Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
1347

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

4o Thessaloniki Summit και Συλλογικό Σήμα για τα Μακεδονικά προιόντα

Κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου το 4o Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μονοπώλησε το ενδιαφέρον με την παρουσία τριών Πρωθυπουργών  (Μητσοτάκης, Μπορίσοφ Ζάεφ) οι οποίοι είχαν και μείζονος σημασίας μεταξύ τους συνάντηση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, ενώ καθοριστικό γεγονός ήταν και η παρουσίαση από τον ΣΕΒΕ  του Συλλογικού Σήματος ΕΕ για τα Μακεδονικά προϊόντα «ΜACEDONIA – THE GREAT»

Κύριο θέμα συζήτησης του 4ου Thessaloniki Summit, στο οποίο συμμετείχαν  85 πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και business leaders, ήταν οι γεωστρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. Επίσης, θέματα που αφορούν την ενέργεια, τις μεταρρυθμίσεις, τις υποδομές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή. 

Το  Summit διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος (SGT) Α.Ε., και την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης αναφορικά με το Συνέδριο «…Οι εξελίξεις για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή κινούνται με εξαιρετική ταχύτητα. Εμείς στον ΣΒΕ γνωρίζουμε ότι ο βασικός μας ρόλος είναι να είμαστε αυτοί που θα χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία. Να δημιουργούμε συνθήκες γόνιμου διαλόγου, φιλίας και προοπτικής με άξονα την περιφερειακή ανάπτυξη. Το Thessaloniki Summit είναι θεσμός όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας τον οδικό χάρτη των εξελίξεων…»

 Την παρουσίαση του Συλλογικού Σήματος για τα Μακεδονικά προϊόντα «ΜACEDONIA – THE GREAT» πραγματοποίησε στη διάρκεια του Συνεδρίου ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος σε συνέντευξη τύπου στην οποία  παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύοντας έμπρακτα και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ. Η δημιουργία του Μακεδονικού Σήματος έχει σκοπό την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία, συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος  ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την καταχώρηση ενός Ευρωπαϊκού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα περιλαμβάνει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και θα χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων θα προέρχονται από τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Την παρουσίαση του εικαστικού σκέλους του Συλλογικού Σήματος πραγματοποίησε ο κ. Ευστράτιος Τσαχπίνης, CEO της Fotone, μέλος του ΣΕΒΕ, κάνοντας ειδική μνεία στην επιλογή της λέξης MACEDONIA με λατινικούς χαρακτήρες, καθώς αυτός ο τρόπος γραφής είναι ο πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς. Παράλληλα, τόνισε ότι επιλέχθηκε η φράση «THE GREAT», με σκοπό τη συνειρμική σύνδεση της ελληνικής ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελληνική Μακεδονική γη, ενώ τα γράμματα GR αναγράφονται με έντονη γραφή με σαφή αναφορά στα αρχικά της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Νομικής σε θέματα σημάτων, κ. Στάθης Κουτσοχήνας, επεσήμανε ότι η αίτηση για την καταχώριση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ θα υποβληθεί στο γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO), στο Αλικάντε, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο των Συλλογικών Σημάτων της Ε.Ε. 

 

Το ΕΒΕΘ στηρίζει το νέο Συλλογικό Σήμα για τα Μακεδονικά προϊόντα

 

Να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους το νέο Συλλογικό Σήμα για τα Μακεδονικά προϊόντα (Macedonia The Great), αφού ολοκληρωθεί η διεθνής διαδικασία κατοχύρωσης του, καλεί τις επιχειρήσεις το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

 

Το ΕΒΕΘ, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πρωτοστάτησε σε πανελλαδικό επίπεδο τόσο στη νομική τεκμηρίωση της ανάγκης δημιουργίας ενός τέτοιου σήματος, όσο και στην καταγραφή των αρνητικών συνεπειών για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από τη μη ύπαρξη του.

