Βόλτα στην επιχειρηματική Θεσσαλονίκη

0
989

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | της Λιάνας Αλεξανδρή

Μετά από μακρά απουσία λόγω πανδημίας επανερχόμαστε με «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Η Οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά, δειλά – δειλά και με πολλά προβλήματα, ο Τουρισμός ξεκίνησε με καλύτερες προοπτικές και συγκριτικά πλεονεκτήματα από άλλες χώρες, οι προβλέψεις σοβαρών Οίκων για την ελληνική ύφεση είναι σαφώς αναθεωρημένες προς το καλύτερο σε σχέση με τις πρώτες μέρες του lockdown. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με επιδοτήσεις , μείωση φόρων κα ασφαλιστικών εισφορών, άνοιγμα της δανειοδότησης , προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και άλλα μέτρα να μειώσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η τρίμηνη παύση της Οικονομίας.
Εν αναμονή βεβαίως και των δις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που όμως δεν αναμένονται πριν το 2021. Οι άνθρωποι της Αγοράς, πάντως ,λένε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε σαφή εικόνα των απωλειών στο Επιχειρείν…
Στη Θεσσαλονίκη το άνοιγμα της οικονομίας έφερε δύο σημαντικά ‘δώρα’ :
Το ένα ήταν το πολυαναμενόμενο πράσινο φως από την Κυβέρνηση για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς «ThessINTEC» στην περιοχή του αεροδρομίου , ένα όνειρο ζωής για το γνωστό επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα υπό τη θεσμική κάλυψη της ΑΖΚ.
Το άλλο ήταν η εξαγγελία της οριστικής απόφασης για μια δεύτερη Περιφερειακή Οδό , υπερκείμενη της υφιστάμενης, ένα θαύμα Τεχνολογίας, όπως ειπώθηκε. Ο διαγωνισμός σε δύο χρόνια και η κατασκευή… βλέπουμε. Πάντως έγινε η αρχή!

ΣΒΕ: Νέα Γραφεία και υπουργικές εξαγγελίες
Τα καινούργια γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος που στεγάζονται πλέον σε κτήριο εντός του χώρου των Παλαιών Σφαγείων επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει μεγάλο βάρος στη βιομηχανία.
«Μεταφέραμε 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μόνο για τη βιομηχανία», τόνισε, « ενώ στο νέο κοινοτικό πλαισιο στήριξης σχεδιάζονται δράσεις για να περάσει η βιομηχανία σε άλλη εποχή.
«Πιστεύω ότι η εποχή Covid-19 απέδειξε ότι η εγχώρια παραγωγή αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα ανταγωνιστικό και πραγματικό, γι αυτό τον λόγο πρέπει να δούμε πώς θα αντιστρέψουμε μια πορεία αποβιομηχάνισης […] Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» κατέληξε ο Υπουργός.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος μεταφέρθηκε πρόσφατα στα νέα εντυπωσιακά του γραφεία συνολικής έκτασης 870 τμ, το κόστος των οποίων έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση του χώρου, που έχει μισθωθεί για πάνω από 10 χρόνια από τον δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα ελληνικών βιομηχανιών.

ΕΒΕΘ: Ενημερωτικό webinar στις 14 Ιουλίου για τα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ενημερωτική εκδήλωση (webinar) με αντικείμενο το νέο πρόγραμμα έργων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 160 δις δολαρίων, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας του COVID-19, διοργανώνει τo EBEΘ στις 14 Ιουλίου.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματίσει τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τις υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία. Τα έργα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που επιθυμούν να αναλάβουν σύμβαση προμηθειών μέσα από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Περιβαλλοντικό Πάρκο το οικόπεδο του πρώτου Βιολογικού Καθαρισμού Θεσσαλονίκης
Προσηλωμένος στη δέσμευσή του ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει πιο “πράσινη” πόλη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΕΥΑΘ Παγίων, προχωρά στην αξιοποίηση του οικοπέδου των 11 στρεμμάτων όπου έως το 1995-1996 λειτουργούσε ο πρώτος βιολογικός καθαρισμός Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μετατραπεί σε σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο.
Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε το οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή του Φοίνικα της Καλαμαριάς και παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες καθαρισμού, ενώ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, κ. Αθανάσιο Τζακόπουλο για τα βήματα που γίνονται ώστε ο χώρος να πάψει να έχει την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει επί 25 χρόνια.
Σε δήλωσή του στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι “η ΕΥΑΘ Παγίων, πέραν από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που υλοποιεί μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα, αξιοποιεί και τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά της από το Ν. 2937/2001, πολλά εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε μια προσπάθεια καθαρισμού και ανάδειξής τους. Δεδομένου ότι πλησίον του οικοπέδου θα λειτουργήσει ο τερματικός σταθμός του Μετρό, η αξιοποίηση του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής”.

