Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
8826

Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή 

Εν μέσω πολιτικής και εθνικής τρικυμίας – που δεν είναι αρμοδιότητα της στήλης να καταγράψει – η Θεσσαλονίκη πορεύεται: Με μία απογοητευτική για τον εμπορικό κόσμο περίοδο γιορτών με χαμηλούς, παρά τις προσδοκίες, τζίρους αλλά και  μια μικρή ελπίδα να διακρίνεται  από τη μείωση των ‘λουκέτων‘ το 2018 –  όπως  έχει καταγραφεί από  το ΒΕΘ  – η πόλη προχωρά ασθμαίνοντας, με τα εργοτάξια του Μετρό ανοιχτές πληγές στους κεντρικούς δρόμους και την Αστική Συγκοινωνία σε κατάσταση παράλυσης με τον πρώτο χιονιά.

Με τις Δημοτικές/Περιφερειακές Εκλογές προ των πυλών η πόλη χρειαζόταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο μετέφερε με τη ‘φιέστα’ των εγκαινίων του κυλιόμενου κλιμακοστασίου του ΜΕΤΡΟ ο πρωθυπουργός και μας βοήθησε να χαμογελάσουμε- αν μη τι άλλο – με τους ‘μουσαμάδες’ στα εκδοτήρια.

 Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Στρ. Σιμόπουλος, «…για του λόγου μου το αληθές ας ανέβουν μαζί με τον κ.Σπίρτζη επάνω σε μία σκάλα να δουν ότι επάνω από τις ψευδοροφές δεν υπάρχει τίποτε. Παράλληλα ας επισκεφθούν και τους υπόλοιπους σταθμούς για να αντιληφθούν το μέγεθος της εικονικής πραγματικότητας που παρουσιάζουν»

Τέλος, μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία δίνουν τα στοιχεία για την αύξηση των εξαγωγών και το 2018. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα του ΣΒΒΕ το 2017 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση ρεκόρ, με την Κεντρική Μακεδονία να συμμετέχει με ένα πολύ σημαντικό ποσοστό σε αυτές (19,6%).

 

ΣΕΒΕ: Χαρτογράφηση της Εξαγωγικής Δραστηριότητας της Ελλάδας

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εξαγωγών μας  σε κλαδικό επίπεδο και ανα Περιφέρεια αναδεικνύει η μελέτη για τη «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα» που πραγματοποίησε για μία ακόμη χρονιά το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το διάστημα 2013-2017, με τα αποτελέσματα να παρέχουν μία καθολική εικόνα αναφορικά με την εξωστρέφεια των ελληνικών περιφερειών.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ αποτελεί το μοναδικό φορέα της χώρας που αποτυπώνει συστηματικά από το 2006 την υφιστάμενη κατάσταση στο εξωτερικό εμπόριο των ελληνικών περιφερειών

H παρουσίαση των περιφερειακών στοιχείων έγινε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου του ΣΕΒΕ  στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του  Κτήματος  Γεροβασιλείου,  πολυβραβευμένου Μέλους του ΣΕΒΕ στο χώρο του κρασιού.

Επίδοση-ρεκόρ σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών το 2017 καθώς ανήλθαν στο ποσό των €28,5 δις. έναντι €25,2 δις. το 2016 με την αύξηση να ανέρχεται σε 13,3%, ήτοι €3,3 δις. Η σημαντική αυτή πρόοδος ωστόσο συνοδεύτηκε με εξίσου σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά €6,0 δις. (13,8%).  Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών για το 2017 παρέμεινε ελλειμματικό (€20,6 δις. έναντι €18,0 δις. το 2016) και ποσοστό αύξησης 14,5%.

Αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει κατά 50,1% στις εθνικές εξαγωγές, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (19,6%), Θεσσαλίας (6,5%), Στερεάς Ελλάδας (5,8%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,4%), Πελοποννήσου (4,0%), Δυτικής Ελλάδας (2,6%), Κρήτης (2,3%), Δυτικής Μακεδονίας (1,8%), Ηπείρου (1,3%), Βορείου Αιγαίου (1,0%), Ιονίου (0,3%) και Νοτίου Αιγαίου (0,3%). Εκτός από  το Πετρέλαιο και τα Τρόφιμα, σημαντική αύξηση σημείωσαν επίσης οι κλάδοι των χημικών και πλαστικών (12,3%), των μετάλλων (22,5%), της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης (10,7%) και των μη μεταλλικών ορυκτών (3,6%).

