Ξέσπασμα Αναστασάκη για τη στάση εργασίας των ηθοποιών- Τι λένε οι ηθοποιοί

0
830

Την αγανάκτησή του εξέφρασε μέσω των κοινωνικών δικτύων ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης για την στάση εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τις ημέρες μάλιστα των εορτών που η επισκεψιμότητα των θεάτρων είναι αυξημένη.

Ο Γιάννης Αναστασάκης αναφέρει μάλιστα πως η ζημία από τις έως τώρα ακυρωμένες παραστάσεις ξεπερνάει τις 70.000 ευρώ ενώ θα φτάσει τις 100.000 ευρώ αν συνεχίσει η στάση εργασίας μέχρι τις 3/1.

Διαβάστε όλη την ανάρτηση:

28 παραστάσεις του ΚΘΒΕ ακυρώθηκαν

Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων ένα κλειστό θέατρο; Πόσο μάλλον όταν τηρείται κατά γράμμα η συλλογική σύμβαση, όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά και έχουν πλέον μηδενιστεί τα χρέη 9 εκατομμυρίων ευρώ του 2015; Πόσο μάλλον όταν- σε δύσκολους καιρούς- η πρόταση της Διοίκησης του θεάτρου αποδεχόταν αύξηση 7% στους μισθούς των ηθοποιών υπό την προυπόθεση να μείνουν οι σκηνές μας ανοιχτές στον κόσμο μέσα στις γιορτινές μέρες! Ζημιά πάνω από 70.000 ευρώ – που αν οι στάσεις συνεχιστούν ως τις 3/1/19, όπως λέει το εξώδικο- θα φτάσουν τις 100.000 ευρώ! Χωρίς τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ οι θεατές μας, χωρίς αντικείμενο δουλειάς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του θεάτρου, χωρίς το ζωτικό τους χώρο οι ηθοποιοί.

Η ανάρτηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση των ηθοποιών “Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπαιγμού”.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των ηθοποιών έχει ως εξής:

Η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης είναι συνάρτηση διαλόγου, αμοιβαίων υποχωρήσεων και κυρίως ειλικρινών προθέσεων και ξεκάθαρων θέσεων.

Ο συνάδελφός μας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής μας, κ. Γιάννης Αναστασάκης ενώ αρχικά δήλωνε πως θα υπογράψει τη ΣΣΕ μας, όταν ανανέωσε τη θητεία του άλλαξε πλήρως τη στάση του απέναντί μας.

Έχοντας πλέον εξαντλήσει το τρικ της κωλυσιεργίας (τρίμηνος εμπαιγμός) τώρα καταφεύγει στη συκοφάντησή μας και στην παραπληροφόρηση του κοινού! Όλα όσα αναφέρει περί 17% αύξησης μισθού είναι παντελώς παραπλανητικά, καθώς η πρόταση των Ηθοποιών μέσω του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) ήταν ήδη από τις 17 Οκτώβρη 2018 για αύξηση 7% χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων.

Οι άκαρπες συναντήσεις (ακόμα και στο Υπουργείο Εργασίας), οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από καλ/κή διεύθυνση και διοίκηση του κθβε. Μετά από τόσο καιρό “διαπραγματεύσεων”, δεν γίνεται λόγος για απλή κάλυψη από τους προϊσταμένους τους αλλά για απόλυτη καθοδήγηση!

Ακούσαμε στην Ιθάκη να λέγεται ότι η χώρα πέρασε στη φάση της μεταμνημονιακής εποχής κι αρχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει ξανά. Προφανώς είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη εφόσον δεχόμαστε όλη αυτή την πρωτοφανή πίεση να αποδεχτούμε νόμους των μνημονίων στη σύμβαση εργασίας μας. Εύλογα, μας δημιουργούνται ερωτηματικά και υποψίες, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απώλεια κάθε διαπραγματευτικής δυνατότητας των δεδουλευμένων μας, τα οποία ήδη διεκδικούμε αναμένοντας την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Είναι εμφανές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5-μηνες ή 8-μηνες).

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνση-Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών.

Καλούμε τους Υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα μας.

Δίχως ηθοποιούς δεν υφίσταται θέατρο.

Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ’ όλα θλίβει τους ηθοποιούς.

Σας καλούμε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019, στις 12:00 σε συνέντευξη τύπου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή

των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.