Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
2777

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

Την ευφορία από τα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες ήρθε να «σκιάσει” η είδηση για το κανόνι της Thomas Cook που φαίνεται να επηρεάζει ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την έξαρση των Μεταναστευτικών  ροών και την αμηχανία που επέδειξε η Κυβέρνηση για το θέμα – τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες – χτύπησαν καμπανάκια για «τέλος του μήνα του μέλιτος» κ.α. συναφή. Ιδωμεν.

Στα εν οίκω, μείζον θέμα το Μετρό στη Βενιζέλου, η διαμάχη για το οποίο φαίνεται ότι τελικά άρχισε να κουράζει τον κόσμο. Σε σημείο που έφτασε ο κ. Βούγιας να προτείνει να καταργηθεί η ίδια η στάση – στη λογική της λύσης του γόρδιου δεσμού. Ενδιαφέρουσα η άποψη, αλλά αμφιβάλλω αν θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι.

Ικανοποίηση ΣΕΒΕ και ΣΒΕ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ  

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την υιοθέτηση από τον Πρωθυπουργό των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Ο ΣΒΕ αναφέρεται συγκεκριμένα στις εξής προτάσεις: 

-Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου

Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης του ΣΒΕ αποτελεί τολμηρή απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και πλέον συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια

-Thess Intec

Ένα πάγιο αίτημα του ΣΒΕ, και συνολικά των φορέων της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών «Thess Intec», έγινε αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό σε λιγότερο από 50 μέρες από την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, γεγονός πρωτόγνωρο για ελληνική κυβέρνηση. Κατά τον ΣΒΕ, είναι απόλυτα σωστή η ρήτρα των δύο ετών που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης  για τη συλλογή ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα να εγκατασταθούν στο νέο τεχνολογικό πάρκο «Thess Intec». 

– Εξυγίανση Περιοχής Καλοχωρίου 

Ο Πρωθυπουργός  υιοθέτησε την πρόταση που μόνος ο ΣΒΕ διεκδικεί την τελευταία πενταετία, που αφορά στην εξυγίανση και οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου. 

-Μακεδονικά Προϊόντα

Η σημασία που απέδωσε ο Πρωθυπουργός με τη δέσμευσή του για προστασία των προϊόντων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» δικαιώνει τη θέση του ΣΒΕ για διεθνή κατοχύρωση των σχετικών brand names, προκειμένου να υπάρξει αποφυγή προβλημάτων με ομοειδή προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στις διεθνείς αγορές.

 Α.  Γεωργιάδης στο ΕΒΕΘ: Το μνημείο του Αγνωστου Επιχειρηματία

Για την ύπαρξη πραγματικού και τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, που έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε πράξη και «θα φέρει τους επόμενους μήνες ένα μέλλον που ούτε και εμείς οι ίδιοι είχαμε φανταστεί», έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του γεύματος που οργάνωσε το ΕΒΕΘ, στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα, δήλωσε ότι «δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα έπρεπε να φτιάξουμε και το μνημείο του Αγνώστου Επιχειρηματία για την προσπάθειά του να επιβιώσει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Όμως θα παράσχουμε στον Έλληνα επιχειρηματία εκείνο το περιβάλλον που θα του επιτρέψει να πάει ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε τους 2 πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ να δώσουμε το μήνυμα της ταχύτητας, να παίρνουμε μία απόφαση στον σωστό χρόνο».

Επιπλέον επεσήμανε ότι «η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μειώνει και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και άρα και το επιτόκιο που οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, σημείωσε πως θα πρέπει να καθιερωθούν διαδικασίες αδειοδοτήσεων fast track, για όλες τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ στο θέμα της απονομής δικαιοσύνης οι τρομακτικές καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα πολύ φιλοεπιχειρηματικό πρόσωπο και χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα για να μπορέσει η χώρα να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης ζήτησε από τον πρωθυπουργό το ΒΕΘ 

Επιτάχυνση της ανάπτυξης με βιώσιμους όρους, αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος,  που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό, καθώς και άμεση εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας ζήτησε μεταξύ άλλων με υπόμνημα του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 

Το υπόμνημα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επιμελητηρίων με τον κ. Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό το επιμελητήριο έθεσε σειρά αιτημάτων, μέρος εκ των οποίων περιλαμβάνονται τελικά  στη δέσμη οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  

-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση. 

