Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
5070

Tης Λιάνας Αλεξανδρή

Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΕ στις Βρυξέλλες για θέματα Ενέργειας

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου, με τον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mr.Miguel Arias Cañete.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή την ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2018 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Καθαρός πλανήτης για όλους.» Ο Επίτροπος Cañete ανέλυσε το όραμα της Ευρώπης για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Για το μείζον θέμα της ενέργειας για τη βιομηχανία, συζητήθηκαν το ύψος του κόστους ενέργειας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στο θέμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διότι η ενέργεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές παραγωγής και διαμόρφωσης κόστους για τη μεταποίηση.

Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος και η θετική επίδραση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Δικτύων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα

EBEΘ Κουπόνια… Καινοτομίας αξίας 10.000 ευρώ το ένα

Εκδήλωση παρουσίασης της πρόσκλησης για υποβολή καινοτόμων σχεδίων νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή διαδικασιών από επιχειρήσεις της γαλάζιας ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης χορήγησης κουπονιών καινοτομίας του έργου 4helix+.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΘ προσκάλεσε στην εκδήλωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του, που δραστηριοποιούνται σε τομείς της επονομαζόμενης «γαλάζιας ανάπτυξης» (επιχειρήσεις αλιείας, επεξεργασίας αλιευμάτων, υδατοκαλλιέργειες, παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, ναυπήγησης και επισκευής σκαφών, γαλάζιες βιοτεχνολογίες, κλπ.).

Οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πιλοτική δράση του έργου 4helix+ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg MED), στο οποίο συμμετέχει και το ΕΒΕΘ, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν κουπόνι ύψους 10.000€ για καινοτόμα σχέδια δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία με δημιουργικές επιχειρήσεις (design, διαφήμισης marketing κ.λ.π.) ή δημιουργικούς ερευνητικούς φορείς, ως παρόχους τεχνογνωσίας.

Μέσω των κουπονιών καινοτομίας πρόκειται να υποστηριχτούν 48 καινοτόμα σχέδια, έξι εκ των οποίων από ΜΜΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 480.000€.

Σχετική Πρόσκληση Υποβολής Καινοτόμων Σχεδίων έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του 4helix+ και είναι προσβάσιμη μέσω του https://4helix.unicam.it/kp_voucher.php . Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του έργου έχει δημοσιευθεί διεθνής κατάλογος Παρόχων Τεχνογνωσίας (δημιουργικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων) ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εγγραφές και είναι προσβάσιμος μέσω του https://4helix.unicam.it/approved_kp.php .

Κίνητρα για τη μεταποίηση ζητά το ΒΕΘ 

Για αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων, δημιουργίας κινήτρων, και στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δη της μεταποίησης, πέρα από μικροπολιτικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μιλώντας στο δείπνο του Επιμελητηρίου για την έλευση του νέου έτους.

«Μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα. Για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% και πλέον τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Χρειάζεται γρήγορους και ταυτόχρονα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Επιπλέον, στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται το αγκάθι των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας. Ο κ. Δούκας επεσήμανε πως η οικονομία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες, ενώ τόνισε πως για να υπάρξει οικονομική ανάφλεξη απαιτείται να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα.

«Για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει πρώτα από όλα να επιστρατευτούν τα πιο άξια στελέχη. Στη συνέχεια να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο κ. Δούκας και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με ένα μικρό πρόστιμο της τάξεως του 4%.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το ΒΕΘ, βράβευσε δύο επιχειρήσεις – μέλη του για την εξαγωγική τους δραστηριότητα, την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems, που ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2018

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του ΣΕΒΕ από τους πρώτους μήνες του 2018, οι εξαγωγές αγαθών της Ελλάδας ξεπέρασαν τα €33 δις. καθώς ανήλθαν σε €33.417,9 εκατ., ποσό το οποίο αποτελεί επίδοση ρεκόρ. Η σημαντική αυτή επίδοση αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλέον αντιληφθεί τα οφέλη της εξωστρέφειας, αναπτύσσοντας τη διεθνή τους δραστηριότητα.