Η Ιταλία παρέμεινε ο σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα το 2017 σε ποσοστό 10,7% . Η Γερμανία αποτελεί το 2ο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα μας. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση κατά 44,5%, η οποία αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα. Τους 10 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας συμπληρώνουν η Κύπρος (6,1%), η Βουλγαρία (4,7%), ο Λίβανος (4,4%), οι ΗΠΑ (3,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,9%), η Ρουμανία (3,0%) και η Γαλλία (2,7%).

Διαγωνισμός “Hack The City” από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με την The Boston Consulting Group διοργανώνουν ανοιχτό διαγωνισμό με τίτλο “Hack The City” και αναζητούν προτάσεις  που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της πόλης.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους και σκοπεύει να αναδείξει καινοτόμες ιδέες για την ελληνική πόλη του μέλλοντος και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Οι υποψήφιοι καλούνται να συγκροτήσουν ομάδες 3-8 ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος, και να καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω σε πρωτοβουλίες και λύσεις -ψηφιακές και μη- που κινούνται σε τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω άξονες: Συμμετοχικότητα,  Συνείδηση του πολίτη,  Ποιότητα ζωής,  Αλληλεγγύη,  Βιωσιμότητα

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου 2018 στην διεύθυνση [email protected] . Πέντε επιτυχείς ομάδες θα προσκληθούν από την Boston Consulting Group σε ένα ολοήμερο εργαστήριο, όπου θα αναπτύξουν την ιδέα τους και θα προετοιμάσουν την παρουσίασή τους.

Η παρουσίαση των νικητών θα γίνει στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε ειδικό πάνελ, παρουσία νυν και υποψηφίων δημάρχων ελληνικών πόλεων.

Στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.hackthecity.gr οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής, την κατάθεση των προτάσεων καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την κατάρτιση μιας επιτυχημένης πρότασης.

Zero Waste Lab: Ένα πρωτοποριακό κέντρο κυκλικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη

Το Zero Waste Lab είναι το νέο διαδραστικό κέντρο Κυκλικής Οικονομίας που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στον χώρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς απορρίμματα. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future της Coca-Cola, με στόχο να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σχετικά με την ανακύκλωση και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Στον χώρο του πρωτοποριακού κέντρου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα των The New Raw, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να ενημερωθούν γύρω από τη σωστή διαχείριση για τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού και την ανακύκλωση.

Eιδικά για τα σχολεία και σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τους The New Raw, στο χώρο του Zero Waste Lab πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, προκειμένου οι πολίτες του αύριο να μάθουν μέσα από βιωματικούς τρόπους, πως τα σκουπίδια μπορούν να έχουν μια δεύτερη ζωή ή και τρίτη ζωή.

Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer, το οποίο θα τυπώνει τα αστικά έπιπλα από ανακυκλωμένο υλικό που θα τοποθετηθούν σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης Print Your City.

Τέλος, στο χώρο του Zero Waste Lab, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα πλαστικά τους απορρίμματα και να τα ανακυκλώνουν στα δύο μηχανήματα ανακύκλωσης που θα βρίσκονται στο χώρο, και να επιλέξουν είτε να συμβάλλουν στο πρόγραμμα Zero Waste Future, είτε να κερδίσουν δώρα.

ΒΕΘ: Περιορίστηκαν κατά 18% τα λουκέτα το 2018

Κλείνει σταδιακά, αλλά με αργά βήματα, η ψαλίδα μεταξύ εγγραφών – διαγραφών όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής ‘αιμορραγίας’ καθώς κατά την τρέχουσα χρονιά σε έναρξη εργασιών προχώρησαν 445 επιχειρήσεις, ενώ αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση 479.

Οι διαγραφές καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκεται η αγορά, ωστόσο ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 18,3% έναντι του 2017, όταν ρολά κατέβασαν 587 επιχειρήσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως και την περσινή χρονιά είχε καταγραφεί μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αναστολή εργασιών έναντι του 2016, όταν ο ήχος της κλειδωνιάς ήχησε για 729 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων ‘γενναίων’ που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2017 –πέρυσι έκαναν έναρξη 395- κατά 12,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (288 επί συνόλου 445 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 347 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 434.

