Υπάρχει ψυχή; Υπάρχει απάντηση(;) σήμερα στο DE PROFUNDIS

0
640

ο De profundis (Eκ Βαθέων) έρχεται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, αυτή την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 23.00, εξετάζοντας το ζήτημα της ύπαρξης της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είπε κάποτε ότι «ο Άνθρωπος είναι μια φυλακή όπου η ψυχή παραμένει ελεύθερη», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο μία διαδεδομένη κατά τα άλλα άποψη που θέλει την ψυχή ως κάτι άυλο, αλλά παράλληλα ουσιώδες για την ανθρώπινη φύση.

Τι είναι όμως αυτό που όλοι λέμε ψυχή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το δει και να το μετρήσει;

Από τους αρχαίους Έλληνες ο Πλάτωνας τη θεώρησε άυλη ουσία, άφθαρτη και επομένως αθάνατη, ενώ ο Αριστοτέλης τη συνέδεσε οργανικά με τον άνθρωπο, ως μορφή μιας ύλης.

Η χριστιανική διδασκαλία επιμένει στην άφθαρτη διάστασή της, ενώ ο Καρτέσιος, μέσα στο κλίμα και το πνεύμα του Διαφωτισμού, την παρουσίασε ως ατομική συνείδηση, δεχόμενος την πνευματική της ουσία. Υπάρχει στην πραγματικότητα ψυχή;

Απαντήσεις και προβληματισμοί de profundis στη συζήτηση με τους καλεσμένους της Μαρίας Αναγνωστίδου.

Μιλούν: Παναγιώτης Δόικος αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής καθηγητής θεολογίας του ΑΠΘ, Πέτρος Σεπετίδης ψυχαναλυτής και δάσκαλος γιόγκα και Γιώργος Βαφειάδης, ψυχολόγος, δάσκαλος γιόγκα.

Το De profundis (Εκ βαθέων), είναι μια εκπομπή που ασχολείται με θεματικές που άπτονται της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τα γνωστικά πεδία της τέχνης, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της θρησκείας.

Στην επιμέλεια και παρουσίαση του De profundis, η δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου, υποδέχεται στην 90λεπτης διάρκειας εκπομπή, τον κεντρικό καλεσμένο, για να προσεγγίσουν από κοινού το εκάστοτε θέμα.

Πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλαισιώνονται από προσωπικότητες διαφόρων ειδικοτήτων που μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες ή σκέψεις τους πάνω στο θέμα.

Παραπομπές σε κείμενα στοχαστών, συγγραφέων, καλλιτεχνών, μέσα από εικόνες, βοηθούν στην πρόοδο της συζήτησης και στην τεκμηρίωση των θεμάτων που απασχολούν τους συνομιλητές.ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.