Συγκλονίζει από το πρωί η αποκάλυψη που έκανε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του πρότεινε να φύγει ο περίφημος “Δρομέας” από την Αθήνα και να… μετακομίσει στην πόλη των Σκοπίων, με αντάλλαγμα το άγαλμα του υποτιθέμενου Μεγάλου Αλεξάνδρου (γιατί κι αυτό το ‘χουν διαψεύσει οι γείτονες, ότι δηλαδή πρόκειται περί αυτού) που είναι σήμερα τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των γειτόνων.
Τον κ. Βαρώτσο διέψευσε η κ. Ζορμπά όμως ο γλύπτης δηλώνει ακόμη πιο συγκλονισμένος γι’ αυτή τη διάψευση κάνοντας λόγο για θέμα ηθικό και θέμα αξιοπρέπειας, επικαλούμενος για την παρουσία του στο ΥΠΠΟ άλλους καλλιτέχνες που ήταν παρόντες (οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Biennale της Βενετίας).
Σημασία έχει ότι η νέα πραγματικότητα που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών των κ. Τσίπρα και Ζάεφ μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.
«Eντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας το δεύτερο μέρος θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων, δημόσιων κτηρίων και υποδομών στην επικράτειά του, και στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του πρώτου μέρους, θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και να διασφαλίσει τον σεβασμό στην προαναφερόμενη κληρονομιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Συμφωνία.
Με non paper που έστειλε το Μαξίμου στις 12 Ιουνίου 2018, στο σημείο 13, αποκάλυπτε ότι υπήρχε όντως συζήτηση για ανταλλαγή αγαλμάτων, παρά τις σημερινές υπουργικές διαψεύσεις. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, “Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ)”.
Διαβάστε τη συνέντευξη Βαρώτσου στο liberal.gr