Ασύμφορες κρίθηκαν 243 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 408, ενώ υπήρξε και μία πτώχευση.

«ΤΕΕ/ΤΚΜ: «Η Εγνατία Οδός δεν πρέπει να διαλυθεί, αλλά να αξιοποιηθεί!»

«Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και τη Κυβέρνηση συνολικά, να επανεξετάσουν και να ανακαλέσουν την απόφασή προώθησης ενδοϋπουργικών μετατάξεων για το σύνολο του προσωπικού της Εγνατίας Οδού, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και διάλυση της εταιρείας και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αξιοποίηση της στην υλοποίηση των έργων, στην ασφάλεια των υποδομών και στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας, συνολικά», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, που σε Συνεδρίαση της  εξέτασε τις εξελίξεις στην Εγνατία Οδό Α.Ε, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να προχωρήσει σε μετατάξεις του προσωπικού.

Εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της  για τα τεκταινόμενα, η Δ.Ε. του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι η «Εγνατία Οδός ΑΕ» συνιστά μια καλά οργανωμένη δομή, μία Τεχνική Υπηρεσία μοναδική στην χώρα, με τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία σε μεγάλα και απαιτητικά έργα και με υψηλής  ποιότητας στελεχιακό δυναμικό.

Ο ρόλος της στην υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής στη Βόρειο Ελλάδα, είναι αδιαμφισβήτητος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Εξωτερική Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, τους οδικούς άξονες
Δράμα – Αμφίπολη και Ξάνθη Εχίνος .

Όπως τονίζει, τέλος,  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, «λόγω της κεκτημένης και οικοδομηθείσας επί σειρά ετών τεχνογνωσίας και της υψηλής εξειδίκευσης του τεχνικού στελεχιακού δυναμικού η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ήταν αυτή που κλήθηκε να πραγματοποιήσει και την αυτοψία στην γέφυρα της Καβάλας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε στις 9 Νοεμβρίου 2018.  Η  δραστηριότητα αυτή της εταιρείας, είναι ενδεικτική του  ενεργού ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει στον έλεγχο ασφαλείας «γηρασμένων» υποδομών της χώρας».

20 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο CERN

Με στόχο την αύξηση της συμμετοχής, κυρίως των μεταποιητικών, επιχειρήσεων στις προμήθειες που πραγματοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) πραγματοποιήθηκε επιχειρηματική αποστολή στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν περίπου 20 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μεταποιητικές, που έχουν έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας και συμμετείχαν ο Προέδρος του ΣΒΒΕ κ Αθ. Σαββάκηςκαι ο κ. Αν. Τζήκας Πρόεδρος της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της αποστολής έγινε η παρουσίαση των επιχειρήσεων, η καθοδήγησή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του  και τις προδιαγραφές υπηρεσιών και αγαθών που θέτει o CERN, ώστε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να εγγραφούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού.

Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network (EEN) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Το ΕΒΕΘ για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία

Ο ρόλος της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης ήταν το θέμα εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης,

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητές  ο Δρ. Πρ. Τσιαβός, Πρόεδρος ΔΣ ΟΒΙ,  ο  Γενικός Διευθυντής ΟΒΙ, ο Δρ. Ι. Καπλάνης, ο Δρ. Γ. Δρόσος, Προϊστάμενος Τμήματος Επιχειρημ. Καινοτομίας & Αριστείας στη Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας, ο  Σωτήριος Ρόκκος, Διευθυντής Τεχνολογικής Πληροφόρησης ΟΒΙ και ο Δρ. Γ. Ασημόπουλος, Υπεύθυνος Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, ΟΒΙ, αναφέρθηκανν στο ρόλο της Ακαδημίας Βιομηχανικής Iδιοκτησίας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, στη Διανοητική Ιδιοκτησία στο πλαίσιο της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό & την Επιχειρηματική Καινοτομία, στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση & την Ανάπτυξη Περιφερειακών Γραφείων του ΟΒΙ, καθώς και σε θέματα Τεχνολογικής Πληροφόρησης του Οργανισμού.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

“Νοιάζομαι και Δρω”

Στην 3η Επιστημονική Συνάντηση του εκπαιδευτικού δικτύου “Νοιάζομαι και Δρω” συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο του Κολεγίου “Δελασάλ”, παρουσιάζοντας μέρος των δράσεων εθελοντισμού και αλληλεγγύης που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές του Κολεγίου κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Το δίκτυο “Νοιάζομαι και Δρω”, το οποίο στηρίζεται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Δεσμός”, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, έχει ως στόχο να καλλιεργήσει το πνεύμα του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ενεργού πολίτη στους μαθητές όλων των σχολείων πανελλαδικά.

