Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
373

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

Ιστορική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά…διπλάσια αύξηση για τις εισαγωγές 

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ ανερχόμενες στο ποσό των €33,8 δις. το 2019. Συνολικά για το 2019, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,0%, δηλαδή κατά €329,1 εκατ. και ανήλθαν στο ποσό των €33.800,7 εκατ. για πρώτη φορά στην ιστορία, καταρρίπτοντας την επίδοση των €33.471,6 εκατ. του 2018. 

 

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των €55.521,0 εκατ. έναντι 54.119,7 εκατ. το 2018, με την αύξηση να ανέρχεται σε €1.401,3 εκατ., δηλαδή 2,6%, ενώ η σημαντική ενίσχυση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού μας ελλείμματος κατά €1.072,2 εκατ., δηλαδή 5,2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε €21.720,3 εκατ.  

 

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας το Δεκέμβριο 2019 σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 10,7%, δηλαδή €276,2 εκατ. και ανήλθαν σε €2.868,8 εκατ., έναντι €2.592,6 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2018. 

 

Σε μικρότερο βαθμό ενισχύθηκαν οι εισαγωγές καθώς διαμορφώθηκαν σε €4.422,7 εκατ. έναντι €4.267,4 το Δεκέμβριο 2018, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε €155,3 εκατ., δηλαδή 3,6%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά €120,9 εκατ., δηλαδή 7,2% και διαμορφώθηκε σε €1.553,9 εκατ.

 

Σε κλαδικό επίπεδο, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών παρουσίασαν μείωση κατά 6,3%, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική επίδοση των ελληνικών εξαγωγών. Τα βιομηχανικά προϊόντα σημείωσαν επίσης μείωση εξαγωγών κατά 4,4% ενώ αρνητική συνεισφορά είχανε και οι εξαγωγές λιπών και ελαίων, καθώς μειώθηκαν κατά 39,4% . 

 

Αντίθετα, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές τροφίμων κατά 4,6%, χημικών προϊόντων κατά €610,9 εκατ., δηλαδή 17,5%, μηχανημάτων και οχημάτων κατά  8,2%, διάφορων βιομηχανικών προϊόντων κατά 22,4%, πρώτων υλών κατά 7,8% και ποτών και καπνών κατά 3,5%. 

ΣΒΕ: Σύχρονες τάσεις στην Εταιρική Διακυβέρνηση

«Εταιρική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Σύγχρονες Τάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές» ήταν το θέμα  ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Χρηματιστήριο Αθηνών στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Θεσσαλονίκη. 

«Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους και υλοποιεί με αίσθημα ευθύνης τότε λειτουργεί ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την επιχείρηση. Έτσι, η επιχείρηση αποκτά κύρος και αξιοπιστία, και, κυρίως, της δίνεται η δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, να αναπτύξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να ανοίξει νέες αγορές», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ενώ αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό του αποτελεσματικού αλλά ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου. 

Ο κεντρικός ομιλητής, Στίλπων Νέστορας, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestor Advisors Ltd, Corporate Governance Consutants, ανέλυσε τις σύγχρονες τάσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και τη σημασία τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.  Ο κ. Νέστωρ παρουσίασε τη διεθνή τάση αύξησης του αριθμού των ανεξάρτητων και μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη του τα Διοικητικά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν αρκετά εκτελεστικά μέλη ώστε να διασφαλίζεται η εκτελεστική ικανότητα της επιχείρησης και η ισορροπία μεταξύ γνώσης, ανεξαρτησίας και δύναμης. Ο κ. Νέστωρ ολοκλήρωσε την παρουσίασή του αναφερόμενες στα EFG (Environmental, Social, Governance) κριτήρια και στην αυξανόμενη σημασία τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη Νατάσα Στάμου, Β’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θεσμικό πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης Εισηγμένων Εταιρειών διαχρονικά, από την εμπειρία του παρελθόντος στην προοπτική του μέλλοντος. Ακολούθησε ομιλία της  Ξένιας Καζόλη, Μέλους του ΕΣΕΔ (Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης), Συνιδρύτρια του Corporate Governance Hub, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Εταιρικής Διακυβέρνησης στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στη συνέχεια μίλησε η Τάνια Μπιζούμη, Σύμβουλος του ATHEX Group για την ενσωμάτωση των θεμάτων ESG και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα ενώ οι συμμετέχοντες ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. 