-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και μείωση του  ΕΝΦΙΑ.

-Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών- ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες- κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμά στη Βουλγαρία.  

-Άμεση εξυγίανση και βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. 

-Χρηματοδοτικά εργαλεία, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.

-Ουσιαστική αντιμετώπιση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

-Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση καθώς συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στη δημιουργία πλούτου, όσο και θέσεων εργασίας.

 

 Η παρουσία της Lockheed Martin στην Ελλάδα

 «Η Lockheed Martin δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα, καθώς έχουμε μια παρουσία, η οποία είναι 70 και πλέον ετών, ως εκ τούτου είμαστε γνώριμοι στον ελληνικό λαό», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κι εκπρόσωπος της εταιρίας Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας.

 Ο κ. Πλέσσας αναφερόμενος στην εκτενή παρουσία της ειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε τις σημαντικότερες πτυχές των προγραμμάτων αλλά και των συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανική βάση. Με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την αναβάθμιση 85 εκ του στόλου των ελληνικών μαχητικών στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72 V (από το Viper), ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά και σημαντικών εργασιών αλλά και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) θα εγκαταστήσει όλα τα νέα συστήματα του μαχητικού F-16V (Viper) εδώ στην Ελλάδα» και έτσι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια «θα επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία μαζί με τεχνογνωσία και τεχνολογία για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Lockheed Martin στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο μαχητικό 5ης Γενιάς F-35, όπως και στην προοπτική ένταξής του σε υπηρεσία από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin και άλλους εννέα συνεταίρους. Το αεροπλάνο αυτό σχεδιάστηκε με βασικά χαρακτηριστικά μαχητικών 5ης γενιάς, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι τα χαρακτηριστικά στέλθ (stealth), η ικανότητα δηλαδή του αεροπλάνου να είναι δυσδιάκριτο από τα εχθρικά ραντάρ», περιέγραψε.

ΕΒΕΘ: Η μάχη της Βενιζέλου   

Το ΕΒΕΘ εξαρχής τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το έργο πρέπει να έχει ένα αποδεκτό κόστος κατασκευής και να εδράζεται σε απολύτως εφικτές τεχνικά λύσεις. Απαραίτητη για τη συνολική λειτουργία του έργου είναι η ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου, καθώς το Μετρό οφείλει καταρχάς να είναι λειτουργικό, ενώ είναι εύλογη η απαίτηση να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και της αγοράς. 

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το Μετρό στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια, ο ανάδοχος υποβάλλει μελέτες στην Αττικό Μετρό ΑΕ, που παραμένουν ασχολίαστες Οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται είναι σημαντικές και διαφαίνεται ότι το κύριο πρόβλημα συναρτάται με την απόφαση μετατόπισης του σταθμού της Βενιζέλου νοτιότερα, για να αποφευχθεί η μετακίνηση, απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. 

Επίσης εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης των σχετικών μελετών και της διόγκωσης του κόστους του έργου κατά ένα σημαντικό ποσό, λόγω των πρόσθετων κατασκευών, η εξέλιξη του καθυστερεί απελπιστικά. 

«Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα και αισθητή ενόχληση στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς είναι εύλογο το ΕΒΕΘ να θεωρεί ως μόνη εφικτή λύση, επειδή ακριβώς είναι μελετημένη και κοστολογημένη, την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο αρχικό σημείο που είχε υποδειχθεί», υπογράμμισε καταληκτικά η διοίκηση του ΕΒΕΘ στην σύσκεψη.

Το Υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στο  Black Sea Basin Programme 

Επικεφαλής εταίρος στο Πρόγραμμα Interreg ” Black Sea Basin Programme 2014-2020″ ορίστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στην πρόσφατη ανοιχτή πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος που εδρεύει στη Ρουμανία. 

Το έργο ονομάζεται “Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων/LOC-Food” και διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 798.927.50 ευρώ. 

Η εθνική συμμετοχή ανέρχεται σε ποσοστό 8% και η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε 92%. Η υλοποίηση του έργου αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ιδιαίτερα όλες τις επιλέξιμες περιφέρειες της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας. 

