή. Η αριστεία του Spa του Santo Maris, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τουρισμό ευεξίας στη Σαντορίνη και στην Ελλάδα.»

Το 5* ξενοδοχείο, Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, στην Οία της Σαντορίνης, άνοιξε τις πόρτες του το 2016 ως η νέα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Επιχειρήσεων Μεταξά, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της φιλοξενίας από το 1975. Χτισμένο σε προνομιακή θέση, προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα και πανοραμική θέα στο περίφημο ηλιοβασίλεμα της Οίας. Αποτελείται από 57 σουίτες και βίλλες, ενώ διαθέτει 5 εξωτερικές πισίνες, βραβευμένο Spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και για τους λάτρεις των γεύσεων, το εστιατόριο Alios Ilios, με έμφαση στην Ελληνική κουζίνα.

Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της «Θεσσαλονίκης Εκτός των Τειχών», αλλά κυρίως τις λύσεις που μπορούν να προωθηθούν και να δώσουν «ανάσα» στην δυτική πλευρά της πόλης επεσήμανε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στη Νεάπολη ο  τ. Γεν. Γραμματέας Δημ. Εργων Στρ.Σιμόπουλος

Η Δυτική Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την υπόλοιπη πόλη είναι σαφές ότι έχει διαφορές που οφείλονται στη στρεβλή χωροταξική ανάπτυξη, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πολιτικών επιλογών, αλλά και αντικειμενικών δυσκολιών, τόνισε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε πως δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι σε επίπεδο υποδομών η πολιτεία αδίκησε τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, την τριετία 2012-2015 έγιναν σημαντικά βήματα με την συμβολή σ’ αυτά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Ενδεικτικά:

– Εναρξη κατασκευής των κόμβων στη Δυτική Περιφερειακή (έργο-ανάσα για όλη την πόλη, αλλά κυρίως τη Δυτική Θεσσαλονίκη) αλλά και  της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη (έργο που δόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία) και του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού της Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα τα λύματα από τα νότια της Δυτικής Θεσσαλονίκης

-Δρομολόγηση της επέκτασης του Μετρό προς Σταυρούπολη, Αμπελόκηπους και Εύοσμο

– Ανάδειξη της ανάγκης για αξιοποίηση του παραθαλάσσιου δυτικού μετώπου του Θερμαϊκού. Μαζί με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ξεκινήσαμε την προσπάθεια, τη σκυτάλη της οποίας πήρε πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

– Επανεκκίνηση του έργου της οδικής σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ

-Ωρίμανση των μελετών για την ανισοπεδοποίηση των σιδηροδρομικών κόμβων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έργο για το οποίο όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να πιέσουν ώστε να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά προγράμματα

Αναφερόμενος στην ανάγκη νέων δράσεων με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλονίκη ο κ. Σιμόπουλος επεσήμανε ενδεικτικά:

Σχολικές αίθουσες σε Ρετζίκι και Εύοσμο, υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης, διευθέτηση του κόμβου της Νεάπολης, βελτίωση του οδικού άξονα κόμβου Νεάπολης-Ασβεστοχωρίου, ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων, ολοκλήρωση του κόμβου στη Λαχαναγορά, αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Παύλου Μελά, διευθέτηση ρέματος Δενδροποτάμου και κάλυψη του ρέματος στη Διαλογή,  κ.α.

Εξαιρετικός εμπορικός συνδυασμός η Chez Vous και το Habitat

Σε γιορταστικό κλίμα έγινε η γνωριμία των Θεσσαλονικέων με το νέο κατάστημα Chez Vous, που βρίσκεται στο -1 επίπεδο του One Salonica Outlet Mall και προσφέρει κομψά αντικείμενα διακόσμησης και οικιακού εξοπλισμού, λευκά είδη και, φυσικά, τα μοναδικά έπιπλα και άλλα επώνυμα είδη που φέρουν τη σφραγίδα της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού Habitat.

Το κατάστημα εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ενώ παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων, Σπ. Πέγκας, η αντιδήμαρχος οικονομικών, Ά. Πολυχρονιάδου και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γούλα και εκπρόσωποι της Pima Group (ιδιοκτήτρια εταιρία του καταστήματος Chez Vous – Habitat και του εμπορικού κέντρου One Salonica).

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ…ΑΛΛΟΙ

Ψηφιακός Αγγειογράφος αξίας 1,5 εκατ € από το Μ.Α.Ζ.Ι.

Εναν ψηφιακό αγγειογράφο δύο επιπέδων αξίας 1.500.000€ με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος δώρισε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης η  Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Μ.Α.Ζ.Ι. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα»

Το μηχάνημα αυτό, μοναδικό για τη Βόρειο Ελλάδα, είναι τελευταίας τεχνολογίας και εκτός από διαγνωστικό, είναι και επεμβατικό.

Εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ καθώς και των χειριστών τέτοιων μηχανημάτων. Υπολογίζεται ότι αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το μηχάνημα θα τεθεί σε λειτουργία για τους πολίτες της Β. Ελλάδος.

Το MDA Hellas για το ΑΧΕΠΑ

Χριστουγεννιάτικο δείπνο πραγματοποίησε  το Σωματείο για την Φροντίδα Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις MDA Ελλάς, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για τη λειτουργία της Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Το  δείπνο με το μοναδικό μενού επιμελήθηκε ο Γάλλος chef με δυο αστέρια Michelin, Arnaud Bignon. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των πολυκαταστημάτων attica, των κοσμηματοπωλείων GOFAS, της τεχνικής εταιρίας Συμβούλων Μηχανικών Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε, της ALUMIL, της ΗΛΕΚΤΩΡ, της Πλαστικού Χειρουργού Γιολάντας Πεπέ και της 3E.

Στην καθιερωμένη λαχειοφόρο αγορά, προσφέρθηκαν δώρα από την AEGEAN Airlines, την KAPOPOULOS FINEARTS, την ANCIENT KAΛΛΟS, το κοσμηματοπωλείο Β Σαλίκας, την MLS, την πλαστικό χειρουργό Γιολάντα Πεπέ, την INGLOT cosmetics, τα καταστήματα GEELIST, INTERVISTA & AA Δάνου. Τη διοργάνωση ανέλαβε η εταιρία επικοινωνίας Mar.Com Τζελέπογλου

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο MDA Ελλάς συμβάλλει στην υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με Νευρομυϊκές Παθήσεις. Στα 20 χρόνια δράσης του, το MDA Ελλάς μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει 3 Ειδικές Μονάδες Νευρομυϊκών Παθήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Εδώ και λίγα χρόνια έχει ολοκληρώσει το «ΣΠΙΤΙ του MDA Ελλάς» ένα πρωτοποριακό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις.

Ισπανική Βραδιά και Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου

Ενα λαμπερό πάρτι με άρωμα Ισπανίας, μια «Fiesta Espanola» στο Flying Carpet του Kitchen bar και ενα τριήμερο Χριστουγεννιάτικο μπαζαρ  (6-9 Δεκεμβρίου) στο Δημαρχειο Θεσσαλονίκης, με πλουσιο και πρωτότυπο προγραμμα για παιδια, διοργάνωσαν η Ομάδα Στήριξης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου και το ομώνυμο Σωματείο προκειμένου να συγκεντρωθουν πόροι για το εξαιρετικής σημασίας εργο που επιτελείται στο Χωριό.

Ιδιαίτερα το τριήμερο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του μπαζάρ  στο φουαγιέ του Δημαρχείου ενθουσίασε τα παιδιά: κατασκευές, εικαστικά εργαστήρια σε συνεργασία με   το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, επιστημονικές εξερευνήσεις σε συνεργασία με το Noesis, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, μουσικά παραμύθια κ.α.

Κοσμήματα ΠΚ20 και Μ.Α.Ζ.Ι

Τα 5 χρόνια λειτουργίας του καταστήματος της ΠΚ20 (Πρ.Κορομηλά 20) με κοσμήματα και αξεσουάρ γιόρτασε με φίλους η Κατερίνα Παπαμιχαήλ προσφέροντας μέρος από τα έσοδα της ημέρας στο Μ.Α.Ζ.Ι – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα, για την αγορά ενός Απινιδωτή για το Σχολείο Κωφών Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον στην εκδήλωση ο συγγραφέας  Σταύρος Ζαφειράκης υπέγραψε το μυθιστόρημα του «Λάττε Ντεκαφεινέ» το οποίο διατέθηκε προς πώληση στο κατάστημα.

Άθληση για το Διαβήτη

Τρέξιμο, ποδηλασία, pilates, ιστιοπλοΐα – η δράση «Άθληση για τον Διαβήτη» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου  της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με σημείο συγκέντρωσης και εκκίνησης την παραλία στο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη και σύμβολο τον γαλάζιο κύκλο, η δράση είχε στόχο τη μετάδοση του μηνύματος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Διαβήτη με την καθημερινή άσκηση. Την στήριξαν φορείς της πόλης, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, ποδηλατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με παροχή υγειονομικής περίθαλψης, δρομικοί σύλλογοι, εθελοντικοί οργανισμοί, χορηγοί, χορηγοί επικοινωνίας καθώς και πολλοί εθελοντές, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

130 χρόνια λειτουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς ΔΕΛΑΣΑΛ

Με  μια μουσική επετειακή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής (Μ1), γιόρτασε το Κολλέγιο  ΔΕΛΑΣΑΛ και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Κολλεγίου τα 130 χρόνια λειτουργίας του, στηρίζοντας παράλληλα το σημαντικό έργο του Συλλόγου ΦΛΟΓΑ.