 

Παράρτημα του ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο Εβρου 

 

Πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες και εργαλεία για διεθνή ανάπτυξη και εξαγωγές θα έχουν οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου έπειτα από την απόφαση για την ίδρυση παραρτήματος του Συνδέσμου Εξαγωγέων «ΣΕΒΕ» στο Επιμελητήριο Έβρου. 

 

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς, την πολυετή εξειδίκευση και την εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών και διεθνούς ανταγωνιστικότητας, συμφώνησαν στη συνεργασία για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αλεξανδρούπολη. Η ενέργεια αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΠΕ Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.  

 

Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση και προώθηση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων και ειδικότερα των τομέων όπου η τοπική οικονομία παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

  

Ενδεικτικά, μέσω του παραρτήματος θα πραγματοποιούνται δράσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, συναντήσεων (Β2Β) και εκδηλώσεων (στην Ελλάδα και σε χώρες-στόχους), εκπαίδευση και κατάρτιση σε εξειδικευμένα θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών,  από κοινού προώθηση θεμάτων για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση υποδομών, αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων.  Επιπλέον, μέρος της συμφωνίας αποτελεί η αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΣΕΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Εξαγωγικών και Ερευνών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου.  

 

ΒΕΘ: Μόλις 3 στις 10 οικογενειακές επιχειρήσεις μεταβιβάζονται στη δεύτερη γενιά

 

Προβλήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες διαδοχής είναι από τους συνηθέστερους ανασταλτικούς παράγοντες  στη διαδοχή μιας οικογενειακής επιχείρησης στη επόμενη γενιά. 

 

Τα παραπάνω τόνισε ο Δρ. Χρήστος Γεωργίου, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΒΕ και συν- συγγραφέας του βιβλίου: «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις» σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο το 30%, δηλαδή 3 στις 10 οικογενειακές επιχειρήσεις  επιβιώνουν με τη μετάβαση στη δεύτερη γενιά, ενώ μόνο το 10%, δηλαδή 1 στις 10 καταφέρνουν να διατηρηθούν ζωντανές με τη μετάβαση στην τρίτη γενιά.

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν πρόκειται για τη μεταβίβαση στην τέταρτη γενιά καθώς τότε μόνο το 3%, δηλαδή 3 στις 100 συνεχίζουν να υφίστανται μετά τη διαδοχή.

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεωργίου η διαδοχή μοιάζει με τη σκυταλοδρομία, ενώ χρειάζεται κανόνες και χρόνο για να γίνει με επιτυχημένο τρόπο.  

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη διαδοχή είναι η οικογένεια να έχει αξίες, όραμα το οποίο οι ιδρυτές θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν στους διαδόχους τους, αυτοπεποίθηση, θάρρος, πάθος και  αφοσίωση.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη κίνηση που κάνουν οι διάδοχοι όταν αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση, είναι σύμφωνα με τον Δρ. Γεωργίου, η αλλαγή μάρκετινγκ και κυρίως η προσέγγιση των πελατών. 

 

 «Στη χώρα μας, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς εκτιμάται πως αγγίζουν περί το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων, συνεισφέροντας συνολικά στα δύο τρίτα του ΑΕΠ» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως στην ΕΕ οι οικογενειακές επιχειρήσεις ξεπερνούν το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων, παράγουν περισσότερο από το 40% του εκάστοτε Εθνικού Προϊόντος και απασχολούν πάνω  από το 35% των εργαζομένων.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ «οι οικογενειακές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα, κατάφεραν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να αντέξουν, αξιοποιώντας μια σειρά από χαρακτηριστικά που τις διακρίνουν όπως: ενιαία εταιρική κουλτούρα, στηριγμένη σε κοινές αξίες, μακρόπνοη προσέγγιση στο σχεδιασμό τους, που εστιάζει περισσότερο στη διάρκεια και λιγότερο στις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις, σχέσεις αφοσίωσης και εμπιστοσύνης, που δημιουργούν με το προσωπικό και τους συνεργάτες τους».                                          

 

Το ΥΜΑΘ στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού της Σόφιας

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σόφιας στη Βουλγαρία συμμετείχε το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης του τουρισμού στη γεωγραφική ζώνη ευθύνης του. 

Στόχος του υφυπουργού ΥΜΑΘ Θεόδωρου  Καράογλου ήταν η προβολή του προσκυνηματικού τουρισμού, αξιοποιώντας το υψηλό ενδιαφέρον των γειτόνων μας για τους θρησκευτικούς τόπους της Βόρειας Ελλάδας με κορωνίδα το Άγιο Όρος.