 

Μάλιστα, το ΕΒΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 διοργάνωσε εκδήλωση με τη συνεργασία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), όπου έγιναν εντελώς ξεκάθαροι οι κίνδυνοι για τα προϊόντα των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων από την μη κατοχύρωση τόσο των δικών τους εμπορικών σημάτων, όσο και από την έλλειψη ενός σήματος, όπως αυτό που παρουσιάστηκε χθες.

 

ΑLUMIL: Η ιστορία επιτυχίας 30 χρόνων μίας τολμηρής Ελληνικής πολυεθνικής βιομηχανίας

 

Την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας της γιόρτασε  στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη η γνωστή ελληνική πολυεθνική εταιρεία ALUMIL, που δραστηριοποιείται στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου και της διέλασης αλουμινίου, 

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η δημοσιογράφος κα. Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, παρουσίασε την πορεία της ALUMIL από την ίδρυσή της έως σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις πέντε πιο χαρακτηριστικές φάσεις της εταιρείας, που την διαμόρφωσαν σε αυτό που είναι σήμερα, έναν πολυεθνικό Όμιλο με 32 θυγατρικές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, 12 εργοστάσια παραγωγής σε έξι χώρες, 2.200 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 εκ. €.

 

Τα «Χρόνια της Νιότης», η περίοδος 1989-1998, ήταν η περίοδος στην οποία μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για την δυναμική πορεία της εταιρείας, με όραμα να γίνει ηγέτης στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. 

Ακολούθησαν τα «Χρόνια της Παγκοσμιοποίησης», η περίοδος 1999-2008, στην οποία ξεκίνησε το άνοιγμα της εταιρείας στις διεθνείς αγορές με την ίδρυση εμπορικών και παραγωγικών θυγατρικών σε όλο τον κόσμο με αφετηρία την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια, την περίοδο 2009-2015 με την έλευση της κρίσης,  ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στα «Χρόνια της Οργής», μία περίοδος που έφερε την εταιρεία αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη πτώση πωλήσεων και τον κατακρημνισμένο κλάδο της οικοδομής. Όμως με πείσμα και ψυχή, τόσο της ανώτατης διοίκησης όσο και των εργαζόμενων της εταιρείας, η λύση βρέθηκε μέσα από την επιτυχημένη ανασύνταξή της και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας. 

Τέλος, τα «Χρόνια της Καινοτομίας», η περίοδος 2015-2019 χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη έμφαση που δόθηκε στην καινοτομία, με το λανσάρισμα μεγάλου αριθμού καινοτόμων προϊόντων, την κατοχύρωση διεθνών ευρεσιτεχνιών και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού μάρκετινγκ, συντελώντας στην επιτυχημένη διείσδυση της εταιρείας σε όλες τις αγορές του εξωτερικού, με ένα εκτενές προϊοντικό χαρτοφυλάκιο έτοιμο να καλύψει κάθε κτιριακή ανάγκη.

Σήμερα, έπειτα από 30 επιτυχημένα χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Με λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που προβλέπεται σύντομα να ξεπεράσουν τα 30 εκ. €, τη στιγμή που τα χρόνια της βαθιάς ύφεσης το 2014, είχαν περιοριστεί ακόμη και στα 5 εκ. € η ALUMIL ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, όντας έτοιμη για νέες προκλήσεις. Η ομιλία του οικοδεσπότη, κ. Μυλωνά, έκλεισε με αναφορά στη νέα γενιά της οικογένειας που πλέον έχει αναλάβει δυναμικά τα διοικητικά σκήπτρα της εταιρείας και η οποία, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης (corporate governance), φιλοδοξεί να οδηγήσει την εταιρεία σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

 

ΒΕΘ: Προς τη θετική κατεύθυνση το φορολογικό νομοσχέδιο 

 

Την ικανοποίηση του εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ενσωματώνει κάποιες από τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, με τα οποία ήταν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.

Μεταξύ των θετικών σημείων του φορολογικού, όπως υπογραμμίζει το ΒΕΘ είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, καθώς και η μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

«Η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής καθώς και η εισαγωγή κινήτρων για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών θα δώσουν ώθηση στην οικοδομή που επλήγη σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. 