Ως Επικεφαλής εταίρος, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) αποτελεί τον συντονιστή του έργου, με εταίρους και συνεργάτες το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πρώην ΑΤΕΙ), το Πανεπιστήμιο “Dunarea de Jos University” της Ρουμανίας, την Αναπτυξιακή  Ένωση “Association of Tourism Development in Moldova” της Μολδαβίας, το Πανεπιστήμιο “Varna University of Management” της Βουλγαρίας και την Ακαδημία “Odessa National Academy of Food Technologies” της Ουκρανίας.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές μέσω ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις και ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία. 

Στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης,  το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος (associated partner) σε πρόταση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Η Πρόταση η οποία εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική  Αρχή του Προγράμματος και φέρει τίτλο “Rapid Earthquake Damage Assessment Consortium” και ακρωνύμιο REDACt, έχει προϋπολογισμό 977.000 ευρώ. 

Αφορά στην ταχεία εκτίμηση βλαβών από σεισμούς όσο και καταστροφές γεωτεχνικού χαρακτήρα, με βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος βασισμένου σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT)  για την εκτίμηση των βλαβών σε πραγματικό χρόνο, προσδίδοντας σε εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες σημαντικές δυνατότητες αποτελεσματικής απόκρισης, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας πολιτών και υποδομών.

Το ελληνικό  Εμπόριο ως πολλαπλασιαστής της Ανάπτυξης

«Έχουμε σχέδιο για την εμπορική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Η υποστήριξη του brand “Μακεδονία”, η υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς “Thess Intec”, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη των συγκοινωνιακών σταθμών (λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο) θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, στη συνάντηση του με  τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γεώργιο Καρανίκα.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη μεθοδολογία με την οποία το ελληνικό εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, καθώς αποτελεί όχι μόνο τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτήρισε “εξαιρετικά εποικοδομητική” τη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι το Διοικητήριο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη του παρεμπορίου, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη στήριξη των συνεργατικών σχηματισμών τύπου cluster στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γεώργιος Καρανίκας, επεσήμανε ότι: “Η συνάντησή μου με τον κ. Καράογλου με ικανοποίησε ιδιαίτερα διότι άκουσε με ενδιαφέρον και προσοχή τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές στη Βόρεια Ελλάδα». 

Τα ορυκτά και ο άνθρωπος 

Έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) λειτουργεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
στη Θεσσαλονίκη Η μεταφορά από το Μουσείο Γουλανδρή Αθήνας πραγματοποιείται  με την οργανωτική φροντίδα και οικονομική συνδρομή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και την ειδική χορηγία εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μία έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, τις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος. Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη συνδρομή του ΣΜΕ και παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), προκειμένου να φιλοξενηθεί και να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ύστερα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε στην Αθήνα από μικρούς και μεγάλους. 

 

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της . Έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Παράλληλα με τα εκθέματα πάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου  παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πως αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του ΣΜΕ και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα ενώ Χρυσοί χορηγοί είναι ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 

H Θεσσαλονικιά  μπύρα ΝΥΜΦΗ 

Στην ετήσια γιορτή επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πολιτισμού της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συμμετείχε η νέα ξεχωριστή μπύρα ΝΥΜΦΗ, που παράγεται στη Θεσσαλονίκη και διανέμεται στη Βόρειο Ελλάδα.

Το  περίπτερο της επίσημης μπύρας της ΔΕΘ προσέλκυσε τους λάτρεις της μπύρας οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα συστατικά της ΝΥΜΦΗΣ , ενώ είχαν επίσης της ευκαιρία να προμηθευτούν και  να απολαύσουν από τα σημεία πώλησης της έκθεσης, τη NΥΜΦΗ Dark, τη μαύρη εκδοχή της ΝΥΜΦΗΣ που φτιάχτηκε αποκλειστικά και μόνο για την ΔΕΘ.

Το περίπτερο της νέας Θεσσαλονικιάς μπύρας επισκέφθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας,  καθώς και υπουργοί και βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα. 

Η μπύρα ΝΥΜΦΗ σχεδιάστηκε και παράγεται στη Θεσσαλονίκη από 100% Μακεδονικό κριθάρι και το όνομα της βασίζεται στο μύθο της γοργόνας Θεσσαλονίκης, αδερφής του Μ. Αλεξάνδρου. Με 5 λυκίσκους και 5% αλκοόλ από ανθώδη αρώματα, φρουτώδη γεύση και μία ήπια πικρή επίγευση που ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία, η νέα ΝΥΜΦΗ ετοιμάζεται να κατακτήσει τις Αγορές.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ… 

Η συμβολή του καθηγητή Κ. Καραθεοδωρή

Εκδήλωση τιμής στο μεγάλο Έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή συνδιοργάνωσαν η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ με θέμα «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: η συμβολή του στην επιστήμη και τον ελληνισμό». 