Επίσης, καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη υποστήριξης των επιχειρήσεων από το ελληνικό κράτος με την άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων που θα ωθήσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να στραφούν στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, απαραίτητη κρίνεται η υποκατάσταση των εισαγωγών από ελληνικά προϊόντα, καθώς οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν σημαντικά κατά €4.778,9 εκατ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας το Δεκέμβριο 2018 ανήλθαν στο ποσό των €2.570,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά €74,7 εκατ. έναντι του Δεκεμβρίου 2017, όπου η εξαγωγική μας επίδοση ανήλθε σε €2.645,0 εκατ.

Στο σύνολο του έτους όμως, οι εξαγωγές μας σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά €4.540,5 εκατ., δηλαδή 15,7%, καθώς ανήλθαν στο ποσό των €33.417,9 εκατ. έναντι €28.877,4 εκατ. το 2017. Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε €22.152,4 εκατ. έναντι €20.010,6 το 2017, με την άνοδο να διαμορφώνεται στα €2.141,8 εκατ., δηλ 10,7%.

Χάθηκαν τα κονδύλια για την ανάπλαση της Πλ. Διοικητηρίου;

Σύσκεψη για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου είχε προ εβδομάδων – και προετοιμάζοντας την προεκλογική της ατζέντα για το Δήμο – η κ. Νοτοπούλου επισημαίνοντας ότι «…η πλατεία Διοικητηρίου είναι ανοικτή πληγή στην καρδιά της πόλης, που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Παίρνουμε την πρωτοβουλία γιατί είμαστε με τον πολιτισμό, τις όμορφες και ελεύθερες πλατείες όπου συνυπάρχουν τα μνημεία και τα νεότερα στοιχεία, με σεβασμό στην ιστορία της πόλης προς όφελος των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να γιατρέψει τις πληγές της».

Ωστόσο, ο πρώην Γεν Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Στρ. Σιμόπουλος,την επαναφέρει στην τάξη:

«Ενημερώνω (την κ. Νοτοπούλου) ότι επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή της δια της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης (συμμετείχαν στη σύσκεψη) είχαν «χάσει», την εξασφαλισμένη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου χρηματοδότηση των σχετικών μελετών (της πλατείας).Τονίζω ακόμη μία φορά ότι δεν θα της επιτρέψουμε να οικειοποιείται δράσεις στις οποίες δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή, ειδικά όσον αφορά στις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Καλό είναι λοιπόν να είναι εξαιρετικά προσεκτική στο μέλλον.Έχει και αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά της».

Στο Πάρκο ΧΑΝΘ τα ανακυκλωμένα έπιπλα του προγράμματος Zero Waste Future της CocaCola

Μια σειρά από πολύχρωμα 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό τοποθετήθηκαν πριν λίγες ημέρες στο Πάρκο ΧΑΝΘ. Η επιλογή του σημείου αλλά και η τελική μορφή των επίπλων καθορίστηκαν από τους ίδιους τους πολίτες, μέσα από «ψηφοφορία» που πραγματοποιήθηκε στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της δράσης Print Your City, www.printyourcitycoca-cola.gr. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από την Coca-Cola στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future και είναι αφιερωμένη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης με στόχο να τους ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει στα θέματα της κυκλικής οικονομίας.

Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες η Coca-Cola προσκάλεσε τους Θεσσαλονικείς να φανταστούν την πόλη τους «αλλιώς» και να αφήσουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα. Η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμορφώνοντας οι ίδιοι το τελικό αποτέλεσμα. Περισσότερα από 3.000 σχέδια δημιουργήθηκαν, ενώ τα 6 πιο δημοφιλή χρησιμοποιήθηκαν για τα έπιπλα που βρίσκονται τώρα στο Πάρκο ΧΑΝΘ, τα οποία μπορούν πλέον να απολαμβάνουν οι Θεσσαλονικείς.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν πολύ απλή και άκρως διασκεδαστική. Οι πολίτες σχεδίασαν 3D printed «έπιπλα» βάσει της δικής τους αισθητικής και προτίμησης, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη γειτονιά, στην οποία θα τοποθετηθούν. Οι επισκέπτες της πλατφόρμας «σχεδίασαν» το δικό τους έπιπλο, επιλέγοντας το σχήμα, το χρώμα αλλά και τις επιπρόσθετες λειτουργίες που επιθυμούσαν να έχει. Οι επιλογές αναφορικά με την τοποθεσία βρίσκονταν ανάμεσα σε τέσσερα σημεία που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία – την Πλατεία Γαλοπούλου, το Πάρκο ΧΑΝΘ, την Πλατεία Καραμανλή και το Πάρκο Πατρικίου.

Tα 6 επικρατέστερα έπιπλα, για τη δημιουργία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν 500 κιλά πλαστικού διαθέτουν και λειτουργικά οφέλη για τους πολίτες, όπως ράμπα ποδηλάτου, ένα μικρό τραπέζι και ταΐστρα για τους τετράποδους φίλους μας. Επίσης, όλα τα έπιπλα διαθέτουν το δικό τους δέντρο αλλά και το δικό τους χώρο για να καθίσουν οι επισκέπτες του πάρκου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της δράσης ήταν η ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών στους μπλε κάδους, αλλά και στο Zero Waste Lab, το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας που βρίσκεται στη HELEXPO στη Θεσσαλονίκη κι είναι ανοιχτό για το κοινό.

Το πρόγραμμα Zero Waste Future υλοποιείται από την Coca-Cola για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την δημιουργική ομάδα των Τhe New Raw και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης. Μέσα από τη δράση αυτή η εταιρία φιλοδοξεί να καταστήσει την Θεσσαλονίκη την πρώτη «Zero Waste πόλη» – δηλαδή μια «πόλη μηδενικών απορριμμάτων» – στην Ελλάδα.

Η Cineplexx Group επεκτείνεται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Ύστερα από την πρόσφατη επιτυχία του κινηματογράφου τεχνολογίας IMAX στα Cineplexx της Θεσσαλονίκης και μετά την μεγάλη εισπρακτική άνοδο και την αύξηση της επισκεψιμότητας, ο Christof Papousek, CFO και μέτοχος CINEPLEXX CINEMA GROUP, δήλωσε ότι «η επέκταση της Εταιρίας στην Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες μας , αφού βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για δημιουργία κινηματογράφου και στην Αθήνα.»

Η επεκτατική πολιτική της Εταιρίας συνεχίζεται στη Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και την Αυστρία όπου τρεις κινηματογράφοι UCI της Odeon Cinemas Group περνούν στα χέρια της Constantin Film-Holding, μητρικής εταιρίας της Cineplexx Group

IMET: Αιτήσεις για το Βραβείο Καλύτερης Οδικής Ασφάλειας

To ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) είναι ο κύριος ελληνικός ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους πανευρωπαϊκά. Από το 2018 το ΙΜΕΤ έχει θεσπίσει το ετήσιο βραβείο “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας”. Στόχος του είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, “να αναδείξει βέλτιστες πρακτικές προαγωγής της οδικής ασφάλειας, ώστε να τύχουν ευρείας εφαρμογής στη χώρα”.

Το βραβείο απονέμεται σε Φορέα (Δημόσιο, Ιδιωτικό, Μικτό-Νομικό πρόσωπο: υπηρεσίες, εταιρείες, σχολεία δημόσια και ιδιωτικά, δημοτικές και αυτοδιοικητικές αρχές, Περιφέρειες, κοινωνικοί φορείς κλπ.) για σχετική δράση του που έχει ξεκινήσει ή βρισκόταν σε διαδικασία υλοποίησης εντός των 12 προηγουμένων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης συμμετοχών και απονέμεται για δεύτερη χρονιά και για το 2019 η καταληκτική ημερομηνία λήξης συμμετοχών είναι η 31η Μαρτίου 2019.