«Το φορολογικό νομοσχέδιο δίνει «ανάσα» στη μικρομεσαία τάξη, που χτυπήθηκε ανελέητα από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών. Ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν και άλλες ελαφρύνσεις το επόμενο διάστημα όπως η γενική μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση που δεν συμπεριελήφθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς και η κατάργηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις. Στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της αιμορραγίας των επιχειρήσεων που φεύγουν εκτός ελληνικών συνόρων και η προσέλκυση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου των ελληνικών εξαγωγών στο 9μηνο 2019

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές στο 9μηνο 2019, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε  η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019 οι εξαγωγές της Ελλάδας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο ποσό των €25.265,6 εκατ., με τη διαφορά συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους να ανέρχεται σε €600,0 εκατ., δηλαδή 2,4%. 

Παρά την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό κατά €16.500,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά €1.109,9 εκατ., δηλαδή 7,2% συγκριτικά με το 9μηνο 2018, καθώς οι εισαγωγές που πραγματοποίησε η χώρα ενισχύθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στο ποσό των €41.766,1 εκατ., αυξημένες κατά €1.709,9 εκατ., δηλαδή 4,3%.

Επανεκλογή  Μ. Γεράνη στο Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Με την επανεκλογή του προέδρου Μ. Γεράνη ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στον περιφερειακό σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο μέχρι τώρα πρόεδρος Μιχάλης Γεράνης συγκέντρωσε τις ψήφους 60 από τους 63 εκλέκτορες – μέλη του ΔΣ που ψήφισαν σε σύνολο 68 ενώ υπήρξαν 1 άκυρο και 2 λευκά. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας που έλαβε 59 ψήφους ενώ υπήρξαν 4 λευκά.

 

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε ενωτικό κλίμα που αποτυπώθηκε τόσο στις τοποθετήσεις των υποψηφίων όσο και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Γεράνης «ενωμένοι και με την ίδια θέληση και πείσμα θα εργαστούμε όπως και την προηγούμενη περίοδο για να φτάσουμε στο επίπεδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί στόχο όλων μας στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας». 

Αναφερόμενος στην επανεκλογή του και μάλιστα χωρίς αντίπαλη υποψηφιότητα ο κ. Γεράνης υπογράμμισε ότι αυτή μεταφράζεται σε αναγνώριση του έργου που προσφέραμε στην αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία με γνώμονα πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και νέος αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ. Ζέρβας δήλωσε ότι μέσω του ΦοΔΣΑ ενωμένη η αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας: Αγχος και επαγγελματική  εξουθένωση οι νέοι κίνδυνοι στην εργασία

 

«Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων  των νέων κινδύνων, όπως το εργασιακό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση» ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ,  Ρένα Μπαρδάνη, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το Συνέδριο «Με το βλέμμα στο μέλλον» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

 

«Ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης. Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει λοιπόν και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων αυτών  των κινδύνων. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μεγάλες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και για τη χώρα μας».

Tο ΕΛΙΝΥΑΕ έλαβε πρωτοβουλίες για τη μελέτη σύγχρονων θεμάτων ΥΑΕ ειδικά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ΥΑΕ  παρουσιαστηκαν μελέτες για την ψηφιοποίηση της εργασίας, καθώς και για την ηλικιακή εξέλιξη του εργατικού δυναμικού κατά κλάδο στη χώρα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση τoυ μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων στο σύνολο με ρυθμό περίπου 2 ετών ανά δεκαετία.  

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΛΙΝΥΑΕ αναπτύσσει πλήθος δράσεων ειδικά για την περιοχή. Συγκεκριμένα, εμπλέκεται ενεργά στην εκπαίδευση, τόσο των εργαζομένων, όσο και των ειδικών Τεχνικών Ασφαλείας και Ειδικευόμενων Ιατρών Εργασίας. Διατηρεί πρωτοποριακά δίκτυα με τους ειδικούς αυτούς των μεγάλων επιχειρήσεων για την συσσώρευση και διάχυση εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους.

Σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υλοποίησε το πρώτο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Εργονομία και ΥΑΕ στη χώρα, το οποίο στοχεύει να αναβαθμίσει σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Συμμετέχει στο δίκτυο ινστιτούτων ΥΑΕ των Βαλκανίων BALKANOSH.NET. Επίσης, συνεργάζεται στενά σε όλα τα επίπεδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τόσο με τα ΕΠΑΛ, όσο και με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις 2οβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Porsche Hellas και Μαρία Σάκκαρη.

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, είναι η νέα brand ambassador για την Porsche στην Ελλάδα, καθώς στο πρόσωπο της  αναγνωρίζονται η προσήλωση στους στόχους με σκληρή δουλειά, η συνέπεια και το ήθος μιας αθλήτριας παγκόσμιας κλάσης, που αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά μας.

Η Μαρία Σάκκαρη τόνισε ότι αποτελεί προνόμιο η συνεργασία της με την Porsche Hellas, καθώς η Porsche είναι πάντοτε γι’ αυτή το dream car και είναι ευτυχής που θα συνδέσει το όνομα της με την ελληνική Εταιρεία, ενώ ευχαρίστησε το team της Porsche Hellas που πίστεψε και έκανε πραγματικότητα αυτή τη συνεργασία.

Η Porsche Hellas  και η Μαρία προγραμματίζουν από κοινού  για το άμεσο μέλλον σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες για την προώθηση του brand name της Εταιρείας. 

 

Το Chivas για την τέχνη του blending

Καμπάνια ενημέρωσης για την τέχνη του blending και το σκωτσέζικο ουίσκυ οργάνωσε η γνωστός Οίκος  Chivas στη Θεσσαλονίκη. Το Chivas – The Blend έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη και δίνει την ευκαιρία  στους λάτρεις του καλού ουίσκυ να δημιουργήσουν ένα blend (μίξη) με τη δική τους υπογραφή και να γίνουν Master Blenders, ενώ θα δοκιμάσουν το πρώτο blended malt Scotch whisky του Oίκου, το Chivas Ultis που αποτελεί μίξη από 5 διαφορετικά single malts από 5 αποστακτήρια του Speyside.

Κι ακόμη θα γευτούν την οικογένεια του Chivas Regal (Chivas 12 Ετών, Chivas Extra, Chivas 18 Ετών) και θα ανακαλύψουν τις γευστικές διαφορές ανάμεσα στο grain whisky και σε 4 διαφορετικά malt whiskies!

Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί με τους bartenders αγαπημένων μπαρ της Θεσσαλονίκης να ετοιμάζουν Chivas drinks καθώς και ιδιαίτερα Chivas cocktails, φτιαγμένα ειδικά για τις 2 βραδιές του Chivas The Blend στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. 

 

ΙΜΕΤ: Ανοιχτές Ημέρες 2019

 

Με συνέπεια στο φθινοπωρινό ραντεβού του με τους φορείς και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργάνωσε και φέτος τις ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. 

 

Το διήμερο 25/26 Νοεμβρίου οι ερευνητικές υποδομές και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου, που διακρίνεται εντός και εκτός Ευρώπης στο τομέα του, ήταν προσβάσιμα στο κοινό, ενώ με το Γενικό Τίτλο Προετοιμαζομαστε για το ανοιχτό μέλλον των  μεταφορών οργανώθηκαν εκδηλώσεις με ειδική στόχευση για μαθητές που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές.

 

Τέλος, για την κοινωνία  και γιαόλους τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, για τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις  επιχειρήσεις και για τους πολίτες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε όλες τις ερευνητικές υποδομές,αλλά και ειδική ανοικτή εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας.

  

Ενημέρωση του  Οικουμενικού Πατριάρχη για τη Μακεδονία και τη Θράκη  στο Διοικητήριο 

Τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε την παραμονή της γιορτής του Αγ. Δημητρίου ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου στο Διοικητήριο εξαίροντας το πολυδιάστατο κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.  

