Ξεριζώνουν το «χρυσάφι» του Ολύμπου

0
340
Φωτο από την ιστοσελίδα του Δήμου Δίον

Ξεριζώνουν το τσάι από το βουνό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξαναφυτρώσει. Τα παραπάνω τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Άρωμα Ολύμπου (Olympus Aroma). Ενός συνεταιρισμού εννέα ατόμων που παράγουν, συσκευάζουν και πωλούν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά , αλλά και αιθέρια έλαια από τους πρόποδες του Βουνού των Θεών. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο εκτός από τσάι, ρίγανη, φλισκούνι, μελισόχορτο, δενδρολίβανο και λεβάντα, ενώ οι συσκευασίες στις οποίες τα τοποθετούν είναι χειροποίητες. Εξασφαλίζεται και με αυτόν τον τρόπο ο πλήρης έλεγχος και η γνησιότητα του προϊόντος. Παράλληλα ο συνεταιρισμός προσπαθεί να προστατεύσει την μοναδική βιοποικιλότητα του Ολύμπου, η οποία είναι παγκόσμια γνωστή για τον πλούτο της και τις ευεργετικές της ιδιότητες. «Παράγουμε μικρές ποσότητες για να εξασφαλίσουμε ποιότητα 100%» τονίζει ο Νίκος Ντάλλες.

Το τσάι , ο σιδερίτης και το Αλτσχάιμερ.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να γίνονται σοβαρές προσπάθειες αξιοποίησης των μοναδικών σε όλο τον κόσμο βοτάνων του Ολύμπου και ειδικά του τσαγιού, ωστόσο παράλληλα με την οικονομική κρίση ξεκίνησε στα ορεινά της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα από τον Όλυμπο η καταστροφή της σπάνιας χλωρίδας των ελληνικών βουνών.
Βιοκαλλιεργητές καταγγέλλουν ότι βαλκάνιοι εμφανίζονται στην περιοχή και κυριολεκτικά την αποψιλώνουν από τα μοναδικά στον κόσμο ευεργετικά της αυτοφυή της βότανα. Μάλιστα γίνεται με τέτοιο τρόπο το ξερίζωμα , ώστε αποκλείεται στις περισσότερες περιπτώσεις η επαναφύτρωσή τους.
Στόχος των εισαγόμενων τις περισσότερες φορές , αλλά και εγχώριων καταστροφέων είναι το εύκολο κέρδος. Ειδικά το τσάι του βουνού που φυτρώνει στους πρόποδες του Ολύμπου είναι το νούμερο ένα «θύμα» των «θηρευτών» που στοχεύουν στο εύκολο και ευκαιριακό κέρδος. Το τσάι του Ολύμπου είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του δράσεις κυρίως κατά του κρυολογήματος. Όπως όμως τονίζει και επιστημονική του ονομασία Sideritis raeseri, είναι πλούσιο σε σίδηρο. Σύγχρονες μελέτες συνδέουν τον σιδερίτη με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.