ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

0
1361

Γράφει ο Γιάννης Κεσσόπουλος / [email protected]

Η ομαλή ροή των τακτικών επιχορηγήσεων τα δύο τελευταία χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού προς τους φορείς της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό την εποπτεία του ή επιχορηγούνται από αυτό, διατηρεί μία σταθερότητα κι ένα καλό κλίμα μεταξύ τους. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι λείπουν τα προβλήματα ή ότι δεν υπάρχουν αιτήματα και μάλιστα εύλογα. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σήμερα στη 1 το μεσημέρι, θα «αποκαλύψει» τις μαγεμένες στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
• Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκταμιεύτηκε κανονικά η τρίτη δόση της τακτικής επιχορήγησης. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η έκτακτη επιχορήγηση συνολικού ποσού 4 εκατ. ευρώ που έλαβε το ΚΘΒΕ την τελευταία διετία καθώς μείωσε το χρέος στο 1/3. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι εκταμιεύτηκε ποσό 100.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και στεγανοποίησης των Θεάτρων Γης και Δάσους, στον ενδιάμεσο χρόνο των εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες πριν πιάσει ο χειμώνας ώστε να προστατευθεί το πολύτιμο βεστιάριο του ΚΘΒΕ. Τώρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Αναστασάκης πιέζει για την έγκριση και εκταμίευση ποσού που θα καλύψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Θεάτρου προς τρίτους.
• Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) περιμένουν –ακόμη- την εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη συνένωσή του με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ). Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου αλλά αυτό το ακούν οι φορείς εδώ και ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΜΣΤ εν αναμονή έγκρισης προϋπολογισμού τον προσεχή Δεκέμβριο έχει ζητήσει αύξηση από 500 σε 600.000 ευρώ. Ωστόσο, εάν θεσπιστεί η συνένωση, υπάρχει η δέσμευση της υπουργού Λ. Κονιόρδου για τακτικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, αρκετά αυξημένο δηλαδή σε σχέση με αυτόν που είναι σήμερα (500.000 το ΚΜΣΤ, 180.000 το ΜΜΣΤ).
• Όσο για το Μουσείο Φωτογραφίας, που υπάγεται στο ΚΜΣΤ αλλά διατηρεί την αυτονομία στη λειτουργία του, πρόβλημα που τείνει να γίνει χρόνιο παραμένει η υποστελέχωση καθώς διαθέτει μόνο δύο (!) μονίμους υπαλλήλους.
• Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που παρουσίασε το χειμερινό της πρόγραμμα την περασμένη Τρίτη, λαμβάνει τακτική επιχορήγηση 500.000 ευρώ ετησίως το οποίο όμως προφανώς δεν αρκεί –και δεν αρμόζει στην κορυφαία συμφωνική ορχήστρα της χώρας. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος Ούβε Μάτσκε ζήτησε μια μικρή αύξηση ώστε να υπάρξει εξίσωση με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Σταθερό πρόβλημα αυτό της στέγης, αφού δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή η στέγασή της στο Μέγαρο Μουσικής, ένα πάγιο αίτημα ετών.
• Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις μετά την τροπολογία που αλλάζει το καθεστώς διοίκησης, ενισχύοντας το διοικητικό συμβούλιο, βάζοντας όριο τριετίας στον καλλιτεχνικό διευθυντή και δημιουργώντας μια νέα θέση, αυτή του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή. Εδώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της παραμονής ή όχι του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Λαζαρίδη, κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένου καθώς κατάφερε να ανεβάσει ψηλά το Μέγαρο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρά τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση. Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, ο πρόεδρος Ν. Μυλόπουλος απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση ενώ ο ίδιος ο Γ. Λαζαρίδης έκανε λόγο για άτυπη καλλιτεχνική επιτροπή που λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δείχνοντας μέλη του δ.σ., ενώ έκανε γνωστό ότι πρόσφατα αρνήθηκε πρόταση να μετακινηθεί στην αντίστοιχη θέση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
• Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜΘ) αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φύλαξης λόγω έλλειψης μονίμου προσωπικού, που έχει ως συνέπεια μειωμένες ώρες λειτουργίας, ωστόσο αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι συμβάσεις των φυλάκων έληξαν πριν λίγες μέρες και τώρα το ΛΕΜΜΘ θα αναμένει τη νέα προκήρυξη.
• Ένα μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΥΠΠΟ έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ, ιδίως μετά την απόρριψη από τη Διαχειριστική Αρχή του φακέλου για το μνημείο της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Η διαβεβαίωση, πάντως, της υπουργού απέναντι σε όσους διατείνονται ότι υπήρχε σκοπιμότητα στις ελλείψεις είναι ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί ξανά ο φάκελος.
• Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) όλα βαίνουν καλώς προς τη 2η διοργάνωση με διευθυντή τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και γενική διευθύντρια την Ελίζ Ζαλαντό. Το θέμα που απασχολεί έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του Α’ προβλήτα του Λιμανιού και αφορά αν τελικά η Αποθήκη Γ’ θα αποδοθεί στο ΦΚΘ ή στον έτερο διεκδικητή, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 9.9.2017

Προηγούμενο άρθρο«Μαύρο Χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» στα Δημήτρια
Επόμενο άρθροΜΕΝΕΙ Ή ΦΕΥΓΕΙ Ο Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ;
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.