Ο κ. Καράογλου παρουσίασε αναλυτικά στον Παναγιώτατο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία των Μακεδονικών Προϊόντων, την ενίσχυση και στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη, την τόνωση της απασχόλησης, όπως επίσης και τις παρεμβάσεις που έχει προβεί για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε και στην έκθεση θρησκευτικής τέχνης που οργάνωσε το Διοικητήριο με τίτλο “Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη” στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του Πολιούχου της. Αμέσως μετά τον συνόδευσε μέχρι τον τρίτο όροφο του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

Ο Παναγιώτατος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Καράογλου, ευχαριστώντας τον για την εγκάρδια υποδοχή: “Χαίρομαι βαθύτατα που σας ξαναβρίσκω στην ίδια έπαλξη στην υπηρεσία του Έθνους ως μέλος της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εύχομαι σε εσάς, κατά την καινούργια θητεία σας, πολλές επιτυχίες για το καλό του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας και της Θράκης. επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

Εμείς και οι…άλλοι

 

Εκθεση Βαρλάμη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Την εικαστική συλλογή του Ευθύμιου Βαρλάμη με θέμα «Άγιος Λουκάς ο ιατρός. Τέχνη-πίστη-θεραπεία» εγκαινίασε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Οικουμενικός Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίος.. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ανέφερεμεταξύ άλλων: «Από το Φανάρι, τη δεξαμενή συναισθημάτων, δακρύων, χαράς και λύπης, βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ασθενείς, να τους δώσουμε κουράγιο και αισιοδοξία, να μην χάνουν την πίστη και το θάρρος τους, να σταθούμε στο προσκεφάλι τουςΟλοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου, να είναι πολλά τα έτη του και, αν και Νοσοκομείο, «πάντα με υγεία». 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπάς, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι εισακούστηκαν οι ευχές του για την καλή πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος κατά την πρώτη του επίσκεψη το 2013. 

Η χήρα του Ευθύμιου Βαρλάμη, κ. Χάιντε Βαρλάμη, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μεγάλη τιμή και προσέφερε στο κ. Βαρθολομαίο ένα ζωγραφισμένο πιάτο και γλυκά. 

Art Bazaar του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ο πουαντιγισμός, η τεχνοτροπία της pop art και της οp art, ο κυβισμός και ο σουρεαλισμός ενέπνευσαν τη φαντασία των μικρών δημιουργών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», στην Αίθουσα Allatini – Dassault, του Γαλλικού Ινστιτούτου όπου ζωντάνεψαν τα έργα του Κλιμτ, του Βαν Γκογκ και του Πικάσο και ταξίδεψαν όλους τους παρευρισκομένους στη μαγεία της ζωγραφικής. Οι μικροί καλλιτέχνες του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» παρουσίασαν πανέμορφα έργα, τα οποία πουλήθηκαν σε γονείς και φίλους του Κολεγίου. 

Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων δόθηκαν στον Σύλλογο αρωγής γονέων των παιδιών με αυτισμό “Αχτίδα”. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημητριάδης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωστόπουλος συγκίνησαν με τον λόγο τους και ευχαρίστησαν τους μαθητές και το Κολέγιο για την ευγενική τους χειρονομία.

 «Η Μελωδία της ΑΕΛΙΑ» στο Μέγαρο

Ο Δημήτρης Μπάσης ένωσε τις  δυνάμεις του με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μία Συναυλία για τους σκοπούς της ΑΕΛΙΑ στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου  Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την συναυλία, την οποία παρουσίασε η Φαίη Σκορδά,  διηύθυναν επτά ελληνίδες νεαρές γυναίκες αρχιμουσικοί, συλλέγοντας εμπειρία από τη μουσική τους σύμπραξη με την ΣΟΔΘ και προσφέροντας τις καλλιτεχνικές τους υπηρεσίες στην ΑΕΛΙΑ και το διαχρονικό αγώνα  της εναντίον του καρκίνου του μαστού Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και  έκθεση  φωτογραφίας της Σύλβιας Κουβέλη με αντικείμενο το γυναικείο στήθος.  

 ‘Γυναίκες Χωρίς Σύνορα’ Θεσσαλονίκης: Βοήθεια σε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια

«Μια καρδιά για τα παιδιά» , ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο THE  MET

με στόχο τη συλλογή χρημάτων για την κάλυψη χειρουργείου μικρού παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Παιδικές Καρδιές». 