Στο πρώτο μέρος, εμφανίστηκαν η Ορχήστρα των Μαθητών και Αποφοίτων του Κολεγίου “ΔΕΛΑΣΑΛ”, η ομάδα μοντέρνου χορού, θεάτρου, παραδοσιακών χορών και η Παιδική Χορωδία ενώ στο δεύτερο το κοινό απόλαυσε τη μοναδική Άλκηστη Πρωτοψάλτη

‘Η γονιμότητα είναι και θέμα χρόνου

Ανοιχτή Εκδήλωση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης, με θέμα “Εκείνος & Εκείνη – Μαζί στη γονιμότητα3η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας’’ οργάνωσαν το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας Κυβέλη και η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Όπως υπογράμμισε η Διευθύντρια Εργαστηρίων του Embryolab  Αλεξία Χατζηπαρασίδου, ‘φέτος, γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της επιστήμης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και επιλέξαμε τη θεματική  “Εκείνος και Εκείνη” για να τονίσουμε ότι η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο υπόθεση της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Σε αυτό επιμένουμε και αξιοποιούμε την εμπειρία των 40 ετών της επιστήμης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και όλα τα νέα δεδομένα’.

Ενώ η Πρόεδρος του Σωματείου Κυβέλη, κ. Δήμητρα Δρακοπούλου, μέσα από την πολυετή εμπειρία της,  μετέφερε στα ζευγάρια το μήνυμα ‘να μην αφήνουμε τη δημιουργία οικογένειας πίσω. Η γονιμότητα είναι και θέμα χρόνου. Πολλά πράγματα χάνονται στο πέρασμα του χρόνου και δεν επιστρέφουν…’

Ενας ‘υπέροχος χρόνος’ Idolo Beauty & Spa Salon και ‘ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ’

Tον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γιόρτασε πρόσφατα τo Idolo Beauty & Spa Salon – επαγγελματικό Day Spa, στην Κουντουριώτη , στηρίζοντας ταυτόχρονα το  Σύλλογο Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης για την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Oπως επεσήμαναν οι δημιουργοί του, Λεωνίδας και Κώστας Αθανασίου, όλες οι θεραπείες και τα προϊόντα του Idolo Beauty & Spa Salon είναι με την υπογραφή της Germaine de Capuccini, μιας ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο της ομορφιάς, της οποίας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μπορεί κάποιος να συναντήσει μόνο σε επαγγελματικούς χώρους και στα καλύτερα spa όλου του κόσμου.

Το  Idolo δημιουργήθηκε από την εταιρεία Idolo Consulting Beauty & Spa, η οποία για περισσότερα από 30 χρόνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και προμηθεύει επαγγελματικούς χώρους ομορφιάς και spa στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους χώρους του ο πελάτης μπορεί να απολαύσει ολοκληρωμένες θεραπείες προσώπου και σώματος, επαγγελματικές υπηρεσίες μασάζ, manicure-pedicure κλπ.

Sugarfree και THEMIS • Z

Μέρες γιορτινές, ατμόσφαιρα, παραλήρημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και all day events παντού:

Το κατάστημα Sugarfree στην Τσιμισκή πραγματοποίησε ολοήμερη εκδήλωση για τις φίλες του – και όχι μόνο – με σύνθημα Let’s get personal: οι καλεσμένες ξεναγήθηκαν στη νέα κολεξιόν της Sugarfree και μπόρεσαν να  αποκτήσουν το δικό τους personalized ρούχο τυπώνοντας πάνω του τα αρχικά του ονόματος τους. Η συλλογή της Sugarfree περιλαμβάνει casual sportswear, τις χαρακτηριστικές Sugarfree βελουτέ φόρμες, τη συλλογή WORK IT OUT ειδικά σχεδιασμένη για άθληση, αισθησιακά σχέδια της Homewear συλλογής και καθημερινά κομμάτια /αξεσουάρ εμπνευσμένα από τις τελευταίες τάσεις .

Η Θέμις Ζουγανέλη είναι η εμπνεύστρια και σχεδιάστρια του luxury lifestyle brand THEMIS • Z καθώς και σχεδιάστρια του Dior Maison και Atelier Swarovski.  Οι Συλλογές της – ρούχων και αξεσουάρ – που είναι κατασκευασμένες στο χέρι με πολυτελή υλικά, αλλά και μια homeware σειρά από μαξιλάρια, πορσελάνινα σερβίτσια, αρωματικά κεριά και κεραμικά βάζα συνθέτουν ένα μοναδικά κομψό κόσμο, που παρουσιάστηκε στο Αll day Christmas Pop Up Store  THEMIS • Z στο ξενοδοχειο Excelsior της Κομνηνών –Μητροπόλεως.

Προηγούμενο άρθρο“Ρετούς: το τρυφερό χάδι του ψέματος”: νέο μυθιστόρημα από το ζεύγος Οφλίδη
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται ο “Δον Κιχώτης” στο Κολοσσαίον και τον Ιανουάριο 2019
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.