YALE: Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο…εισιτήριο για τη μακροζωϊα

0
1179

Ερευνητές από το YALE: Το μορφωτικό επίπεδο αυξάνει τη μακροζωϊα
Νέα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να συσχετίζουν το μορφωτικό επίπεδο με το προσδόκιμο ζωής, διαπιστώνοντας ότι τα ποσοστά πρόωρου θανάτου είναι αυξημένα σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης
Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η πνευματική διαύγεια… Πλήθος ερευνών έχει αποδώσει στα παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροζωία. Νέα ευρήματα ωστόσο, αποκαλύπτουν πως το μυστικό της μακροβιότητας κρύβεται αλλού.
Ερευνητές από το Yale και το Πανεπιστήμιο της Alabama-Birmingham, διερεύνησαν τον ρόλο που διαδραματίζει η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο στο προσδόκιμο ζωής και κατέληξαν πως ο καταλληλότερος δείκτης της μακροζωίας είναι η μόρφωση.
Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από περίπου 5.100 λευκούς Αμερικανούς και αφροαμερικανούς σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν ως πειραματική ομάδα στην έρευνα 30 χρόνια πριν. Από την ομάδα των διερευνωμένων, 395 είχαν αποδημήσει.
Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Brita Roy, αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, συχνά με παιδιά, πριν από την ηλικία των 60 ετών.
Η μελέτη αποκάλυψε τις φυλετικές διαφορές στα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας. Περίπου το 9% των αφροαμερικάνων συμμετεχόντων στη μελέτη απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με το 6% των λευκών συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι αφροαμερικάνοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας ενώ για τους λευκούς, το AIDS αποτελούσε αιτία περισσότερων πρόωρων θανάτων. Οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος ήταν οι πλέον κοινές αιτίες θανάτου συνολικά.
Τα ποσοστά πρόωρου θανάτου σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο παρουσίασαν επίσης σημαντικές διαφορές. Περίπου το 13% των ατόμων με λυκειακή μόρφωση πέθανε σχετικά νωρίς, σε σύγκριση με το 5% των απόφοιτων πανεπιστημίων. Στον συνυπολογισμό φυλής και εκπαίδευσης, τα ποσοστά πρόωρου θανάτου αφροαμερικανών και λευκών ήταν σχεδόν ίσα.
Συνολικά, η μελέτη έδειξε όσο το επίπεδο μόρφωσης γινόταν χαμηλότερο, το προσδόκιμο ζωής μειωνόταν κατά 1,4 έτη.
Πρόληψη και αντιγήρανση
. Η πρόληψη και η αντιγήρανση, είναι δυο έννοιες οι οποίες καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν συντροφιά η μια δίπλα στην άλλη, πιασμένες χέρι με χέρι. Η σωστή πρόληψη εξασφαλίζει και διατηρεί ενεργή την αντιγήρανση, ενώ κανένας μηχανισμός της αντιγήρανσης δεν μπορεί να μακροημερεύσει και να επιβιώσει, χωρίς την σωστή πρόληψη. Ο όρος αντιγήρανση, συνδέεται στενά τόσο με την μακροζωία, αλλά κυρίως έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής και την αποφυγή εμφάνισης δεκάδων εκφυλιστικών παθήσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν, βασανίζουν και στερούν από εκατομμύρια συνανθρώπους μας τις χαρές και τα αγαθά της ζωής. Το βιβλίο αυτό, ρίχνει άπλετο φως στην πορεία αυτής της όμορφης παρέας πρόληψης-αντιγήρανσης και με απλή και κατανοητή γλώσσα για όλους, οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι εξερεύνησης του οργανισμού μας, όπου με δεκάδες tips και συμβουλές, ενισχύει τις γνώσεις του καθενός αναγνώστη, τοποθετώντας τον στο κέντρο των αποφάσεων σχετικά με την υγεία του, απομακρύνοντας τον από τους φόβους, όπου με μεγάλη μαεστρία και εξαιρετικό τρόπο καλλιεργεί ολόκληρο το σύστημα γύρω του, με σκοπό την εξάρτησή του από την χημεία.

Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο ίδιος η γνώση είναι δύναμη που απελευθερώνει τον φόβο.

Πηγές: ygeiamou.gr
https://iwrite.gr/bookstore/vivlio-antigiransis/ Παναγιώτης Μυλωνάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.