Οι φορείς που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής τους για το ετήσιο βραβείο “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας” καλούνται να υποβάλλον την υποψηφιότητά τους στη φόρμα που βρίσκεται ανηρτημένη στο επίσημο site του ΙΜΕΤ (https://www.imet.gr/awards/drasi.php) μέχρι την 31 Μαρτίου 2019 το αργότερο. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν έγκαιρα και η βράβευση και απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο 2019 σε ειδική τελετή..

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

H Lime επίσημος συνεργάτης Έξυπνης Kινητικότητας του Delphi Economic Forum

Τη συνεργασία της με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ως επίσημος συνεργάτης Έξυπνης Kινητικότητας ανακοίνωσε η καινοτόμος εταιρεία Lime, μετά την επιτυχημένη έναρξη της δράσης της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τα ηλεκτρικά πράσινα πατίνια

Απο τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκινάει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μέχρι και την Κυριακή, 3 Μαρτίου που ολοκληρώνονται οι εργασίες, οι περίπου 2,000 συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime αποσυμφορίζοντας την πόλη των Δελφών.

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime , με παρουσία σε 140 πόλεις στον κόσμο, είναι ασφαλή και εύκολα στη χρηση, κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25χλμ/ώρα, λειτουργούν με ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη μπαταρία και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Το βράδυ θα συλλέγονται από την τοπική ομάδα της Lime στους Δελφούς, θα επαναφορτίζονται και κάθε πρωί θα τοποθετούνται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου πραγματοποιείται το Φόρουμ, για την εξυπηρέτηση των συνέδρων.

Από το χώρο του Πολιτισμού στην Αυτοδιοίκηση

Ενας καταξιωμένος συνάδελφος δημοσιογράφος, ο Γρηγόρης Γρηγοράς, κατεβαίνει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Θεσσαλονίκη Θετικά του Μάκη Κυριζίδη.

Ο Γρηγόρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, σπούδασε Προγραμματισμό και Ανάλυση Η/Υ και από το 1991 εργάζεται ως Δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό ρεπορτάζ, όπου έχει διακριθεί.

‘Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Διευθυντής Προγράμματος Ραδιοφωνικών Σταθμών της Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου Θεατρικών ομάδων της πόλης μας, Ιδιοκτήτης Τοπικής Εφημερίδας και Υπεύθυνος παραγωγής και Παρουσιαστής Τηλεοπτικών Εκπομπών – από το 1999.

Από το 2016 είναι Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της εταιρείας Spark Advertising Group, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, γιορτάζοντας με φίλους και υποστηρικτές αυτό το σημαντικό ορόσημο στη μέχρι σήμερα πορεία του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς με πολλές εκπλήξεις της βραδιάς, καθώς οι μικροί φίλοι του Χωριού μοιράστηκαν με το κοινό το θεατρικό τους ταλέντο. Ακολουθησε cocktail με live performance από το συγκρότημα με βιολιά Trinity Electric String Trio.

Εκμετάλλευση Διατηρητέων από το Δημόσιο και την Τοπική Aυτοδιοίκηση – Γιατί όχι;

Στη δαπάνη μεγάλων ποσών για τη μίσθωση χώρων στέγασης κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, την ώρα που ένας αριθμός κτιρίων -(συχνά διατηρητέων) τελούν σε αχρησία… που με τη φθορά του χρόνου καταλήγει, ή μπορεί να καταλήξει σε αχρηστία, αναφέρεται σε σημείωμα του στο δελτίο του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Μπίλιας.