Η πρόεδρος του Δ.Σ. Έφη Πεϊτσίνη μίλησε για την δύναμη της προσφοράς και ευχαρίστησε το κοινό και τους χορηγούς για την παρουσία και την υποστήριξή τους. Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος των Παιδικών Καρδιών κα. Χρυσούλα Τσικριτσίδου, ο καθηγητής της καρδιολογίας του Α.Π.Θ., στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Καρβούνης και ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και παιδιατρικής καρδιολογίας του Α.Π.Θ., στο ΑΧΕΠΑ, Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Την βραδιά έντυσαν μουσικά ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και ο Dj Διογένης Μαριόλας προσφέροντας την παρουσία τους αφιλοκερδώς, 

Οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν το Νοέμβριο του 2003 και αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της οποίας η μητρική εδρεύει στη Ρόδο από το 2001. 

Βράβευση του Ιδρύματος Νιάρχος από το  Μ.Α.Ζ.Ι

Τιμητική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να βραβεύσει το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ οργάνωσε η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Μ.Α.Ζ.Ι. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα»

Με δωρεά του Ιδρύματος, ύψους €1.500.000, το Μ.Α.Ζ.Ι. υλοποίησε το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης ενός  υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, μοναδικού στη βόρειο Ελλάδα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει ακόμη τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και την ανακατασκευή του χώρου όπου λειτουργεί ο ψηφιακός αγγειογράφος. 

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, με τη συνεχή κοινωφελή δράση και ανεκτίμητη διεθνή προσφορά του, συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών τόσο στην πατρίδα μας όσο και παγκοσμίως. 

Τη βράβευση  πραγματοποίησε το επίτιμο μέλος του Μ.Α.Ζ.Ι. και Πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρίας Minos EMI, που συνέβαλε στη διοργάνωση της εκδήλωσης,  Μάκης Μάτσας. Το βραβείο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κώστας Βαρώτσος, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο πρεσβευτής του Μ.Α.Ζ.Ι. Αλέξης Κωστάλας

Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε στην εκδήλωση αφιλοκερδώς ταξιδεύοντας το κοινό με  τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή

Μέρος των εσόδων από την εκδήλωση θα ενισχύσει τους κοινωφελείς σκοπούς του Μ.Α.Ζ.Ι.

Το Παιδικό Χωριό SOS οργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Χειροποίητες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαχταριστές σπιτικές λιχουδιές, κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα, βιβλία και όχι μόνο, σε προσιτές τιμέςθα διατίθενταιστοδιήμερο Χριστουγενιάτικο Μπαζαρ του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΧΑΝΘ στις 7 & 8 Δεκεμβρίου.

Στο χώρο θα υπάρχει ένα μικρό εργαστήρι για παιδιά, τα οποία θα μπορούν να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Χωριού με χάρτινα στολίδια που θα φτιάχνουν μόνα τους.

300 χρόνια, Jean-Baptiste de La Salle

“Η ζωή και το έργο του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, 300 χρόνια” ήταν το θέμα. της θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στην  Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου “ΔΕΛΑΣΑΛ” με περισσότερους από 100 μαθητές, εκπαιδευτικούς και απόφοιτους να γιορτάζουν την επέτειο συμπλήρωσης 300 ετών από τον θάνατο του Ι.-Β. Δελασάλ, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν το 2019 σε όλα τα λασαλιανά σχολεία της Ελλάδας. 

Το Κολέγιο “ΔΕΛΑΣΑΛ” είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ανήκει στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο La Salle. Λειτουργεί από το 1888, προσφέροντας αγωγή και ουσιαστική παιδεία σε μαθητές από τον Παιδικό Σταθμό έως και το Λύκειο

 

.

 

Προηγούμενο άρθροH “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη, ως σύμβολο έμφυλης βίας
Επόμενο άρθρο«Η τεχνολογία είναι εξαιρετικός συνεργάτης , όμως επικίνδυνο αφεντικό»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.