«ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ»

0
606

rapti

Σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, ήταν εισηγήτρια στη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Ολομέλεια της Βουλής αφορούσε στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014.

Η Έλενα Ράπτη τόνισε, όπως και έκανε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το γεγονός πως ο νόμος κινείται γενικά σε μια θετική κατεύθυνση προστασίας των πολιτιστικών αγαθών. Ωστόσο διαφοροποιήθηκε σε μια σειρά ουσιαστικών ζητημάτων, καταψηφίζοντας τα σχετικά άρθρα, τονίζοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη κατάργησης των χρονικών περιορισμών στην αξίωση κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών και την ανάγκη εφαρμογής του απαράγραπτου των σχετικών αξιώσεων.

Η κα Ράπτη έκανε αναφορά στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης του νομικού πλαισίου διεκδίκησης και έδωσε έμφαση στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ως μια συμβολική αναφορά στο θέμα πολιτιστικών θησαυρών που έχουν παράνομα αφαιρεθεί από την χώρα μας και συνεχίζουν να είναι υπό διεκδίκηση με την υποστήριξη ολόκληρης σχεδόν της διεθνούς κοινότητας.

Προηγούμενο άρθρο«ΩΤΟ-ΜΠΙΟ-ΓΚΡΑΦΙ» ΤΟΥ ΑΡΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 18/12 ΣΤΟ ΜΙΕΤ
Επόμενο άρθροΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ: «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΒΡΥΧΑΤΑΙ» ΑΠΟ 17-20/12
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.