Ο κ. Καράογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Εκθεσιακό Κέντρο “Inter Expo Center”. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια,  Δημήτριο Χρονόπουλο, εγκαινίασε το περίπτερο του Υπουργείου, στο οποίο παρουσιάστηκαν θρησκευτικοί τόποι-μνημεία καθώς και η Μοναστηριακή ζωή στο Άγιο Όρος. Επίσης, σε συνεργασία με Ιερές Μονές, οι οποίες τα παραχώρησαν ευγενώς,  διατέθηκαν στους προσκεκλημένους των εγκαινίων του περιπτέρου κρασί που παρασκευάζεται από Μοναχούς του Αγίου Όρους και νηστήσιμα εδέσματα.

 

Οι τρόποι χρηματοδότησης από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust σε εκδήλωση στο ΕΒΕΘ στις 17 Φεβρουαρίου

Εκδήλωση με θέμα: «Έχετε την ιδέα; Έχουμε τα εφόδια. Τρόποι χρηματοδότησης από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust», τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ πραγματοποίησαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός  The People’s Trust.

Στόχος της  ημερίδας ήταν η ενημέρωση  εκπροσώπων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νεοσύστατων αλλά και υφιστάμενων, που επιθυμούν να αναπτυχθούν, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

 

ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ: Ζητούμενο η  Οδική Ασφάλεια

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα υπογράφηκε μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/EKETA) κ. Ευάγγελου Μπεκιάρη και του Προέδρου της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρου Σταυρή.

Σκοπός της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με θέματα αξιολόγησης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας των οδών όλων των τύπων. 

 

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας θα υπάρξει η δυνατότητα αξιολόγησης όλων των δρόμων εφόσον ζητηθεί, ώστε να δοθεί πιστοποίηση εφαρμόζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα EuroRAP, ενώ ταυτόχρονα  θα αποδοθούν «αστέρια» σε κάθε δρόμο, ανάλογα με την ασφάλεια που θα διαπιστωθεί ότι έχει. Το ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε οδική υποδομή. 

 

Σύμφωνα με δήλωση του Δρ. Ευάγγελου Μπεκιάρη, «Η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων EurorRAP στην Ελλάδα θα συμβάλει άμεσα στην πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων μας».

 

ΕΒΕΘ: Κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων

 

«Η καινούργια χρονιά βρίσκει τη χώρα μας να προσπαθεί να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών. Παρατηρείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, απευθυνόμενος στους καλεσμένους της δεξίωσης για τη νέα χρονιά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «Για την πόλη μας θέλω να ευχηθώ το 2020 να είναι η χρονιά που θα δούμε επιτέλους την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την υλοποίηση των έργων αυτών. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και γρήγορες αποφάσεις και στο ζήτημα αυτό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, σημείωσε πως το Επιμελητήριο βρίσκεται κοντά στα μέλη και στους φίλους του τόσο για την σύσφιγξη των σχέσεων με την Ιταλία, όσο και με άλλες αγορές της Βαλκανικής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Νικόλαος Πέντζος και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου μετέφερε η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κ. Πέγκυ Κουτσιούκη.

Σύντομες τοποθετήσεις πραγματοποίησαν επίσης η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Δρόσος Τσαβλής.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο της δεξίωσης υπήρχε Κουμπαράς Αγάπης για την ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στο οποίο το ΕΒΕΘ είναι ιδρυτικό μέλος.

 


«Kυκλική Οικονομία – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ»

Διάλεξη με θέμα «Κυκλική Οικονομία – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ – Η συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας» οργάνωσε το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) στο νέο κτίριο του ΑΜΦΙΘ, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και ομιλητή το Χρήστο Καβαλόπουλο, Μηχανικό  Μεταλλείων – Μεταλλουργών Ε.Μ.Π, Γεν. Διευθυντής ΣΜΕ

Η εκδήλωση ήταν μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» που φιλοξενείται στο ΑΜΦΙΘ και εντάσσεται στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Διαλέξεων: Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος. Θα ακολουθήσει ο 2ος Κύκλος: Ορυκτά, Ανθρωπογενή Υλικά και Περιβάλλον

 

Εμείς και…οι άλλοι

 

Οι Robothood στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

 

Η ομάδα ρομποτικής του Δημοτικού Σχολείου «ΔΕΛΑΣΑΛ», Robothood, η οποία θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO League Greece με θέμα “City Shaper”, επισκέφθηκε το Δήμο Θεσσαλονίκης και  παρουσίασε το project της για τον σχεδιασμό ενός πάρκου προσβάσιμου σε άτομα με αναπηρία στην Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και στο Σύμβουλο του Δήμου για θέματα Αναπηρίας, Γιάννη Καστούρα, από τους οποίους τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με την καθημερινότητά την εργασία του και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων με αναπηρία.