ΣΕΒΕ: Ξανά πρόεδρος ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Για δεύτερη συνεχή θητεία, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα που πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Palace Ηotel στη Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα και για δεύτερη συνεχή θητεία, ως Πρόεδρό του, τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο καθώς και τα λοιπά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η θητεία της νέας Διοίκησης του ΣΕΒΕ, όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο 2022.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ… ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Σχέση COVID-19 και περιβαλλοντικής ρύπανσης
«Η διασύνδεση ανάμεσα στην πανδημία COVID-19 και την περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι από τις πλευρές που μελετώνται ιδιαίτερα έντονα από την πρώτη στιγμή που κηρύχθηκε η πανδημία από τον ΠΟΥ. Η διασύνδεση αυτή σχετίζεται τόσο με την έναρξη και τους μηχανισμούς μετάδοσης της λοίμωξης όσο και με την τρωτότητα του πληθυσμού λόγω προηγούμενης επιβάρυνσης του οργανισμού από την έκθεση σε τοξικούς ρύπους που τείνουν να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει ένα υψηλό ιϊκό φορτίο», επισημαίνει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης .
Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου στον αστικό ιστό της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις) καταγράφηκε μια μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά σημειώνεται μια επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης των μέτρων αποκλεισμού τον Μάϊο. Συγκρίνοντας τις ίδιες μεταβλητές με την προηγούμενη χρονιά (2019) είχαμε μια μείωση της τάξης του 45-60% κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων σήμερα είμαστε στο +11% σε σχέση με πέρυσι.
«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός λόγω της πολύπλευρης ρύπανσης, Οπωσδήποτε η έκθεση σε ατμόσφαιρα με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων ενισχύει την τρωτότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι άνοδος κατά μόλις 1 μg/m3 στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέεται με αύξηση 15% στη θνητότητα από COVID-19», επισημαόνει ο κ. Σαρηγιάννης
Σύμφωνα με μελέτη διαφορετικών σεναρίων σχετικά με παρεμβάσεις στο σύστημα μεταφορών στη Θεσσαλονίκη από το Eργαστήριo Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (EnveLab) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ICARUS έδειξε ότι η έναρξη χρήσης του METΡO θα οδηγούσε σε μια μείωση της θνητότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4-5% με μια εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.
Η μετατροπή του 50% του στόλου των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη σε ηλεκτροκίνητα θα οδηγούσε σε μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας λόγω μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4%, ενώ η εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας θα ανέρχονταν σε 162 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παιδικά Χωριά ΣΟΣ και Δήμος Θεσσαλονίκης προωθούν το θεσμό της αναδοχής
Μονοετές Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» και των Παιδικών Χωριών SOS. Σκοπός του, η ουσιαστική υποστήριξη και προώθηση της διαδικασίας της αναδοχής και η ευρύτερη προάσπιση των Δικαιωμάτων των παιδιών, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων δράσεων του επιστημονικού προσωπικού των δύο φορέων.
Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει την εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου σε θέματα φροντίδας παιδιών με εστίαση στις αναπτυξιακές τους ανάγκες και δυνατότητες, καθώς επίσης την ενδυνάμωσή τους στη διαχείριση της εργασιακής καθημερινότητας.


Τα Παιδικά Χωριά SOS με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα συνδράμουν το έργο του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» σε πολλούς και σημαντικούς τομείς, όπως:
• Στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του φορέα (Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων) για τα θέματα που αφορούν στις διαδικασίες αναδοχής, όπως το νέο νόμο, τις διαδικασίες, τις φάσεις, τα ποιοτικά στοιχεία κλπ.
•Στη διοργάνωση κοινών δράσεων με το φορέα και τους συνεργάτες του για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αναδοχή και ευρύτερα, για θέματα Δικαιωμάτων του παιδιού.
• Στις κοινές ενημερώσεις για ενδιαφερόμενους υποψήφιους αναδόχους.
• Στην υποστήριξη των επαγγελματιών του φορέα στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων, καθώς και της μετα-παρακολούθησης της αναδοχής για παιδιά που ήδη είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες ή για όσα ενδεχομένως θα τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος.

Το ΝΟΗΣΙΣ για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ecsite

Το ΝΟΗΣΙΣ, το πρώτο Ελληνικό τεχνολογικό κέντρο που συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ecsite, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων (ECSITE – The European Network of Science Centers and Museums), , εκλέχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη φοράμέλος του μεγαλύτερου οργανισμού τεχνολογικών κέντρων και μουσείων διεθνώς
Μέσω της συμμετοχής του στο Δ.Σ. του Ecsite το ΝΟΗΣΙΣ κατόρθωσε να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά τεχνολογικά κέντρα, ώστε να παραμένει ενήμερο για τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα εκπαίδευσης, διάχυσης της γνώσης, πολιτισμού και καινοτομίας.
Μέσα από τη συμμετοχή σε έργα και δίκτυα συνεργασίας με προσανατολισμό σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Arti, Mathematics – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη, Μαθηματικά), απέκτησε αξιόλογη τεχνογνωσία την οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

2η Θέση στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Κάν’ το ν΄ ακουστεί» για το Δημοτικό «ΔΕΛΑΣΑΛ»
Ο πλανήτης κινδυνεύει και οι μαθητές της Δημοσιογραφικής Ομάδας του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» δεν μπορούν να «μένουν με τα χέρια σταυρωμένα». Ετοίμασαν το δικό τους ραδιοφωνικό μήνυμα, ως έμπειροι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα και θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο τους συμμαθητές και τους γονείς τους αλλά και όλους τους ακροατές τους, ώστε να προφυλάξουμε τον πλανήτη μας!
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020, προβλήθηκε, στο κανάλι της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ΕΡΤ 3 η Τελετή Βράβευσης για Για τη συμμετοχή της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί», η Δημοσιογραφική Ομάδα του Σχολείου απέσπασε το 2ο Βραβείο, ανάμεσα σε 210 συμμετοχές από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια!
Την Τελετή χαιρέτισαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, κ. Πάνος Κουάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.