Στον αντίποδα, τα κτίρια που δεν εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, ταυτίζονται σχεδόν αποκλειστικά με πολιτιστικές χρήσεις, γεγονός που αποτελεί μια άλλη όψη του ιδίου προβλήματος. Ναι ο Πολιτισμός χρειάζεται τους χώρους του. Ας σκεφτούμε όμως: Όλες αυτές οι πολιτιστικές χρήσεις, έχουν τον αντίκτυπο και την απήχηση που δικαιολογούν την… πυκνότητά τους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο; Ή μήπως απλά υφίστανται για να λέμε πως… κάτι κάναμε τα κτίρια;

Το φαινόμενο είναι πανελλήνιο. Συμβαίνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα αστικά κέντρα της περιφέρειας με συχνότητα που ποικίλει. Πρόκειται για μια αμέλεια που λαμβάνει διαστάσεις κατασπατάλησης πόρων, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν αξιοποιούσαν όλα αυτά τα κτίρια με πιο ορθολογικό τρόπο.

Ετσι, οι επιλεγμένες πολιτιστικές χρήσεις θα είναι αντίστοιχες της «ζήτησης» μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά και ένα κτιριακό «κεφάλαιο» θα προσφέρει στέγη σε υπηρεσίες πιο άμεσες και αναγκαίες για τους πολίτες: στο πεδίο των γραφειοκρατικών εξυπηρετήσεων, στο πεδίο της περίθαλψης, ακόμα και στο πεδίο της κινητροδότησης (δια της παραχώρησης χώρου) σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να προσφέρουν ώθηση στην ανάπτυξη…, καταλήγει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ας σκεφτούμε πολύ απλά, ότι οι «έξυπνες πόλεις» ξεκινούν από τους «έξυπνους» διοικητές τους, που κάνουν «έξυπνες» επιλογές…

Μια πρότυπη γειτονιά για τη Θεσσαλονίκη

Η «μεταμόρφωση» της υποβαθμισμένης περιοχής των Λαχανοκήπων, σε πρότυπη γειτονιά της πόλης, αποτελεί για τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Ταχιάο μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου του για την Θεσσαλονίκη.

Σε video που ανάρτησε στα social media, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» αναφέρει πως «οικογένειες με καταγωγή από την γειτονική Μυγδονία που εγκαταστάθηκαν εδώ πριν από το 1912 για να ενισχύσουν την ελληνική παρουσία στην πόλη, ζούν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια διαρκή εκκρεμότητα. Σήμερα η γειτονιά τους, η περιοχή των Λαχανοκήπων ρημάζει».

«Μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου μου είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησα, όταν ακόμη ήμουν αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, να αποτελέσουν οι Λαχανόκηποι μια πρότυπη γειτονιά στον οικιστικό ιστό της πόλης. Είναι ένα στοίχημα που αφορά όλη την πόλη» καταλήγει ο κ. Ταχιάος.

Ημερίδα: Νέο Λύκειο – Επαγγέλματα του Μέλλοντος

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με θέμα την Επιλογή Σπουδών και Επαγγέλματος οργανώνει το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στις 4 Μαρτίου , με προσκεκλημένο ομιλητή το Δρ Χρήστο Ταουσάνη, Διδάκτορα Α.Π.Θ., Σύμβουλο Σταδιοδρομίας της εταιρείας EMPLOY και συγγραφέα της σειράς οδηγών Σπουδών ΕΠΙΛΕΓΩ Σπουδές & Επάγγελμα από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου . Ο Δρ Ταουσάνης θα ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς για όλα τα δεδομένα αναφορικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και την κατανομή των σχολών στα 4 επιστημονικά πεδία, βοηθώντας στην έξυπνη επιλογή ομάδας προσανατολισμού. Επίσης, θα αναφερθεί στις σχολές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων του μηχανογραφικού και θα δώσει διευκρινίσεις σε ειδικά δεδομένα, όπως Ειδικές Κατηγορίες Υποψηφίων, Μετεγγραφές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Μηχανογραφικό Κύπρου κ.ά. Τέλος, μέσα από πρωτοποριακές έρευνες, θα συζητηθούν οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και θα παρουσιαστούν καινοτόμες ειδικότητες και εξειδικεύσεις.