Το Κολέγιο “Δελασάλ” συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με δράσεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, 1500 μαθητές από 33 Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά όλης της Ελλάδας συμμετείχαν στην Α’ και Β’ φάση του  Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ορθογραφίας, “Γυρίζω την Ελλάδα με ένα Γράμμα”, που διοργανώνει εδώ και 6 χρόνια με απόλυτη επιτυχία το Κολέγιο.

Η Γ´ και τελευταία φάση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του «Δελασαλ» την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου.

Εμπόριο και υψηλή αισθητική

Μπορεί ο εμπορικός κόσμος να γκρινιάζει για τη χαμηλή κατανάλωση, ωστόσο, η κινητικότητα, οι πρωτότυπες δράσεις και οι καινουργιοι χώροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για τη νέα  χρονιά.

-Το πρόσφατα βραβευμένο με το παγκόσμιο Red Dot Award καινοτόμο ελληνικό brand hellofrom, έρχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τα σουβενίρ. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης σύγχρονα design σουβενίρ με πολύ υψηλά κριτήρια αισθητικής, και ανοίγει το πρώτο lifestyle souvenir store. Η hellofrom, που έχει κερδίσει 4 βραβεία το 2018, διθυραμβικές κριτικές και αναφορές σε διεθνή και εγχώρια μέσα, ετοιμάζεται να κατακτήσει σύντομα και τη βρετανική αγορά.

Στο πλαίσιο  της νέας  συνεργασίας της hellofrom με τον οίκο Parthenis παρουσιάστηκε  στο hellofrom Thessaloniki lifestyle souvenir store η limited edition δημιουργία του Οίκου που  έγινε για πρώτη φορά αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη.  Η Ορσαλία Παρθένη,  βρέθηκε στην πόλη αποκλειστικά για να παρουσιάσει το T-shirt (Θ for Thessaloniki) με την υπογραφή Parthenis εμπνευσμένο από την πόλη μας.

– Η Θάλεια Εξάρχου (bejewel by Thalia Exarchou) και η Αντωνία Καρρά παρουσίασαν τη  συλλογή Antonia Karra Pleiades Collection με λάμψη και άρωμα ελληνικής μυθολογίας. Οι Πλειάδες, εφτά αδελφές και ακόλουθοι της θεάς Άρτεμης, είχαν συνδέσει το όνομά τους με την αλλαγή των εποχών. Ειδικά η Αλκυόνη -και η σχέση της με τον Ποσειδώνα- ήταν η αφετηρία για το “δέσιμο” του μύθου, του υγρού στοιχείου και του ομώνυμου ουράνιου σχηματισμού στον αστερισμό του Ταύρου. Αυτό το “δέσιμο” και ο μοναδικός του χαρακτήρας είναι και ο άξονας που δίνει ταυτότητα στο σύνολο της συλλογής.

Photos by Red Carpet-Photographer: Marios Migkos (Hosted By ”Panama”)

-Τα καταστήματα Rodanos παρουσίασαν τα νέα επώνυμα  brands όπως EMPORIO ARMANI, EA7 – ARMANI, DSQUARED2, MARELLA, JOHN RICHMOND, aesthet, ALEXANDRA KOUMBA, Grecian Chic, SOPHIE DELOUDI, STELIOS KOUDOUNARIS, ETOILE CORAL, It’s all Greek on me, frankie morello, κ.α

– Ο σχεδιαστης Nassos παρουσίασε τη νέα συλλογή ρούχων του στο κατάστημα  Nassos couture με ποιοτικές δημιουργίες υψηλής ραπτικής

– Το νέο hot spot σημείο στην περιοχή του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, το Panama Fusion Bar – Restaurant άνοιξε τις πύλες του και προσφέρει  υπηρεσίες  all day bar αλλά και εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας

Προηγούμενο άρθροH ατζέντα της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΣπ. Κουζινόπουλος: “Το ιστορικό παρελθόν είναι πολύτιμος σύμβουλος”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.