Την εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου χαιρέτισε  ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου και μίλησα οι Γεώργιος Στάμου, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικού ΑΠΘ, Γεώργιος Κίτης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπατακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικού Τμήματος ΑΠΘ ,Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Συγγραφέας. 

Συντόνισε ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ ενώ προβλήθηκαν  αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε η κόρη του Καραθεοδωρή στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» της ΕΡΤ3. Την οργάνωση της εκδήλωσης υποστήριξε το Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ και η  πρόεδρός του κ. Χαρά Χαραλάμπους 

ΙΜΕΤ: «Ευφυείς και επιεικείς» δρόμοι

Μια βραδιά καινοτομίας, γόνιμης αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας είχαν την ευκαιρία να περάσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι της έρευνας και της τεχνολογίας γνωρίζοντας τα επιτεύγματα του ΙΜΕΤ  (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» που διοργάνωσε για 14η χρονιά το ΕΚΕΤΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Οι επισκέπτες, ανακάλυψαν τις δυνατότητες του Safe Strip και των logistics στην υπηρεσία των έξυπνων πόλεων, «δοκίμασαν» το δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης, έμαθαν για τους μετρητές ακριβείας της κινητής μονάδας που μετρά τα καυσαέρια  κι έπαιξαν με το επιτραπέζιο μιας βιώσιμης πόλης που δημιουργείται από τους ίδιους. Δίπλα τους, οι ερευνητές και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης ο οποίος τόνισε ότι το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ προσανατολίζεται σταθερά στις προτάσεις βέλτιστων λύσεων για την οδική ασφάλεια και για «ευφυείς και επιεικείς δρόμους» με στόχο πάντα την ίδια την κοινωνία. «Πίσω από τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών. Αυτό διαπιστώνουν και σήμερα, εδώ, οι επισκέπτες, σ’ αυτή την ημέρα εξωστρέφειας», υπογράμμισε 

Τιμητική Βράβευση για τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Φόρουμ με τίτλο «Γυναίκες στην Ογκολογία: Διευρύνοντας τα Σύνορα» το Σωματείο Women 4 Oncology Hellas προχώρησαν στην τιμητική βράβευση της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Σίσσυς Παυλοπούλου, 

Μια βράβευση με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα τόσο για τις W4O, όσο και για τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς η κ.Παυλοπούλου αποτελεί θερμό υποστηρικτή και αρωγό του Σωματείου και ‘πρέσβειρα’ των σκοπών του.

Η τελετή  πραγματοποιήθηκε. στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης 

The Excelsior Thessaloniki :10 χρόνια για το εμβληματικό ξενοδοχείο

Σε  εορταστική ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν οι δράσεις για τη συμπλήρωση των 10 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου The Excelsior στη γωνία των οδών Κομνηνών και Μητροπόλεως. Προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο έδωσαν το “παρών” στο μοναδικό πάρτι που διοργάνωσε το ξενοδοχείο στο χώρο της Charlie D. Brasserie. 

Tα δέκατα γενέθλια του Excelsior σημοτοδοτήθηκαν από ένα πλήθος δράσεων καθόλη τη διάρκεια του 2019, στο πλαίσιο της εορταστικής καμπάνιας ExcelsiorGR10. Ακόμα μια από τις εκπλήξεις της φετινής χρονιάς ήταν και η συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, για τη δημιουργία ενός signature επετειακού κρασιού που φέρει την υπογραφή του διάσημου restaurateur Απόστολου Τραστέλη. 

‘Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΟR Hotel Group, Κωνσταντίνος Τορνιβούκα «η καλύτερη επιβράβευση για όλη την οικογένεια του Excelsior είναι η θερμή ανταπόκριση που εισπράττουμε από τους φιλοξενούμενούς μας και εύχομαι τα χρόνια που έπονται να είναι το ίδιο επιτυχημένα όσο και τα 10 που πέρασαν”. 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΑΞΙΚΟ
Επόμενο άρθροΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΕΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.