Ο Χορός των Ανεμώνων αναβίωσε για καλό σκοπό

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ασύλου του Παιδιού γιορτάστηκαν μέσα από την αναβίωση του Χορού των Ανεμώνων, του μεγαλύτερου κοινωνικού γεγονότος της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, στην κεντρική αίθουσα του Hayat Regency , με χορούς και μελωδίες βγαλμένοι από τη δεκαετία του 1960 και αντίστοιχο dress code με εντυπωσιακά βραδυνά φορέματα για τις γυναίκες.

Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση του πρώτου χορού το Άσυλο του Παιδιού αναβίωσε την ιστορική χοροεσπερίδα η οποία είχε ξεκινήσει για την υποστήριξη του σκοπών Ασύλου. Ο πρώτος χορός δόθηκε το 1921 και το 1955 μετονομάστηκε σε Χορό των Ανεμώνων. Οι χοροί δίνονταν στο Μεντιτερανέ και στη Λέσχη των Αξιωματικών και συγκέντρωναν όλη την αφρόκρεμα της τότε Θεσσαλονίκης

Αναβιώνοντας την αίγλη εκείνης της εποχής, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν ένα ντεφιλέ με φορέματα που έχουν φορεθεί στους Χορούς των Ανεμώνων ενώ ψηφίστηκε και η Μις Ανεμώνα, όπως ακριβώς γινόταν σε αυτές τις χοροεσπερίδες. Κατά την περιγραφή των φορεμάτων ακούστηκαν ονόματα γνωστών τότε ατελιέ όπως αυτό της Κατίνας Παξιμαδά, της Μαρίκας Κιούκα και του Τόνη Φλόκα στα οποία οι νεαρές τότε κυρίες πήγαιναν για να ράψουν τα φορέματα τους μετά από ατελείωτες ώρες αναζήτησης σε περιοδικά για το καλύτερο φιγουρίνι. Στον προθάλαμο, φιλοξενούνταν έκθεση με φορέματα της εποχής που επιμελήθηκε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και η οποία ολοκλήρωνε τη νοσταλγική και ρετρό διάθεση του χορού.

Την εκδήλωση προλόγισε η Μαίρη Ευθυμιάδου, πρόεδρος του Ασύλου του Παιδιού, που ευχαρίστησε τον κόσμο που έχει στηρίξει το έργο της οργάνωσης τόσα χρόνια. . Σημείωσε πως όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο χορός είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς αποφέρει αρκετά χρήματα στην οργάνωση δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του Ασύλου είναι 1,7 εκατ. ευρώ και η ετήσια κρατική επιχορήγηση φτάνει μόλις τα 28.000 ευρώ.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Βίκυ Χατζηβασιλείου

Σύλλογος ΑΧΤΙΔΑ – Μια ξεχωριστή βραδιά και μια ενδιαφέρουσα ομιλία

Όπως κάθε χρόνο, η ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση του Συλλόγου Αρωγής Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος ΑΧΤΙΔΑ, συγκέντρωσε φίλους και υποστηρικτές σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με στόχο όλα τα έσοδα να διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου.

Η πρόεδρος της ΑΧΤΙΔΑΣ, Μάγδα Δούδου, παρουσίασε το έργο και τους στόχους του Συλλόγου ενώ ο γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του με θέμα: «H Ελλάδα σε παρακμή, σε μια Ευρώπη σε κρίση;»

Πολύτιμη ήταν η υποστήριξη της εκδήλωσης από τους χορηγούς: KΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, INTERLIFE Ασφαλιστική, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ bandage & chemical industry, GARDEN HOME Tsakiridis, βιομηχανία ζυμαρικών ΕURIMAC, ΤΗΕ ΜΕΤ HOTEL, γραφικές τέχνες REPROTIME καθώς και από τους χορηγούς επικοινωνίας Ερωτικός 94.8, Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, Thessnews, TV100/F100, Atlas tv, voria.gr, grtimes, orathess.gr, Livemedia, praximag, vfm91,1, E-charity, Respect Zone

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μπεχράκης: η «φυγή» ενός σπουδαίου
Επόμενο άρθροΤο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μέσα από 12 φωτογραφικά κλικ!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.