Σε μια κοινωνία, που οι μαθητές προβληματίζονται «Μαζί και από Κοινού» με φορείς που ενδιαφέρονται και, παράλληλα, μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, σίγουρα το μέλλον φαίνεται πιο αισιόδοξο.

 

Οι Θερμαίδες στηριζουν το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Αποκριάτικο πάρτυ με τη συνδρομή του Λάκη Γαβαά και του Χρήστο Δάντη προκειμένου να στηρίξουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ με ιατρικό εξοπλισμό οργάνωσαν η πρόεδρος Όλγα Τσιμισκή και το Διοικητικό Συμβούλιο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών “ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ”

 

 Bαρβιτσιώτη – Δενδρινού στην  εκδήλωση του «ΑΧΤΙΔΑ» 

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργανώθηκε πρόσφατα από το Σύλλογο Αρωγής του Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε «ΑΧΤΙΔΑ», στο ξενοδοχείο Makedonia Palace. Οι δημοσιογράφοι  Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, συγγραφείς του ιστορικού ντοκουμέντου «Η Τελευταία Μπλόφα», μίλησαν για το βιβλίο τους και καθήλωσαν το κοινό, σε μια κατάμεστη αίθουσα, περιγράφοντας την μοναδική εμπειρία που είχαν για τη δημιουργία αυτού του έργου ζωής και γενικότερα για την περίοδο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος και μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου ΑΧΤΙΔΑ, Εύα Μέρτζου.

 

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Αρωγής του Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε «ΑΧΤΙΔΑ»

 

Εκδήλωση του Ζ by Aliki Vergidou για τη στήριξη των Θερμαίδων

 

Το κατάστημα Ζ by Aliki Vergidou  υποδέχθηκε τους φίλους και πελάτες του σε εκδήλωση που είχε στόχο την στήριξη του έργου του Συλλόγου Γυναικών ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ. Οι καλεσμένοι γνώρισαν τα υψηλής αισθητικής, ποιότητας και design κοσμήματα του Ζ by Aliki Vergidou και ενίσχυσαν με τις αγορές τους το ποσό που συγκεντρώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης “ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ” της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών για δωρεές μηχανημάτων προς τα νοσοκομεία της πόλης.

“Η Γονιμότητά μου, Το Μέλλον μου, Η Οικογένειά μου.”

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τη γονιμότητα με θέμα «Η Γονιμότητα μου, Το Μέλλον μου, Η Οικογένειά μου» συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab και το Σωματείο για τη Γονιμότητα ΚΥΒΕΛΗ.

Τα στελέχη Embryolab Δημήτρης Νικολαίδης  Νίκος Χριστοφορίδης, Αλεξία Χατζηπαρασίδου κ.α. και των Σωματείων Θαλασσαιμίας ΚΥΒΕΛΗ Ν. Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους, ενώ το κοινό ανταποκρίθηκε και πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις για ένα θέμα που αφορά 1 στα 6 ζευγάρια στη χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο, μέσα από τα δύο πάνελ  «ΘΕΛΩ» και «ΜΠΟΡΩ» της εκδήλωσης

«Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» με σύνθημα την αλληλεγγύη 

Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς που διανύουμε το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ως παράγοντας για την ενδυνάμωση της κοινωνίας μας, με αξίες φιλανθρωπίας και ανθρωπισμού ώστε να καλυφθούν ανάγκες ιδρυμάτων, νοσοκομείων, εκκλησιών και μεμονωμένων ανθρώπων, πάντοτε σε είδος, τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» Θεσσαλονίκης Έφη Πεϊτσίνη κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου. 

Οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν το Νοέμβριο του 2003. Στόχος τους είναι, η απάλειψη του ανθρώπινου πόνου, η προστασία των παιδιών, των γυναικείων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, η προώθηση της πανανθρώπινης ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αλληλεγγύη στους μη αναπτυγμένους λαούς, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση.

 

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • home
Προηγούμενο άρθροΜαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν app για να καθαρίσουν τους ωκεανούς!
Επόμενο άρθροΟι εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.